Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Arjan Desante
door Arjan Desante

Koekelare is Vlaanderen niet

Neen, de kaart van West-Vlaanderen kleurt niet meteen rood na 26 mei, behalve misschien in Koekelare. Federaal is SP.A er de grootste (26,4 procent), op Vlaams niveau (22,9 procent) moeten ze Vlaams Belang nipt voorlaten. Burgemeester Patrick Lansens was de enige lokale kandidaat voor de Kamer, klimaatactiviste Laura Cools en schepen Jessy Salenbien namen deel voor het Vlaams Parlement.

"Bij mij overheerst natuurlijk de ontgoocheling, want het resultaat van onze partij is rotslecht", beseft Patrick Lansens. "Op lokaal niveau is het resultaat in onze gemeente hoopgevend en een bevestiging van oktober vorig jaar, maar wat stelt Koekelare voor in Vlaanderen? Het is overduidelijk dat er een algemene ontevredenheid is over de wijze waarop ons land en Vlaanderen bestuurd worden. Net zoals het duidelijk is dat er wél algemene tevredenheid is over hoe Koekelare bestuurd wordt, aangezien de lokale mensen het resultaat fors omhoog tillen. Het contrast inzake tevredenheid kan niet groter zijn..."

© foto Coghe
Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Jeremie Vaneeckhout: "Vierde keer op rij een stap vooruit voor Groen"

In West-Vlaanderen behoudt Groen 1 zetel voor het Vlaams parlement, die gaat naar nieuwkomer Jeremie Vaneeckhout? uit Anzegem. "Het is het resultaat van een stevige campagne waarbij de focus lag op onze voorstellen. Als nieuwkomer is het niet evident om stemmen te ronselen, want er is minder media-aandacht."

Lees hier zijn volledige reactie

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Bert Maertens (N-VA): "Grootste verliezers zijn de peilingen"

Volgens de burgemeester van Izegem hebben onder meer de vluchtelingenproblematiek en de discussie over strafuitvoering na de moord op Julie Van Espen bijgedragen tot de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang.

Lees hier zijn volledige reactie

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Johan Vande Lanotte: "Jammer dat we die derde zetel niet halen"

Voor Johan Vande Lanotte was het de laatste campagne met inzet. Met meer dan 15.000 voorkeurstemmen is hij wel best tevreden met zijn persoonlijke resultaat. "Ik had gehoopt om tussen 15.000 en 20.000 stemmen te behalen en die heb ik nipt gehaald."

Lees hier zijn volledige reactie

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Koenraad Degroote (N-VA): "Overwinning Vlaams Belang kost mij zetel"

De burgemeester van Dentergem verliest zijn zetel in het federaal parlement. Hij noemt het cordon sanitaire "ondemocratisch", maar "als we willen samenwerken, moet het wel van twee kanten komen."

Lees hier zijn volledige reactie.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Hendrik Bogaert: "We moeten het thema van deze verkiezingen serieus nemen"

"Ik heb een dubbel gevoel bij dit resultaat", zegt lijsttrekker voor de Kamer Hendrik Bogaert. "Ik ben erg tevreden met mijn 48.421 voorkeursstemmen. Dat is het beste CD&V-lijsttrekkersresultaat op federaal niveau. Maar we verliezen wel 4 procent in West-Vlaanderen."

Samenwerking met Vlaams Belang sluit ook Bogaert uit: "Het mensbeeld van CD&V is helemaal anders dan dat van het Vlaams Belang. Ideologisch gezien staat CD&V daar mijlenver van af. Dan is samen regeren niet mogelijk."

Lees hier de volledige reactie van Hendrik Bogaert.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Frank Vanhecke reageert emotioneel op verkiezingszege

Frank Vanhecke, twaalf jaar voorzitter van Vlaams Blok/Vlaams Belang, doorbreekt de stilte en reageert emotioneel op de verkiezingsoverwinning. "Ook ik stemde in 2014 op N-VA en ben teruggekeerd naar Vlaams Belang."

Maxim Bille
door Maxim Bille

Net niet voor Jan Seynhaeve (CD&V): "De mensen zijn overtuigd dat ze benadeeld zijn, een foute perceptie"

Het scheelde maar een haartje of Wevelgem had sinds 40 jaar terug een vertegenwoordiger in Brussel. CD&V behaalde in West-Vlaanderen die zesde zetel net niet, met als gevolg dat Jan Seynhaeve achterblijft met lege handen. Maar vooral met een wrang gevoel over het goede resultaat van het Vlaams Belang.

Lees hier het volledige artikel.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Felix De Clerck grijpt naast zetel en zoekt een job

Voor CD&V'er Felix De Clerck brachten de verkiezingen niet wat hij ervan had verwacht. Dat blijkt toch uit een tweet die hij maandagochtend de wereld instuurde. De zoon van oud-burgemeester Stefaan De Clerck reageerde eerder al bedroefd op de uitslag, zowel die van zijn partij als zijn persoonlijk resultaat.

Maxim Bille
door Maxim Bille

CD&V wint in Menen: "De Meense kiezer rekent af met smerige zet na gemeenteraadsverkiezingen"

Tegen de tendens in houdt CD&V stand in kanton Menen. Meer nog: waar CD&V zowat overal achteruitgaat, winnen ze in Menen 1 procent van de stemmen. Dat is zeker mee de verdienste van oud-burgemeester Martine Fournier die 19.414 voorkeurstemmen en een zetel in het Vlaams parlement behaalt. Dat Menen de trend niet volgt, heeft volgens haar te maken met de smerige zet tegen CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.

Lees hier het volledige artikel.

Jan Degoe
door Jan Degoe

Reddy De Mey krijgt zitje in provincieraad

Reddy De Mey, al jaren een trouw aanhanger van Vlaams Belang, krijgt een zitje in de provincieraad in de schoot geworpen. Huidig provincieraadslid Kurt Ravyts uit Zuienkerke is verkozen voor de Kamer en wordt in de provincieraad opgevolgd door Reddy. "Ik wist het nog niet, dus bedankt voor de leuke boodschap", reageert hij als we hem bellen voor een reactie. "Ik ga zeker zetelen. Ik word op 25 juni 75, maar ik ga ervoor."

© gf
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

"De paljassen hebben gewonnen"

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

The day after bij Felix De Clerck: "Teleurstelling overheerst nu"

Frederic Vansteenkiste
door Frederic Vansteenkiste

Cordon sanitaire dan maar afschaffen? #iedereenwestvlaming

Jan Gheysen
door Jan Gheysen

OPINIE "De ontgoocheling van de kiezer in de traditionele politici is zo te zien groot, bangelijk groot"

Zonder bekende of spraakmakende gezichten en zelfs zonder tafelspringers in onze provincie komen ze bijna uit het niets. Het Vlaams Belang is in onze provincie op één zondag weer helemaal terug van weggeweest. En sterker dan het ooit was bij ons.

Lees de opinie hier.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Tsunami Lut doet het opnieuw in Avelgem

Met burgemeester Lut Deseyn als lokaal kopstuk heeft Open VLD een erg goede score neergezet in het kanton Avelgem (Avelgem en Spiere-Helkijn). De liberalen zijn er de grootste partij voor de Kamer, een unicum in West-Vlaanderen.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

De kopstukken die niet naar Brussel gaan... Afscheid van Francesco, Koenraad en Roel

Veel nieuwe gezichten onder de verkozenen, maar ook een aantal bekende koppen die naast een zetel grijpen. Zo is er geen plaats voor Francesco Vanderjeugd, Roel Deseyn en Koenraad Degroote. Wie er nog verdwijnt uit de Kamer en het Vlaams Parlement? Dat leest u hier.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Top 20: Hilde Crevits haalt ruimschoots de kaap van 100.000 voorkeurstemmen

De West-Vlaamse top20 van aantal voorkeurstemmen vind je hier.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Hendrik Bogaert (CD&V) dankt de kiezers via sociale media

Maxim Bille
door Maxim Bille

Ontgoocheling bij Bart Tommelein (Open Vld)

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Alle stemmen geteld van de Kamer: Vlaams Belang kaapt uit het niets 4 zetels weg

Van 0 naar 4 zetels. Een stijging van 15,66%. Zo scoort Vlaams Belang in West-Vlaanderen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. CD&V valt zo terug naar een derde plaats. N-VA blijft de grootste.

Lees alle resultaten van de Kamer hier.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Vlaams parlement: meeste stemmen voor CD&V, Vlaams Belang grootste stijger

Alle stemmen voor het Vlaams parlement zijn geteld in West-Vlaanderen. CD&V wist zijn voorsprong te behouden. De partij haalde het met 23,47%. Daarmee is de achterstand op 2014 nog geslonken tot 1,86 procentpunt. Vlaams Belang maakt de grootste sprong. De partij stijgt met 15,15 procentpunt ten opzichte van 2014.

Alle andere resultaten ontdek je in dit handige overzicht.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Alle verkozenen op een rijtje, met vooral veel nieuwe gezichten

Zestien zetels in de Kamer, 22 in het Vlaams Parlement: dat was de inzet van de verkiezingen. Maar wie mag nu effectief zetelen? In dit handige overzichtje zie je meteen wie de West-Vlamingen vertegenwoordigt op federaal en Vlaams niveau.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Dubbel gevoel bij Vincent Van Quickenborne: "Lessen trekken uit signaal van de kiezer"

Onze reporter sprak de Kortrijkse burgemeester uitgebreid over de verkiezingsuitslag. "Ik ga nooit zeggen dat mensen die stemmen voor het Vlaams Belang racisten zijn. Dat zal ik niet zeggen. Alleen zijn dat mensen die te makkelijk de boodschap slikken die het Vlaams Belang brengt, een boodschap die erop neerkomt dat men eigenlijk alle vreemdelingen criminaliseert."

