Herboren Groen wil dat Tielt anders wordt

© Studio Sylvia
Jos Remaut

Het was al geweten: Groen trekt in Tielt opnieuw op eigen benen naar de kiezer. Niet met een volledige lijst, zo blijkt nu, maar wel met een frisse en bijzonder gemotiveerde ploeg die de hergeboorte van Groen in Tielt belichaamt. “Wij willen een waardig alternatief zijn voor de kiezer die vindt dat het in onze stad echt anders moet en anders kan”, zegt lijsttrekker An Vanden Bussche. “En já, we willen in de komende bestuursperiode deelnemen aan het beleid als we daarom gevraagd worden. We hebben alvast géén breekpunten”, voegt oudgediende Lut Dornez eraan toe.

Lut is decennialang hét gezicht geweest van Groen in Tielt. Ze was erbij toen de partij als Agalev in Tielt werd opgericht in 1988 en ze zetelde eerder al in zowel gemeente- als OCMW-raad. Maar het ging de jongste jaren wel een beetje bergaf met Groen: na altijd één zetel te hebben behaald in de gemeenteraad, tuimelden de groenen er in 2006 uit, en in 2012 kwamen ze zelfs met geen eigen lijst meer op maar gingen ze in kartel met SP.A.

Ontgoocheld in kartel

Een avontuur waar ze niet meteen met tevredenheid op terugblikken. “Het begon al op verkiezingszondag 2012. We werden door SP.A helemaal niet bij de coalitiegesprekken betrokken, we konden niet anders dan alles van op afstand volgen op ons computerke“, zegt Lut Dornez. “De keuze om met N-VA/Open VLD in zee te gaan was niet de keuze van ons hart”, pikt An Vanden Bussche in. “En daarbij kwam natuurlijk ook nog de ontgoocheling dat niemand van onze groep verkozen was. Eigenlijk wisten wij toen al dat we de volgende keer niet meer in kartel wilden gaan, al beseften wij ook wel dat Groen op dat moment een beetje op zijn gat zat in Tielt.”

“Elke lijst kleurt nu wel een beetje groen. Maar niets gaat boven het origineel, wij zijn nog altijd het groenst” – Lut Dornez

Daar is ondertussen hard aan gewerkt. Rond de overblijvers vormde zich geleidelijk aan een nieuwe, jonge en vooral enthousiaste ploeg van mensen die zich politiek willen engageren voor het groene gedachtegoed. “Eigenlijk hebben wij nooit echt geronseld”, vertelt An. “Een aantal mensen meldde zich spontaan aan, van sommige anderen voelden wij bij contacten allerhande wel aan dat ze sympathie hadden voor ons programma, en stelden wij hen zelf de vraag om bij ons te komen. De groep die we ondertussen vormden is trouwens nog een stuk groter dan alleen maar de 14 mensen die op de lijst staan. Niet iedereen wil of kan zich politiek engageren, en sommigen vinden zich ook nog te jong en onervaren om actief aan politiek te doen.”

En mooi meegenomen was natuurlijk ook wel de komst van Erwin Vermote. Niét jong maar wel enthousiast om zich nog eens te smijten, nadat hij decennia lang de politiek voor bekeken hield. In een verder verleden is hij nog actief geweest bij de Volksunie van Tielt, en hij is ook jaren voorzitter geweest van de stedelijke sportraad. Nog altijd is hij een bekend gezicht in Tielt en uit zijn sportief verleden – hij was onder meer medeoprichter van volleybalclub Tielt – weet hij ook wat coachen is.

“Weerstaan aan de druk”

Ondertussen is er ook flink aan een lijst gewerkt. “Vorig jaar al hebben we meegedeeld dat we effectief opnieuw met een eigen lijst opkomen en dat An Vanden Bussche, die ondertussen Wendy Malego heeft opgevolgd als OCMW-raadslid, de lijsttrekker zou zijn. “We doen dat vooral omdat dit de enige manier is om aan de kiezer echt te tonen waar je voor staat, én: Groen is toch wel een erg sterk merk, als je ziet hoe de partij er op nationaal vlak verkiezing na verkiezing op vooruit gaat. Waarom zouden wij ons dan nog binden aan een partij die erop achteruit gaat?”