Lees het volledige interview

Annelies Nollet
door Annelies Nollet

Hilde Crevits: “Het minister-presidentschap is niet meer aan de orde”

De teleurstelling was bijna tastbaar zondagavond in het Fabriekspand in Roeselare. CD&V-militanten verzamelden er al in de loop van de namiddag, hopend elkaar te kunnen overtuigen dat het allemaal wel mee viel. Helaas was dat niet het geval. Boegbeeld Hilde Crevits zag dan ook meteen af van haar ambities om minister-president te worden.

Lees het volledige artikel hier.

Jos Remaut
door Jos Remaut

Europa: Bart Staes verliest zetel, Tom Vandenkendelaere voorlopig ook

Bij de Europese verkiezingen is Groen is er niet in geslaagd om een tweede zetel binnen te halen. Het is dus lijsttrekker Petra De Sutter die voor Groen naar Straatsburg trekt en niet de geboren Izegemnaar Bart Staes, die 20 jaar lang in het Europarlement zetelde. Voorlopig ziet het er naar uit dat ook Tom Vandenkendelaere voor CD&V zijn Europese zetel niet zal kunnen behouden.

Ilse Naudts
door Ilse Naudts

N-VA strijdvaardig in Schiervelde

Zondagavond laat kwamen de West-Vlaamse kopstukken van N-VA nog langs op Schiervelde om de lokale kandidaten en militanten te groeten. Daarbij was er vooral veel strijdvaardigheid: "West-Vlaanderen wordt een belangrijk item aan de onderhandelingstafel", klonk het.

Het volledige artikel lees je hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

CD&V blijft grootste op Vlaams niveau in Roeselare

CD&V wordt de grootste partij voor het Vlaams parlement in Roeselare. Op federaal niveau is het Vlaams Belang dat overwint. N-VA is in beide gevallen de grootste verliezer.

De volledige uitslag vind je hier terug!

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Roel Deseyn (CD&V) wacht bang af

Terwijl de resultaten van de laatste duizend stembureaus binnenstromen is het voor Kortrijks Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn (CD&V) nagelbijten.

Klik hier voor zijn reactie.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Vlaams Belang en N-VA spelen haasje over in Izegem

In Izegem werd het bijzonder spannend. Vlaams Belang haalde het daar zowel op Vlaams als federaal niveau nipt van de N-VA.

De volledige uitslag en een eerste analyse vind je hier!

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Jean-Marie Dedecker stevent af op monsterscore

Wie een heel opvallende score neerzet bij deze verkiezingen, is Jean-Marie Dedecker. De onafhankelijke lijstduwer op de N-VA-lijst voor de Kamer haalt - voorlopig - ruim 29.000 voorkeurstemmen, het vijfde hoogste aantal voor de Kamer in onze provincie, na John Crombez (SP.A), Sander Loones (N-VA), Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Hendrik Bogaert (CD&V). Dedecker moet niet zo veel onderdoen voor zijn lijsttrekker Sander Loones, die voorlopig aan ruim 32.000 voorkeurstemmen zit. De kans is heel groot dat Dedecker van op de lijstduwersplaats dan ook verkozen zal zijn.

"Hoe dat komt? Omdat ik zo goed ben, zegt mijn vrouw (lacht). Het speelt wel mee dat ik burgemeester van Middelkerke ben geworden, maar ik voel ook dat de mensen het me gunnen", aldus Jean-Marie Dedecker. "Ik merkte het wel toen ik op straat kwam de voorbije weken. Mijn buikgevoel zei me dat ik goed zou scoren. Zoals mijn buikgevoel ook de hoge score voor het Vlaams Belang voorspelde. Ik voel me gedragen door de mensen."

© Luc Cassiman
Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Stefaan De Clerck: "Dit is niet het echte Vlaanderen"

Vader en zoon Stefaan en Felix De Clerck reageren teleurgesteld over de grote overwinning van Vlaams Belang. "Dit is niet het echte Vlaanderen", weet Stefaan "padre" De Clerck.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Axel Ronse (N-VA, kanton Kortrijk): "Met alle partijen praten"

Of N-VA het cordon sanitaire zal doorbreken en het Vlaams Belang laat meeregeren is nog niet duidelijk, meent Axel Ronse (N-VA). "Onze voorzitter zal met alle partijen spreken, net zoals Yves Leterme in 2007 deed." Lees zijn reactie hier.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Wervik: Vlaams Belang voor de Kamer, CD&V voor Vlaams Parlement

In Wervik zijn alle stemmen geteld. CD&V is de grootste partij voor het Vlaams Parlement, Vlaams Belang voor de Kamer.

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Vlaams Belang zakt licht terug in kanton Brugge

Vlaams Belang leek aanvankelijk in kanton Brugge zowel voor de Kamer als voor het Vlaams Parlement de grootste partij te worden. Met 40 van de 185 bureaus geteld, is de situatie gewijzigd. Vlaams Belang is de tweede partij voor het Vlaams Parlement en de derde partij voor de Kamer.

Jan Degoe
door Jan Degoe

CD&V grootste in kanton Gistel op Vlaams niveau

Een opvallend resultaat op Vlaams niveau in Gistel. Daar is met 11 van de 14 bureaus geteld CD&V de grootste met 24,54 procent van de stemmen, gevolgd door Vlaams Belang (22,87), Open VLD (16,14), N-VA (14,42) en S.PA (12,19). Opvallend, omdat zowel in Gistel als Oudenburg een Open VLD-burgemeester aan de macht kwam dit jaar... in de plaats van een CD&V-burgemeester.

Voor de Kamer zijn er 13 bureaus geteld. Daar komt Vlaams belang er als grootste uit met 22,20 procent, terwijl de andere traditionele partijen tegen elkaar aan schurken tussen de 18 en 16 procent.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Jeremie Vaneeckhout (lijsttrekker Groen): "Verkeerde vijand"

In het kanton Harelbeke (Harelbeke, Waregem en Deerlijk) wint Vlaams Belang het pleit op federaal niveau, op Vlaams niveau blijft CD&V de grootste. Anzegemnaar Jeremie Vaneeckhout, lijsttrekker van Groen, reageert positief maar deelt toch een sneer uit naar de andere partijen. Lees zijn reactie hier.

Philippe Verhaest
door Philippe Verhaest

Vlaams Belang triomfeert: "Het cordon moet nú doorbroken worden!"

Ook in onze provincie mag Vlaams Belang zich tot de grote overwinnaar van de verkiezingen kronen. Kopman Wouter Vermeersch is duidelijk: 'Het volk heeft een niet te negeren signaal gegeven. Het cordon moet nú doorbroken worden.'

Jan Degoe
door Jan Degoe

N-VA nipt de grootste in kanton Oostende

In het kanton Oostende zijn alle stemmen geteld. Ondanks de steile opmars van Vlaams Belang blijft N-VA nipt de grootste, zowel op Vlaams als federaal niveau. De volledige uitslag vind je hier.

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

N-VA gaat erop vooruit in kanton Veurne

N-VA zet een opvallend goede score neer voor de Kamer in het kanton Veurne, thuisbastion van lijsttrekker Sander Loones. De partij haalt 32 procent en gaat er nog 0,2 procent op vooruit. N-VA houdt hier het Vlaams Belang op afstand, dat slechts derde partij is met 14,6 procent, toch ook 11,3 procent meer dan de vorige keer. "Een resultaat dat me tevreden stemt", zegt Sander Loones. "Het is ook duidelijk dat het Vlaams Belang bij ons minder goed scoort.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Wouter Vermeersch houdt overwinningsspeech in Kachtem

Wouter Vermeersch, de West-Vlaamse lijsttrekker voor Vlaams Belang in de Kamer, hield een triomfantelijke overwinningsspeech voor de militanten in het provinciaal secretariaat in Kachtem.

Ilse Naudts
door Ilse Naudts

Hendrik Bogaert: "Serieuze tik"

Hendrik Bogaert (CD&V) trok voor CD&V de federale lijst in onze provincie. "Het is een teleurstelling dat we de kiezers niet hebben kunnen overtuigen. Dit is inderdaad een serieuze tik. We gaan de komende dagen en weken een analyse moeten maken. Maar daar is het vanavond niet het moment voor, zeker niet zolang de resultaten nog onvolledig zijn. De resultaten van kanton Brugge zijn nog niet bekend (en dus ook voor zijn eigen gemeente Jabbeke, red.), dus het is nog niet duidelijk of we in de kamer onze derde zetel gaan kunnen behouden."

Het Vlaams Belang is duidelijk de grote overwinnaar. Heeft CD&V dan te weinig een rechts beleid gevoerd? "Dat is ook iets waar ik nog geen uitspraken over ga doen. Niemand had dit zien aankomen, niemand had dit voor de verkiezingen kunnen voorspellen, dus we laten dit best even bezinken."

Hendrik Bogaert (CD&V) maakte vorige week nog kenbaar dat hij wel interesse heeft in de functie van partijvoorzitter. Binnen de partij wordt gefluisterd dat Wouter Beke de fakkel zou doorgeven. Afwachten of de toekomstige burgemeester van Jabbeke zich binnenkort kandidaat stelt.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Op het Vlaams niveau scoren CD&V en Open VLD best in Hooglede

In Hooglede zijn de definitieve uitslagen binnen. Daar doet CD&V het best op Vlaams niveau, ze halen het voor Open VLD en Vlaams Belang.

Op federaal vlak is Vlaams Belang dan weer de grootste.

De volledige uitslag vind je hier!

Tim Vansteelandt
door Tim Vansteelandt

Vlaams Belang ook in kanton Brugge de grootste

Met 10 van de 185 bureaus geteld, lijkt Vlaams Belang ook in Brugge af te stevenen op een overwinning. Zowel voor het Vlaams Parlement als de Kamer lijkt Vlaams Belang de grootste partij te worden.

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Bieke Moerman: "Mijn hart bloedt"

Bieke Moerman zit momenteel nog op de wip bij SP.A. Haalt haar partij een derde zetel binnen of niet? En zoja, zal die dan naar haar gaan? "Al bij al vind ik dat SP.A het in West-Vlaanderen het niet superslecht gedaan heeft", reageert ze. "Maar mijn hart bloedt als ik het resultaat van Vlaams Belang zie."

Jan Degoe
door Jan Degoe

N-VA nipt de grootste in kanton Oostende

N-VA heeft de nek-aan-nekrace in het kanton Oostende in haar voordeel beslist. Zowel voor de Kamer als voor het Vlaams Parlement heeft de partij het Vlaams Belang, dat wel 15 procent winst boekt, achter zich gehouden.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Bart Tommelein sluit samenwerking met Vlaams Belang uit

Op VRT gaf Oostends burgemeester Bart Tommelein een korte reactie op de verkiezingsuitslag. "De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven, tevreden kunnen we niet zijn met deze uitslag. Het is duidelijk dat N-VA als grootste partij het initiatief moet nemen. Regeren met Vlaams Belang? Dat is voor Open VLD geen optie. Wij zullen niet met extreme partijen in een coalitie stappen, noch met Vlaams Belang, noch met PVDA."

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

Mathijs Goderis: "Succes van Vlaams Belang maakt mij bang"

Mathijs Goderis van SP.A Brugge heeft het over een superzwarte zondag. "Het succes van Vlaams Belang maakt mij bang."

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Natalie Eggermont (PVDA Kortrijk) is tevreden met het resultaat

De Kortrijkse Natalie Eggermont, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen, is in een eerste reactie tevreden met het resultaat van haar partij. Hoewel ze zelf waarschijnlijk geen zetel zal hebben.

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

Technische problemen in Brugge opgelost

De resultaten uit het kanton Brugge zouden stilaan moeten binnenkomen. Gewezen schepen Dolores David, die namens SP.A als getuige de werkzaamheden in het telbureau in het Brugse KTA opvolgt, zouden de technische problemen opgelost zijn.

Arjan Desante
door Arjan Desante

Alle stemmen geteld in Lichtervelde

In kanton Lichtervelde, met amper drie bureaus, zijn alle stemmen geteld. N-VA krijgt klappen, CD&V gaat licht achteruit en Vlaams Belang triomfeert. Lees hier meer.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Bart Caron: "De bange blanke man"

Olivier Neese
door Olivier Neese

Hans Maertens: "Buik van Vlaanderen heeft gesproken"

West-Vlaming Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA, is aanwezig in het Vlaams Parlement om er de uitslagen mee te volgen. "Deze verschuivingen waren te verwachten, maar zeker niet met deze intensiteit. Je ziet dat de mensen voor de extremen kiezen, vooral op recht maar ook op links. Ik denk dat de buik van Vlaanderen heeft gesproken. Dat die wil zeggen: politici begrijpen ons niet. Met onze organisatie hebben we een memorandum gemaakt, waarin heel nadrukkelijk het woord 'durf' stond. En ik denk dat de mensen vandaag die boodschap hebben gegegeven. Dat ze een een regering willen die durft te investeren, durft te beslissen, durft de besparen... Niet meer pappen en nathouden."

VOKA wil zich niet uitspreken over het cordon. "Dat is politiek, daar komen wij niet intussen. Voor ons telt het regeerakkoord. Wat goed is voor onze bedrijven, wat goed is voor onze mensen."

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

Franky Demon (CD&V) ontgoocheld

De Brugse CD&V'er Franky Demon reageert ontgoocheld op de verkiezingsuitslag. "We hebben het ook in West-Vlaanderen niet goed gedaan als partij. Maar het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen omdat de resultaten van het kanton Brugge door technische problemen nog niet binnen zijn. Daarom behoed ik mij voor voorbarige conclusies."

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Björn Anseeuw (N-VA): "Resultaat Vlaams Belang niet zomaar naast ons neer leggen"

"Behalve één partij krijgen we allemaal een verlies te verwerken", zegt Oostends N-VA-kopstuk Björn Anseeuw, derde op de Kamerlijst. "Wij, maar ook nagenoeg alle andere partijen lossen de verwachtingen niet in. Er is geen Crevits-effect, geen Tommelein-effect. Maar wij hebben dan ook een vernieuwde en verjongde ploeg, die tijd nodig heeft om electoraal te groeien. Wij blijven de grootste partij in Vlaanderen, in West-Vlaanderen is het nipt, maar we zijn zeker niet van de kaart geveegd. Maar we hebben wel een bekwame ploeg, met mensen die de nodige expertise hebben in de thema's die ertoe doen."

"Wat nieuwe politieke trends betreft, komt West-Vlaanderen doorgaans wat achter. Maar ik stel vast dat onze provincie nu ook gekozen heeft voor een centrumrechts tot rechts beleid", vervolgt Anseeuw. "Ik denk dat het onze opdracht is om dit resultaat niet naast ons neer te leggen en te zeggen dat die kiezers ongelijk hebben.We moeten in eigen boezem kijken en zien hoe we hier best mee omgaan. Migratie is een belangrijk thema, hebben wij al eerder gezegd, en dat blijkt nu ook. De andere partijen hebben ons toen niet gevolgd, maar hadden ze een andere uitslag gewild, hadden ze het anders moeten doen. De stemmen voor het Vlaams Belang komen trouwens niet alleen van ons."

"Ik spreek me nu niet uit over de vraag of ze in de meerderheid moeten worden meegenomen. Ik heb daar mijn idee over, maar het partijcongres zal daarover moeten beslissen. Ik weet nog niet hoe mijn persoonlijke score er uitziet en of ik verkozen zal zijn. Dat is nog even in spanning afwachten."

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

Stefaan Sintobin: "Vernieuwingsoperatie is gelukt"

De resultaten uit 'zijn' kanton Brugge zijn door een technisch probleem nog niet binnen, maar Stefaan Sintobin reageert verheugd op het sterke resultaat van Vlaams Belang. "Onze vernieuwingsoperatie is gelukt", zegt hij.

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Computerproblemen in Diksmuide

Voorlopig is het door computerproblemen nog wachten op de meeste uitslagen uit Diksmuide. Voor de Kamer zijn 5 van de 22 bureaus geteld, voor het Vlaams parlement slechts 3 van de 22.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Vlaams Belang stijgt fors in kanton Veurne, N-VA blijft de grootste

Alle 46 telbureaus in het kanton Veurne zijn intussen geteld. Het kanton omhelst naast Veurne ook Alveringem, De Panne en Koksijde. Lees hier meer.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Kanton Menen: CD&V de grootste voor Vlaanderen, VB voor de Kamer

In kanton Menen (Menen, Wevelgem) is de helft van de stemmen voor de Kamer geteld en is Vlaams Belang voorlopig de grootste partij. Voor het Vlaams Parlement is CD&V er nog de grootste (8 van 24 bureaus).

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Dirk Sioen: "Duidelijk signaal dat we niet mogen negeren"

"Als 20 procent van de mensen voor Vlaams Belang stemt, dan kun je dat niet langer zomaar naast je neerleggen", stelt de Zonnebeekse burgemeester Dirk Sioen in een eerste reactie. Zelf scoorde hij in Zonnebeke met Open VLD iets beter dan vijf jaar geleden.

Ilse Naudts
door Ilse Naudts

Bert Maertens (N-VA) : "Prijs betaald voor jonge lijst"

Bert Maertens (N-VA) is teleurgesteld over het resultaat van zijn partij. "Het is natuurlijk een tik om te horen dat je achteruitgaat. Maar anderzijds blijven we in Vlaanderen met kop en schouders de grootste partij. Het is nog afwachten of dat ook in West-Vlaanderen zo is. Ik hoop dat we in West-Vlaanderen de kaap van de 20% kunnen halen. We wisten dat we een prijs zouden betalen door met minder bekende gezichten naar de kiezer te gaan. We hebben hier in West-Vlaanderen nu eenmaal geen Bart De Wever of Theo Francken lopen. Maar deze jonge ploeg is een groeilijst richting 2024. De jonge talenten moeten het nu waarmaken."

En wat met het cordon sanitaire? "Ik heb van onze voorzitter gehoord dat hij met alle partijen wil praten, dus ook met het Vlaams Belang. Ik ben zelf nooit een fan geweest van het principe om een partij uit te sluiten. Al zijn er natuurlijk wel een aantal programmapunten van Vlaams Belang die weinig compatibel zijn met de onze. Tijdens de gesprekken moeten we kijken wat er op tafel komt te liggen. Want je heb natuurlijk bij andere partijen ook programmapunten waar je je absoluut niet in kunt vinden."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Dirk De fauw: "Had onderwijspost een negatief effect?"