De keuze van Groen om solo te gaan viel overigens niet in goede aarde bij de SP.A. “Ja, ze hebben ons toch wel een beetje onder druk gezet om met hen in kartel te blijven”, zegt An. “Ze hebben ons zelfs de tweede plaats op de lijst aangeboden. Maar laat ons zeggen dat we goed weerstaan hebben aan die druk. De bladzijde is omgedraaid, we focussen nu op de verkiezingen die eraan komen en op een goed resultaat. Wat dit concreet voor ons betekent? We gaan daar geen uitspraken over doen, maar als we dromen van deelname aan het bestuur, dan zullen we toch een factor van betekenis moeten zijn.”

Op het programma van Groen is het nog even wachten, maar de krachtlijnen liggen al vast. “We willen van Tielt weer het gezellige, leefbare en bruisende stadje maken dat het vroeger was“, zegt Erwin Vermote. “Verkeersveiligheid en -leefbaarheid spelen daarin een grote rol, iets waar de Tieltenaar nu heel ontevreden blijkt over te zijn. Net zoals hij zijn buik vol heeft van de aanhoudende politieke spelletjes binnen het stadsbestuur, die onze stad tot stilstand brengen. Om het met onze verkiezingsslogan te zeggen: #Hetkananders!”

De kandidaten

1. Lijsttrekker is AnVanden Bussche. Afkomstig van Torhout, maar al 15 jaar Tieltenaar. Ze is ambtenaar bij de dienst milieuvergunningen van de Vlaamse overheid, en pendelt hiervoor met de trein naar Gent.

2. De kandidatuur van Filip De Bruyne was ook al bekend. Ook hij pendelt dagelijks met de trein, maar dan naar Brussel, waar hij aan de slag is als directeur financiën en ICT bij de Vlaamse Onderwijsraad. Hij speelt ook saxofoon in de harmonie Vermaak na Arbeid.

3. Tineke Meersman uit Schuiferskapelle is verpleegkundige in het psychiatrisch centrum in Beernem. Ze is ook sterk begaan met het dierenwelzijn en zit zich onder meer in voor zwerfkatten. Als volkstuinder is ze ook betrokken bij Tannekes Tuin.

4. Erwin Vermote heeft een heel gevarieerd beroepsleven achter de rug in de sectoren auto, sport en reizen, en geniet op vandaag van het leven, vooral als ontdekkingsreiziger met zijn mobilhome. Zo ontdekt hij heel wat nieuwe tendensen en oplossingen voor uitdagingen als afvalbeheersing, energie of mobiliteit.

5. Femke Van Hecke, ook uit Schuiferskapelle, is lector bewegingsopvoeding bij Vives Tielt. Ze is ook actief bij dansgroep Euterpe.

6. Jason Bouti is met zijn 20 jaar de jongste op de lijst. Hij is student verpleegkunde en speelt floorbal bij Fireballs. Hij woont op Dierdonk.

7. Marieke Bourez is een creatieve duizendpoot die beroepshalve bezig is met het onderhoud van ecologische zwemvijvers.

8. Nico Moyaert uit Aarsele is imker en dierenvriend. Hij is ook actief bij mountainbikeclub De Tegenterters.

9. Melissa Verkest is een alleenstaande mama van drie kinderen en studente maatschappelijk werk. Ze zet zich ook in voor het fonds ‘HIV Ontrafelen’ van de Universiteit Gent.

10. Oele Demeulemeester is communicatieverantwoordelijke bij het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Hij is als lesgever en hoofdcoördinator actief bij turnkring Atlas. Hij is ook lid van de stedelijke sportraad en bestuurslid van TC Watewy.

11. Ilse Leyn is leerkracht zedenleer in Brugge en Ieper en gaat consequent met de trein naar ‘t werk. Vanuit Tielt een hele opgave!

12. Jos Depuydtuit Aarsele is arbeider bij Vulkoprin.

13. Stefaan De Clercq kennen we als oud-zaakvoerder van Foyer De Scene. Al vele jaren een vertrouwd gezicht binnen Groen.

14. Wat ook geldt voor lijstduwer LutDornez. Als gepensioneerde zet zij zich in voor Het Reuzenhuis en als vrijwillig begeleider van slechtzienden.

Meer info : www.groentielt.be