Dirk De fauw, CD&V-burgemeester in Brugge die niet deelnam aan deze verkiezingen, had de grote opmars van het Vlaams Belang niet zien aankomen. "Een stijging had ik wel verwacht, maar niet zo groot. Ik denk dat heel wat N-VA-kiezers teleurgesteld waren dat N-VA toch niet zo radicaal was dan ze zei. En dat ze het de partij ook kwalijk nemen dat ze uit de regering zijn gestapt. Dat het Crevits-effect uitbleef, ik kan het niet begrijpen. Ik zag haar zaterdag nog en zei dat ik er een heel goed gevoel bij had. Dat voelde ik en hoorde ik in heel West-Vlaanderen. Ze was nochtans zo verbindend, niet-polariserend... Moeilijk te begrijpen. Heeft haar post, minister van Onderwijs, een negatief effect gespeeld? Al kan ik haar niets verwijten."

Of CD&V nu een nieuwe voorzitter moet krijgen, zoals enkele lokale Brugse CD&V'ers al tweetten? "Los van winst of verlies denk ik dat het al het plan was dat Wouter Beke de fakkel aan iemand anders zal doorgeven. Af en toe wisselen van voorzitter is niet slecht. Al kan ik geen negatief woord over Wouter Beke zeggen. Het is een fijne man, een uitstekende voorzitter."

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Alle stemmen geteld in Vleteren

Op de federale lijst kreeg Vlaams Belang het meeste stemmen in Vleteren, op de Vlaamse lijst doet CD&V nog net iets beter. De volledige uitslag vind je hier.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Nek aan nek tussen N-VA en Vlaams Belang in Izegem

Voor het Vlaams parlement is het in Izegem nek aan nek tussen N-VA en Vlaams Belang. Met ongeveer de helft van de stemmen geteld flirten ze allebei met de 24 procent. CD&V volgt op 22 procent.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

John Crombez strijdbaar: "Socialisten zullen rol blijven spelen"

In zijn verkiezingsspeech bedankt sp.a-voorzitter John Crombez uitgebreid alle medewerkers, militaten en kandidaten van de partij. "We hebben niet voor de makkelijke weg gekozen, met veel nieuwe kandidaten en een rechtlijnige visie. In de campagne hebben we echt wel kunnen zien wat de problemen van de mensen zijn. Die mensen verdienen respect, en zijn niet gebaat bij politiek gekonkel. De uitslag is wat hij is, en op basis daarvan zal beleid gevoerd moeten worden. Wat er ook gebeurt, als socialisten willen we de komende vijf jaar een belangrijke rol spelen in het parlement, of het nu gaat om het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg of de hervorming van de pensioenen."

© belga
Olivier Neese
door Olivier Neese

Sander Loones: "Nog duidelijk verschil tussen N-VA en Vlaams Belang"

"Vlaams Belang is de grote winnaar, dat moeten we erkennen. Maar wij blijven de allergrootste partij", reageert Sander Loones, federale lijsttrekker voor N-VA. "Het initatief is aan N-VA. Naar wie we kijken? Dat moet je vragen aan Bart De Wever, de informateur. Maar ik heb de regeringsvorming in 2014 van dichtbij meegemaakt en weet dat Bart met iedereen zal praten."

"Wat we denken van het cordon? We zijn geen fan van het cordon, maar als je kijkt naar de campagne en communicatie dan is er toch nog altijd een duidelijk verschil tussen het Vlaams Belang en N-VA. We zijn trouwens geen communicerende vaten. Vlaams Belang wint meer dan wij verliezen, dus ze halen ook stemmen bij de andere partijen."

"Een verlies hadden we ingecalculeerd, zeker omdat we stemmenkanon Geert Bourgeois op de Europese lijst hebben geplaatst", aldus nog Sander Loones. "We hebben ervoor gekozen om nieuwe talenten te introduceren. Wij denken niet aan één verkiezing, we zijn ook al bezig met de volgende. Voor mij persoonlijk ziet het ernaar uit dat ik rond de 30 procent zal eindigen, wat een zeer sterke score zou zijn. Dan valt het op dat het Crevits- of Tommelein-effect toch is uitgebleven in West-Vlaanderen."

Jan Degoe
door Jan Degoe

N-VA en Vlaams Belang nek aan nek naar de finish in kanton Oostende

Wie wordt de grootste partij in het kanton Oostende? Waar het lange tijd Vlaams Belang leek te worden, heeft N-VA met 80 van de 90 bureaus geteld toch weer de koppositie overgenomen met 21,87 procent en 20,83 procent van de stemmen voor respectievelijk de Kamer en het Vlaams Parlement. De sp.a verliest vrij ruim voor het Vlaams Parlement (16,9 procent), maar houdt stand voor de Kamer (20,22 procent) met dank aan lijsttrekker John Crombez. De Open Vld van Bart Tommelein en Groen van Wouter Devriendt ontgoochelen met allebei een licht verlies.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Feestje in Kachtem

Arjan Desante
door Arjan Desante

Hilde Crevits: "Hoop dat alle positieve krachten de handen in elkaar zullen slaan"

Nadat ze door voorzitter Wouter Beke in de bloemetjes gezet werd, sprak Hilde Crevits even de CD&V-militanten toe. Ze ontkende de matige resultaten niet, maar probeerde positief te blijven. "In West-Vlaanderen blijven we de grootste."

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Vlaams Belang Oostende: “Het volk noemt de problemen bij naam”

Vlaams Belang is ook in het kanton Oostende de grote winnaar. In Oostende werd het feest dan ook ingezet onder leiding van Christian Verougstraete.

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Alle stemmen geteld in Zonnebeke

In Zonnebeke ligt er een volledige uitslag klaar. In de Kamer haalt Vlaams Belang de hoogste score, op Vlaams niveau scoort CD&V het best.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Cartoonist Lectrr over de uitslag van de verkiezingen

Steven Degryse ofte Lectrr is afkomstig van Rumbeke, maar woont al een hele tijd in Gent.

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Helft van de stemmen geteld in Vleteren

In Vleteren is de helft van de stemmen geteld. In de Kamer haalt Vlaams Belang 27,9 procent. CD&V verliest 3,7 procent, maar blijft de tweede grootste partij met 21,5 procent. Open VLD is in Vleteren de grootste verliezer met een achteruitgang van 6,2 procent naar 13,8.

Ook voor het Vlaams parlement is de helft van de stemmen geteld: Vlaams Belang en CD&V halen allebei 25,4 procent. N-VA blijft steken op 18,2 procent, een verlies van maar liefst 13,8 procent.

Arjan Desante
door Arjan Desante

Vlaams Belang scoort ook in CD&V-bastion Lichtervelde

Ook in kanton Lichtervelde, dat slechts uit drie bureaus bestaat, zijn er resultaten beschikbaar. In het traditionele CD&V-bastion koos meer dan twintig procent voor Vlaams Belang. Op Vlaams niveau zijn er nog geen resultaten.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Vlaams Belang federaal grootste partij in Avelgem, op Vlaams niveau blijft CD&V op 1

In het kanton Avelgem (inclusief Spiere-Helkijn) is voor de Kamer en het Vlaams Parlement 20 procent van de stemmen geteld: op Vlaams niveau blijft CD&V de grootste met 23,5 procent (-2,33 procent), Vlaams Belang (18,7 procent) maakt een sprong van ruim 14 procent. Op federaal niveau is Vlaams Belang de grootste partij in Avelgem met 21,80 procent (+17,52 procent) van de stemmen, Open VLD (+1,26 procent) en CD&V (-4,49 procent) behalen allebei 18,42 procent van de stemmen. N-VA verliest op beide terreinen een pak kiezers.

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Eerste resultaten van Diksmuide

Ook vanuit de Diksmuide komen de eerste resultaten binnen voor de Kamer. Daar moet Vlaams Belang voorlopig N-VA en CD&V nog laten voorgaan.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Na ruim de helft van de stemmen geteld te hebben in kanton Oostrozebeke (Oostrozebeke, Wielsbeke) is er op federaal niveau een monsterscore van 27,97 procent voor Vlaams Belang. Zowel N-VA als CD&V gaan met een kleine 10 procent achtertuit. Op Vlaams niveau lijkt die trend zich te herhalen.

Jan Degoe
door Jan Degoe

N-VA blijft de grootste in kanton Veurne

Met tien van de 46 bureaus geteld blijft N-VA in het kanton Veurne (dat ook Koksijde, De Panne en Alveringem omvat) veruit de grootste partij met respectievelijk 28,22 procent (Kamer) en 25,69 procent (Vlaams Parlement) van de stemmen. Sander Loones doet het dus goed in zijn thuisbasis.

De partij boekt wel verlies ten opzichte van het Vlaams belang, dat respectievelijk 16,56 en 16,99 procent behaald. De CD&V houdt in het kanton goed stand met 16,22 en 19,51 procent van de stemmen.

Opvallend is nog de terugval van sp.a, de partij van de Veurnse burgemeester Peter Roose, die zo'n 4 procent achteruitgaat tot 14,78 en 12,69 procent.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Eerste uitslag kanton Menen Kamer: Vlaams Belang de grootste

Vlaams Belang (22,05 procent, +16,26) is de grootste partij van kanton Menen (Menen, Wevelgem) voor de Kamer met 7 van de 24 stembureaus geteld. CD&V verliest 4 procent en strandt op de tweede plaats met 19,12 procent. Daarna volgt N-VA met 17,80 procent (-6,66). SP.A verliest 3,89 procent (16,77). Open VLD behaalt voorlopig 9,89 procent (-1,99).

Groen en PVDA winnen hier stemmen. PVDA haalt 4,64 procent (+1,87), Groen haalt 8,56 procent (+0,43).

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Na twee van de zeven bureaus geteld te hebben, is ook in het kanton Ruiselede (Ruiselede, Wingene) Vlaams Belang de grote stijger, + 15,01 procent naar 20,23 procent. CD&V houdt daar echter wél stand en stijgt zelfs licht van 34,52 naar 36,50 procent. N-VA krijgt met een daling van 13,34 procent naar 16,83 procent zware klappen.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Politicoloog Carl Devos: "Hilde Crevits zal post minister-president niet kunnen claimen"

Carl Devos analyseert op vrt dat met de voorliggende resultaten een regering zonder N-VA en zonder Vlaams Belang mogelijk is: de klassieke tripartite met christendemocraten, liberalen, socialisten en ook Groen erbij. Met Hilde Crevits als minister-president? "Eventueel maar binnen de partij zullen er stemmen opgaan dat zij het niet heeft kunnen waarmaken als boegbeeld."

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Burgemeester Ward Vergote: "Laat Vlaams Belang mee besturen"

Ward Vergote (Open VLD), burgemeester van Moorslede, oppert om het cordon sanitaire te doorbreken.

Arjan Desante
door Arjan Desante

Update: Torhoutse resultaten bijna compleet

Terwijl heel wat mensen wachten op de speech van Hilde Crevits, ziet de Torhoutse politica de resultaten in haar thuisstad binnendruppelen. Voor de Kamer zijn zes van de zeven bureaus geteld, op Vlaams niveau vijf van de zeven. CD&V en N-VA krijgen klappen, ook in Torhout is Vlaams Belang de grote winnaar.

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Eerste uitslag voor kanton Menen: Vlaams Belang verdubbelt

Met 1 van de 24 bureaus geteld voor kanton Menen (Menen, Wevelgem) verdubbelt Vlaams Belang van 13,1 naar 26,1 procent voor het Vlaams Parlement. N-VA is gehalveerd: van 26,1 naar 13,1 procent. CD&V blijft de grootste partij met 23,7 procent (-2,2). SP.A is de tweede partij met 22,3 procent stijgt tegen de trend in met 3,1 procent.

Open VLD zakt naar 6,2 procent (-4,5). Ook Groen verliest stemmen en zakt naar 5,7 procent (-2,1). PVDA boekt winst en verdubbelt van 2,8 naar 5,7 procent.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Eerste uitslagen in kanton Nieuwpoort

In kanton Nieuwpoort zijn 1 van de 5 bureaus geteld. Vlaams Belang stijgt met 14%, maar wordt hier voorlopig pas de derde grootste partij (18,31%) na CD&V (18,96%) en N-VA (32,02%).

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

In het kanton Tielt (Tielt, Ardooie, Pittem) is er voor het Vlaams Parlement ook een hoge score voor Vlaams Belang weggelegd: 24,20 procent, een stijging van 19,24 procent. CD&V gaat 5,05 procent achteruit tot 27,08 procent, dat voorlopig wel nog de grootste partij blijft. Dit na telling van 1 van de 15 telbureaus.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

CD&V en N-VA verliezen pluimen in Hooglede, Vlaams Belang wint

In vergelijking met de verkiezingen van 2015 verliest N-VA voor de Kamer 12,5 procent, CD&V verliest 6 procent. Ook hier is Vlaams Belang voorlopig de winnaar met 23 procent.

Het gaat om een voorlopige stand van zaken, met 1 op 8 stembureaus geteld.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

CD&V blijft voor Vlaams Parlement op kop in kanton Harelbeke, voor Kamer scoort N-VA er best

Voor het kanton Harelbeke zijn voor het Vlaams Parlement vier van de 30 bureaus geteld en daar blijkt dat CD&V voorlopig op de eerste plaats staat met 29,68 procent (-2,69 procent). Op federaal niveau is dat met twee bureaus van de 30 geteld N-VA met 22,21 procent (-6,76 procent). Op beide niveaus maakt ook hier Vlaams Belang de grootste sprong voorwaarts.

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

N-VA Brugge: "Hilde-effect heeft niet gewerkt"

De Brugse militanten van N-VA verzamelen in het gebouw van een drukkerij op industrieterrein De Blauwe Toren. De sfeer is gelaten. Kandidaten Geert Van Tieghem en Nele Caus zeggen: "Er is een constante. De Vlaamse kiezers hebben resoluut Vlaams gestemd. N-VA blijft incontournable. Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen. De Brugse telbureaus liggen plat wegens een technisch probleem. Er zijn nog geen cijfers voor Brugge. In elk geval heeft het Hilde-effect in West-Vlaanderen niet gewerkt."

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Eerste resultaat voor de Kamer voor kanton Harelbeke

In het kanton Harelbeke (Harelbeke, Deerlijk, Waregem) haalt Vlaams Belang 20,54 procent (+16,05) voor het federaal parlement. De partij wordt daarmee bijna even groot asl N-VA (21,92 procent, -7,04) en CD&V (20,81 procent, -4,5). Open VLD stijgt licht (12,86 procent, +1,60), net als Groen (8,33 proecent, +0,96). PVDA haalt een half procent extra (2,04 procent). SP.A zakt met 5,65 procent naar 12,12 procent.

Dries Bernaert
door Dries Bernaert

Vlaams Belang lijkt ook in kanton Meulebeke de grote winnaar

Ook in het kanton Meulebeke, waar het eerste van de acht bureaus voor de Kamer geteld is, maakt het Vlaams Belang een sterke opmars.

Vlaams Belang haalt voorlopig 23,30 procent, een stijging van 18,70 procent. N-VA gaat 14,04 procent achteruit tot 20,51 procent. CD&V is goed voor 23,30 procent, SP.A 15,31 procent, Open VLD gaat licht vooruit tot 9,82 procent, Groen 3,81 procent en PVDA 3,08 procent.

Kevin Pouille
door Kevin Pouille

Alle stemmen geteld in Zonnebeke voor de Kamer

Voor de Kamer zijn alle stemmen geteld in Zonnebeke. Ook daar wordt Vlaams Belang de grootste partij met 22,9 procent. Open VLD, de partij van burgemeester Dirk Sioen, kent een lichte stijging van 1,6 procent.

Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

Panne in telbureaus

Er is nog geen enkel kiesresultaat binnen van het kanton Brugge. Het gaat om 216 telbureaus uit zeven gemeenten in het noorden van West-Vlaanderen. Volgens coördinator Serge Provoost gaat het om een nationaal technisch probleem: het programma dat de USB-sticks met de uitgebrachte stemmen moet inlezen, kan niet opgestart worden. Ook in andere regio's zorgt dit voor problemen. Maar ook bij het manueel tellen loopt er iets mis: de stemmen van Jabbeke moesten al drie keer herteld worden.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Connectiviteitsproblemen met Brussel

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Expert Sociale Media: "Wie luisterde naar online dorpsplein, kon het weten"

Nadja Desmet van het Social Media Buro in Tielt meent dat politici en partijen meer aansluiting moeten zoeken bij de kiezers.

Matthias Feyen
door Matthias Feyen

Eerste uitslagen in kanton Gistel

Met 1 op de 14 bureaus geteld in Gistel voor de Kamer kan je stellen dat ook hier Vlaams Belang de grote winnaar lijkt, goed voor om en bij de 15% winst voorlopig. PVDA haalt voorlopig een dikke 2%. N-VA is de grootste verliezer, voorlopig -5,9%.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Jongerenvoorzitter CD&V: "Over mijn lijk"

Sammy Mahdi reageert op vrt: "Een op vijf stemt op partij van angst en niet van hoop. We moeten blijven luisteren naar die mensen, die niet gaan marginaliseren. We moeten op een meer volkse en duidelijke manier de mensen aanspreken."

Over samenwerken met Vlaams Belang en het opheffen van het cordon sanitaire is hij duidelijk: "Over mijn lijk."

Over het uitblijven van het Hilde-effect: "Ondanks de positieve vibe en de moedige pogingen moeten we vaststellen dat 20 procent toch op Vlaams Belang stemt. Ondanks het feit dat in een peiling meer dan 50% ervan overtuigd was dat Hilde Crevits de ideale kandidaat is voor de functie van minister-president. Maar laten we eerst de volledige resultaten van West-Vlaanderen afwachten."

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Christian Verougstraete (Vlaams Belang): "De mensen zijn het beu"

"We hadden een verdubbeling van onze score verwacht, maar het lijkt maal drie, maal vier te gaan. In Oostende worden we de grootste partij", glundert Oostends Vlaams Belang-kopstuk Christian Verougstraete. "We hebben het ook ervaren tijdens de campagne. Veel mensen zijn voor een immigratiestop, ze vinden dat het genoeg is geweest. Ook het betuttelen, het met de vinger wijzen... De mensen zijn dat beu. Dat hebben we ervaren op marktbezoeken."

"De politiek moet meer naar de mensen luisteren", zegt Christian Verougstraete. "De sociale zekerheid wordt leeggezogen door mensen die er niet toe hebben bijgedragen. Vreemdelingen krijgen direct geld toegestopt. Ook het cordon sanitaire wordt niet meer gesmaakt. Het resultaat van de verkiezingen wordt opzij geschoven. Ook de stijl van Tom Van Grieken en de moderne manier van campagne voeren is in de smaak gevallen."

Frieda Deschacht, de echtgenote van Christian Verougstraete, stond op de vierde plaats voor het Vlaams Parlement en maakt dus een grote kans om te worden verkozen. "De kans is 50 procent", blijft manlief voorzichtig. "Maar als Frieda verkozen is, dan zal ze zetelen. Dat zijn we zo overeengekomen."

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Francesco Vanderjeugd: "We beleven een git- en gitzwarte zondag"

Open VLD likt, net als alle traditionele partijen, de wonden. Het succes van Vlaams Belang is voor Francesco Vanderjeugd en Emmily Talpe geen verrassing, maar de score komt hard aan. "We beleven een git- en gitzwarte zondag."

Hij gaat nog een stapje verder: "De score van Vlaams Belang is erg voor Vlaanderen en ronduit degoutant."

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Miet Smet (CD&V): "Onze partij luistert te weinig naar de mensen"

Miet Smet reageert bij vtm en vrt op de zwakke resultaten van haar partij CD&V: "We luisteren te weinig naar de mensen. De traditionele partijen hebben alle drie verloren. We moeten eens nadenken over de thema's die we behandelen en meer op migratie en klimaat inzetten."

"Het cordon sanitair opheffen? Zover zijn we nog niet. De kiezer heeft wellicht vooral rond migratie gestemd. De vraag is of we dit zullen kunnen capteren".

Frederic Vansteenkiste
door Frederic Vansteenkiste

Brace yourselves… De Winter is coming

Bram Ryckaert
door Bram Ryckaert

Kopstukken Vlaams Belang reageren op winst: "Cordon sanitaire moet sneuvelen"

De Vlaamse kiezers lijken massaal voor Vlaams Belang te stemmen en ondertussen hebben enkele kopstukken van de partij al gereageerd: "Het cordon sanitaire moet sneuvelen", klinkt het bij Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Guy D'haeseleer. Je leest alle reacties in ons overzicht

Ilse Naudts
door Ilse Naudts

Groot feest losgebarsten in De Gezelle in Roeselare

Absolute feeststemming in het Vlaams Radikaal café De Gezelle op het Stationsplein in Roeselare. Lut Degroote die tweede plaats op de Vlaamse lijst had, draait overuren achter de toog.

"Zalig! Wat een resultaat", lacht ze. "Iedereen is superenthousiast!" Het zitje in Brussel is binnen. Al laat ze zich wel vervangen door eerste opvolger Immanuel De Reuse, de sterke man voor Vlaams Belang in Roeselare. "Dat hebben we zo afgesproken", bevestigt De Reuse.

© (foto IN)
Arjan Desante
door Arjan Desante

Vlaams Belang scoort ook in de thuishaven van Hilde Crevits

Er is een eerste bureau geteld in Torhout, de woonplaats van Hilde Crevits. Enkel voor de Kamer is er weliswaar al een bureau geteld, terwijl Crevits lijsttrekker is op de Vlaamse lijst. Ook hier is de forse stijging van Vlaams Belang opvallend.

Ilse Naudts
door Ilse Naudts

VIDEO - Vlaams Belang Roeselare is duidelijk

Jan Gheysen
door Jan Gheysen

En nu? Is Vlaams Belang nu de volkspartij?

Lees hier een eerste analyse van onze hoofdredacteur.

© Vlaams Belang
Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Meer dan de helft van de stemmen geteld in Kortrijk

En ook in kanton Kortrijk (Kortrijk, Lendelede, Kuurne, Zwevegem, Anzegem) is Vlaams Belang de grote winnaar. N-VA blijft wel de grootste partij in het kanton.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Vlaams Belang wint ook in Ieper

CD&V en N-VA krijgen klappen in Ieper, terwijl vooral Vlaams Belang en Open VLD goed scoren. Nancy Six (Vlaams Belang) bouwt alvast een feestje in Ieper. Ze staat op de zesde plaats van de West-Vlaamse Vlaams Belang-lijst voor de Kamer. "Euforisch", beschrijft Nancy Six (Vlaams Belang) haar gevoel wanneer we haar contacteren voor een eerste reactie. De resultaten voor Vlaams Belang gaan overal door het dak, ook in Ieper. "We hadden wel een goeie score verwacht. Tijdens de campagne voelden we dat we de wind in de zeilen hadden", zegt Nancy Six. "Maar dat het zo goed ging zijn, dat had ik zelfs niet in mijn stoutste dromen verwacht."

Jan Degoe
door Jan Degoe

Jean-Marie Dedecker: "Verkracht de democratie niet langer"

Jean-Marie Dedecker is er rotsvast van overtuigd dat Vlaams Belang niet langer genegeerd kan en mag worden. Dat bevestigt hij nu ook in een reactie aan onze redactie. "Ze zijn de grootste of tweede grootste partij. Praat nu met hen, want we gaan al 30 jaar van de ene zwarte zondag naar de andere. Soms wat meer grijs, soms gitzwart zoals nu. Stop met de democratie te verkrachten en luister naar de wil van de kiezer."

"N-VA zal nog de grootste zijn, maar daarna volgt Vlaams Belang. Kijk bijvoorbeeld in Kapellen: 40 procent voor N-VA, 20 procent voor Vlaams Belang. 60 procent van dat kanton vindt dus dat die twee partijen moeten besturen. Het is een opgestoken vinger van de mensen aan het huidig bestuur. Doe er dan iets aan! Maar nee, je zal zien: de verliezers zullen weer samenschurken en zeggen dat tachtig procent van de kiezers niet voor Vlaams Belang heeft gestemd. In een democratie sluit je de winnaars niet uit."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Nog muisstil bij CD&V

Brecht Warnez, eerste opvolger op de Vlaamse CD&V-lijst, is toegekomen in het Vlaams Parlement. Hij mag nog niet reageren. "We komen nu met de partij samen in Schaarbeek en zullen pas communiceren na de speech van Hilde Crevits, rond de klok van zessen."

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

SP.A verliest koppositie Kamer in Oostende aan N-VA

Met 50 op 90 bureaus geteld verliest SP.A in Oostende zijn koppositie voor de Kamer, maar het is wel een nek-aan-nekrace: N-VA aan kop met 20,8 procent (-6,2), Vlaams Belang tweede met 20,7 procent (+15,5) en SP.A derde met 20,6 (-2,6). Daarna volgen Open VLD met 13,3 procent (-1), Groen met 9,2 (+0,1), CD&V met 8,2 procent en PVDA met 5,6 procent (+3,8).

Voor het Vlaams Parlement blijft Vlaams Belang aan kop in Oostende met 20,9 procent, N-VA op twee met 19,6 procent en SP.A op drie met 17,6 procent. De tendenzen zijn dezelfde als nationaal: forse winst voor Vlaams Belang, verlies voor N-VA, verlies voor de drie traditionele partijen en een beperkte winst voor Groen. SP.A scoort in het kanton Oostende wel nog altijd beter dan elders.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Wouter Vermeersch: "Grootstedelijke problemen in West-Vlaanderen"

Na Stefaan Sintobin is ook Wouter Vermeersch, de federale lijsttrekker voor Vlaams Belang, toegekomen in het Vlaams Parlement. "Dit hadden we niet verwacht, nee. Dit hadden we zelfs niet durven te hopen. Maar op de markten, de volkscafés en de schooldebatten voelden we dat onze boodschap 'Eerst Onze Mensen' is aangeslagen. Zeker in West-Vlaanderen, waar de grootstedelijke problemen - zoals migratie - intussen binngespijpeld zijn."

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Ook voor het Vlaams parlement wint Vlaams Belang in Roeselare

Vlaams Belang wordt wellicht ook de grootste partij in Roeselare voor het Vlaams Parlement. Net als voor de Kamer halen ze er met twee derde van de stemmen geteld 23 procent, ook hier op de voet gevolgd door N-VA en CD&V als derde partij.

Jan Degoe
door Jan Degoe

Jean-Marie Dedecker: "Onderhandel met Vlaams Belang"

Jean-Marie Dedecker is van oordeel dat de andere partijen moeten praten met Vlaams Belang bij de regeringsonderhandelingen als dat de wil van de kiezer is. Dat heeft hij gezegd op de VRT waar hij meent dat het succes van Vlaams Belang een opgestoken "wijsvinger" is naar de maatschappij (terwijl hij in beeld zijn middelvinger opstak, jd).

"Maar als de partij mag meedoen aan de verkiezingen en de burgers vinden dat ze moeten deelnemen aan de regering, dan moet dat gebeuren", klinkt het. Dedecker staat als onafhankelijk kandidaat op de N-VA-lijst in West-Vlaanderen.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Vlaams Belang federaal de grootste in Roeselare met twee derde geteld

Tweede derde van de stemmen voor de Kamer zijn geteld voor kanton Roeselare en daaruit blijkt dat Vlaams Belang ook scoort in Roeselare met ongeveer 23 procent.

N-VA komt in de buurt met 21,8 procent gevolgd door CD&V met net geen 19 procent. Vooral voor N-VA is het verlies voorlopig erg groot, zij komen van 22 procent.

Voor de volledigheid ook nog de andere partijen: SP.A (13 procent), Open VLD (9,8 procent), Groen (8,6 procent), PVDA (3,7 procent) en DierAnimal (0,9 procent).

Kanton Roeselare bestaat uit Roeselare met Ledegem en Moorslede.

Hannes Hosten
door Hannes Hosten

Oostende: SP.A aan kop voor Kamer, Vlaams Belang voor Vlaams Parlement

In Oostende staat SP.A voorlopig aan kop voor de Kamer met 21,2 procent, een nek-aan-nekrace met Vlaams Belang dat 21,1 procent haalt met 30 op 90 bureaus geteld. Vlaams Belang wint fors, 15,9 procent erbij, SP.A verliest 2,1 procent. Met dank aan nationaal voorzitter John Crombez lijken de socialisten de schade hier wel te kunnen beperken. N-VA is hier derde met 20,6 procent en Open VLD vierde met 13,2.

Wouter De Vriendt kan voor de Kamer geen winst boeken: Groen blijft status-quo met 9,1 procent van de stemmen.

Voor het Vlaams Parlement staat Vlaams Belang aan de leiding met 21,3 procent, N-VA is tweede met 19 procent en SP.A derde met 18,1 procent. Er is geen burgemeesterseffect voor Bart Tommelein in Oostende: de partij is vierde met 14 procent, 0,9 procent minder dan bij de vorige Vlaamse verkiezingen.

Het kieskanton Oostende bestaat uit Oostende, Bredene, De Haan en Middelkerke.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

Vlaams Belang zwaait ook de scepter in kanton Kortrijk

Twintig procent van de stemmen voor de Kamer zijn geteld voor het kanton Kortrijk (Kortrijk met Lendelede, Kuurne, Zwevegem en Anzegem) voor de Kamer: Vlaams Belang maakt de grootste sprong voorwaarts (plus 12,35 procent) en komt op 16,81 procent, N-VA blijft de grootste met 20,70 procent (min 7,31 procent). CD&V krijgt de grootste klap (min 8,93 procent) en behaalt 14,26 procent van de stemmen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Stefaan Sintobin: "Mensen zijn ontgoocheld in N-VA"

"Als de tendens zich doorzet, dan lijkt het erop dat we de grote overwinnaars van deze verkiezingen zullen worden", reageert Stefaan Sintobin, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang. "Hoe ik dit verklaar? Het is duidelijk dat de mensen ontgoocheld zijn in N-VA. De stemmen die we in 2014 verloren, winnen we nu terug. Bovendien heeft N-VA het communitaire volledig laten schieten. En als Vlaams Belang laten we ook steeds meer onze stem horen over andere, meer sociale thema's. Vroeger werden we te veel gezien als een 1 issue-partij, maar nu komen ook onze andere standpunten steeds meer naar boven."

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Eerste officiële uitslagen voor kanton Kortrijk

Volgens de eerste officiële uitslagen van kanton Kortrijk, met 10 van de 96 bureaus geteld voor het Vlaams Parlement, is N-VA de grootste partij met 20,2 procent van de stemmen. CD&V volgt met 19 procent. Open VLD en Vlaams Belang halen evenveel met 16,7 procent. SP.A haalt 11,7 procent van de stemmen, Groen 9,6 procent.

N-VA en CD&V krijgen wel klappen met bijna 9 procent minder in vergelijking met 2014. Open VLD van Vincent Van Quickenborne gaat er met 3 procent op vooruit. Wouter Vermeersch haalt in het kanton van zijn thuisstad 12 procent meer. SP.A gaat met 3 procent achteruit, Groen stijgt 1,3 procent.

Kanton Kortrijk behelst stad Kortrijk en de gemeenten Lendelede, Kuurne, Zwevegem en Anzegem.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Op post aan het Vlaams Parlement

Krant van West-Vlaanderen staat geposteerd aan de ingang van het Vlaams Parlement om zo snel als mogelijk reacties te brengen van onze West-Vlaamse kopstukken. Volg het hier heel de middag live.

Olaf Verhaeghe
door Olaf Verhaeghe

Wouter Vermeersch uit Kortrijk bedankt zijn mensen

De lijsttrekker van Vlaams Belang voor de Kamer is voorzichtig positief. Hij dankt zijn aanhangers en kiezers in café Den Derden Time in Kortrijk. "Maar we moeten voorzichtig afwachten wat de dag brengt", roept hij zijn achterban op.

Er zijn nog geen officiële uitslagen voor West-Vlaanderen bekend, toch lijkt Vlaams Belang goed te scoren in heel Vlaanderen volgens officieuze bronnen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Dries Van Langenhove reageert als eerste politicus

Dries Van Langenhove, lijsttrekker in Vlaams-Brabant voor Vlaams Belang, reageert als eerste politicus op de voorlopige resultaten. "We moeten de voetjes nog op de grond houden. Maar als we een duidelijk mandaat van de kiezer krijgen, dan gaan we met een rechte rug naar de onderhandelingstafel. Voor de verkiezingen stelt iedereen veto's, daarna is alles mogelijk. Of we het thema migratie gekaapt hebben van de N-VA? We hebben niets gekaapt, maar het thema is de voorbije maanden nog te weinig aan bod gekomen in de media. Daar liggen de mensen meer wakker van dan van pakweg klimaat."

Mieke Verhelle
door Mieke Verhelle

Koers passeert aan de stembureaus

De GP Marcel Kint leukte deze middag de volksstroom naar de verkiezingen op. Om 12.45 uur vertrokken de wielrenners vanop de Veemarkt in Kortrijk voor een eerste ronde langs de stembureaus van Kortrijk Weide, de Houtmarkt, het Vives, OC Aalbeke, CC Rollegem en het centrum van Rollegem. "Onze koers zorgde voor veel animo onder de wachtende stemmers", zegt organisator Marc Doutreluingne. Hij zelf ook burgemeester van Zwevegem en staat op de 22ste plaats voor het Vlaams Parlement voor Open VLD. Rond 17 uur raakt bekend wie er voor de GP Marcel Kint als winnaar uit de bus valt.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Alle stembureaus zijn gesloten, wachten op officiële West-Vlaamse uitslagen

De teerlingen zijn geworpen, alle stembureaus zijn sinds 16.00 uur gesloten. Intussen sijpelen her en der officieuze uitslagen door. Omdat bij vorige verkiezingen die officieuze eerste uitslagen nogal sterk afweken van de eerste officiële uitslagen, brengen we alleen de correcte cijfers. Nog even wachten dus.

Thomas Dubois
door Thomas Dubois

De stress verbijt je het best met... een barbecue!

Tom Vandenkendelaere is eerste opvolger voor CD&V voor Europa. Voor hem is het nog een heel eindje bang afwachten. De eerste Europese uitslagen worden pas rond de klok van elven verwacht.

Pieter Lambrecht
door Pieter Lambrecht

Eerste resultaten komen binnen

Over een halfuur gaan ook de elektronische stembureaus dicht en zijn de kaarten dus geschud. Intussen sijpelen de eerste voorlopige resultaten binnen, uit onder meer Tongeren en Heist-op-den-Berg. Op West-Vlaamse resultaten is het nog even wachten. Volg de ontwikkelingen in onze provincie wat betreft het Vlaams parlement op onze interactieve kaart en voor de Kamer van volksvertegenwoordigers hier.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Affiche aan stemburelen van de Molenhoek trekt aandacht naar zich toe

Een kleine affiche aan de stemburelen van de Molenhoek trok de aandacht want het was reclame voor lijst 50. Els Vandeginste wordt 50 jaar en op de affiche staat: 'Met Vandeginste niets dan winste'.

Maar hoe de kiezer ook zocht... geen lijst 50 op de kiesbrieven.

(MV)

Maxim Bille
door Maxim Bille

In Kuurne worden de eerste verkiezingsborden al opgeborgen

De stembureaus zijn pas gesloten en in Kuurne worden de eerste verkiezingsborden meteen weggehaald.

(SN)

Maxim Bille
door Maxim Bille

Gezellige verkiezingsdrukte rond de middag in Heule

In Heule is het gezelligheid troef. Geen grote rijen meer zoals vroeg in de ochtend. Een gezellige babbel onder Heulenaar. Leuke ontmoetingen van uit het oog verloren bewoners. Maar eerst nog stemmen!

(CHH)

© CHH
Maxim Bille
door Maxim Bille

Giebe Van Hove viert achttiende verjaardag op kiesdag: "Ik heb nuchter kunnen stemmen"

Sommigen mogen al op hun achttiende verjaardag naar het stemhokje. Giebe Van Hove (°26/05/2001) vierde zaterdagavond nog zijn verjaardag, vandaag zondag is hij nuchter gaan stemmen. De jongeman deed geen onberekende stem, maar doorploos de partijprogramma's en deed wel drie stemtesten. Hij deed allesbehalve een willekeurige stem.

Lees hier het volledige artikel.

© YH
Maxim Bille
door Maxim Bille

Sander Loones brengt samen met het gezin en de fiets zijn stem uit in Oostduinkerke

Sander Loones, lijsttrekker voor de kamerlijst voor de N-VA, bracht zijn stem uit in het stembureau in de sporthal in Oostduinkerke, deelgemeente van Koksijde.

Hij was vergezeld door zijn echtgenote Ilse en zijn drie kinderen Suzanne, Tuur en Caz en zijn ouders Jan en Caroline. Zoals in een periode waarbij veel aandacht besteed wordt aan het milieu verplaatste de gehele familie zich met de fiets.

Ook voor Sander was het aanschuiven en wachten om zijn stem uit brengen. Tussenin een babbel over zijn verwachtingen. Sander Loones over de verkiezingen: "Ik verwacht dat de kiezers een duidelijke stem zullen uitbrengen. Voor meer veiligheid, een kordater migratiebeleid, en lagere belastingen. En ook ons onderwijs en de pensioenen zullen versterkt moeten worden door de volgende regering."

Over het vertrouwen in die verkiezingen is hij al even duidelijk: "Wanneer ik naar Wallonië kijk, maak ik me zorgen. De PS en ECOLO zullen daar goed scoren. In de politieke wandelgangen hoor je dat de christendemocraten van cdH en CD&V staan te trappelen om een regering te vormen met die linkse partijen. Dat zou bijzonder slecht nieuws zijn, vooral voor de West-Vlamingen. Wij hebben geen sinterklaaspolitici nodig, maar verantwoordelijke bestuurders."

(EDK)

Maxim Bille
door Maxim Bille

Kuurnse burgemeester Francis Benoit controleert identiteitskaarten en kiezersbrieven tijdens stembusgang

Wie deze morgen stembureau 100 bezocht in zaal Kubox in Kuurne werd vriendelijk ontvangen door burgemeester Francis Benoit. Hij was één van de zes vrijwilligers die zich opgegeven had, om zo het schoolfeest van de gemeentelijke Pienterschool dat eveneens vandaag plaatsvindt, te redden. Ook Aline Derez, Etienne Vancoppenolle, Bart Vroman, Filip Vanhauwaert en schepen Jan Deprez hadden zich opgegeven om als bijzitter te fungeren.

(SN)

© (SN)
Olivier Neese
door Olivier Neese

Klacht tegen Stefaan Sintobin

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) dreigt een klacht aan zijn been te krijgen voor... het geven van een interview.

"Ik kreeg zopas telefoon van het hoofdbureau dat er een proces-verbaal zal volgen", zegt Sintobin. "Op de speelplaats van het schooltje waar ik moest stemmen, gaf ik een interviewtje aan televisie. Iets wat toch nog nooit of nergens voor problemen heeft gezorgd? Blijkbaar mocht ook dat niet van de kantonvoorzitter, die eerder al weigerde dat de pers foto's of beelden in de bureaus zou nemen. Nochtans zie ik dat het in de rest van het land blijkbaar geen probleem is. Ik zie zelfs Els Ampe een filmpje opnemen ín het stemhokje..."

Maxim Bille
door Maxim Bille

Hilde Crevits blikt tevreden terug op campagne

In De Mast in Torhout is de West-Vlaamse lijsttrekster van CD&V voor het Vlaams Parlement Hilde Crevits samen met haar ouders gaan stemmen. Ze is kandidaat om Geert Bourgeois op te volgen als Vlaams minister-president, net als Bart De Wever (N-VA).

"Ik ben zeer tevreden met de campagne van de partij", zei de huidige Vlaamse minister van Onderwijs. "Onze partij wil het verschil maken, zowel qua programma als qua stijl. Ik hoop dat Vlaanderen hoopvol en positief naar de toekomst kan kijken. Al die conflicten en elke dag een nieuwe vijand, ik ben dat een beetje beu."

Zondagnamiddag gaat Crevits naar Brussel om de resultaten van de stembusgang af te wachten, maar eerst moet haar man nog enkele verkiezingsborden afbreken, klinkt het.

(Belga)

Maxim Bille
door Maxim Bille

In Staden bracht Francesco Vanderjeugd (Open Vld) deze voormiddag zijn stem uit

© JCR
Maxim Bille
door Maxim Bille

Ook onze hoofdredacteur bracht zijn stem uit

Maxim Bille
door Maxim Bille

Cabaretier zegt 'nee' tegen blanco

© MI

Say no to blanco, met deze leuze dook cabaretier Karel Declercq op aan het kiesbureau in de Dirk Martenslaan in Izegem. Hij riep op om het feest dat de democratie is, in stand te houden en niet blanco en ongeldig te stemmen.

Van Karel Declercq zijn we wel een en ander gewoon, in verkiezingstijden. Ooit ging hij stemmen vermomd als Guy Verhofstadt of Elio Di Rupo. Hij ging ook al getooid als een dioxinekip. Een mogelijk nieuw item was misschien een legionellabacterie geweest, maar hij hield het heel sober en wit... "Het is dit jaar inderdaad een andere maar wel zinvolle act. Mij trof het de vorige verkiezingen dat zowat 11 procent van de kiezers niet, blanco of ongeldig heeft gestemd. En dat op het feest van de democratie. Volgens de prognoses worden het er dit jaar nog meer... Daarom de actie: Say no to blanco."

Karel Declercq woont op een boogscheut van het stemlokaal en onderweg heeft hij tal van mensen aangespoord om te gaan stemmen. Hij had een mand met M&M-snoepjes bij, in alle kleuren van de politieke partijen waarop gestemd kon worden. De mensen konden er eentje volgens hun stemkleur kiezen. "Ze konden dat ook in het geniep doen, om het geheim van de stemming niet te schaden", aldus Declercq.

Na amper een half uurtje was de mand al serieus geslonken. Heel wat stemmers staken hun voorkeur niet onder stoelen of banken. "Eigenlijk zou ik zelfs al een exit-prognose kunnen maken volgens de kleuren die het meest verdwenen zijn, maar ik zal dit resultaat nog even voor mij houden", besloot hij.

(MI)

Maxim Bille
door Maxim Bille

Bart Tommelein: “Ik blijf burgemeester van Oostende”

© JRO

In Oostende ging Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende en lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, stemmen in de August Vermeylenschool. Tommelein, vergezeld van zijn vrouw Sarah Schotte en zijn kinderen Arthur en Camille bracht er onder massale persbelangstelling zijn stem uit.

Hier en daar verschenen de afgelopen weken reacties van bezorgde Oostendenaars die bang zijn dat hun burgemeester straks toch voor een ministerpost kiest. "Ik kan de Oostendenaars gerust stellen", zegt hij. "Ik kies niet voor een ministerpost als mij dat straks eventueel gevraagd zou worden. Ik heb een belofte gemaakt aan mijn burgers en ik zal die belofte ook houden. Dat heb ik ook duidelijk gecommuniceerd aan de Oostendenaars tijdens de campagneronde. Tommelein houdt woord. Maar ik ga wel naar het parlement en zal daar Oostende en West-Vlaanderen een krachtige stem geven."

Bart Tommelein heeft een drukke dag voor de boeg. "Vanmorgen ben ik al gaan stemmen met mijn papa in zijn kiesbureau. Daarna kwam ik mijn eigen stem uitbrengen. Vervolgens vertrekken we richting Brussel, maar dat doen we niet vooraleer ik in mijn stamcafé ben langs geweest. Elke zondag komen we daar samen met de fietsvrienden na onze fietstocht. Eens in Brussel gaan we met alle andere kopstukken de resultaten volgen. De verwachtingen? Het is altijd een beetje koffiedik kijken bij parlementsverkiezingen. Ik hoop natuurlijk op een positieve uitslag, gezien de gemeenteraadsverkiezingen in West-Vlaanderen voor Open Vld goed waren. Ik verwacht dat we de mooie scores die we vorig jaar haalden opnieuw gaan bevestigen."

De campagne verliep volgens Tommelein uitstekend. "Ik heb de kans gehad om de campagne te combineren met mijn taak als burgemeester van de stad. Ook de organisatie van deze verkiezingen lag in mijn handen en alles verloopt vlot. Het was een goede en rustige campagne en ik ben er tevreden over. We hebben een sterk team en die hebben goed samen gewerkt", besluit Tommelein.

(JRO)

Maxim Bille
door Maxim Bille

Ook Annick Lambrecht gaat in Brugge stemmen

Annick Lambrecht zag het helemaal zitten om te stemmen.

© (DC)
Maxim Bille
door Maxim Bille

Stefaan Sintobin brengt zijn stem uit

Stefaan Sintobin brengt zijn stem uit in Brugge.

© (DC)
Maxim Bille
door Maxim Bille

Delfine Persoon vervult haar verplichting daags voor ze naar New York vertrekt

© WVS

Morgen is het zover. Dan vertrekt Delfine Persoon naar New York voor de kamp van haar leven tegen Katie Taylor. Maar eerst nog langs de stembus om haar plicht te vervullen.

Voor kw.be houdt Delfine een videodagboek bij. Daarin kom je alles te weten over haar voorbereiding op de kamp. Ontdek het hier.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Hilde Crevits (CD&V) is optimistisch

Maxim Bille
door Maxim Bille

Spanning hangt in de lucht bij Bert Maertens: "Niet goed geslapen"

Bert Maertens, West-Vlaamse lijsttrekker voor de N-VA voor de Vlaamse verkiezingen, bracht zijn stem uit in 't Venster in Emelgem. Ondanks het feit dat hij nauwelijks geslapen heeft, kweet hij zich snel en adequaat van zijn taak. "Ik heb inderdaad niet goed geslapen, maar dat is traditioneel zo. Altijd op de vooravond van de verkiezingen ga ik met vrienden iets drinken, ver van alle drukte en onstoorbaar." Maar toch hing de spanning in de lucht bij het gezin Maertens. "Zelfs mijn dochter zei al dat het spannend is."

Voor hem persoonlijk zijn er wellicht weinig redenen tot ongerustheid. "Ik ben zeker van verkozen te worden. Maar de verantwoordelijkheid die ik neem voor de hele groep is veel groter dan bij de vorige parlementsverkiezingen. We zijn overal in West-Vlaanderen gekomen de jongste weken. Het is echter nu dat het moet gebeuren. Hopelijk worden we er voor beloond: van nul gestart, met een nieuwe lijst met jonge kandidaten. Ik hoop dat we minstens kunnen standhouden en mochten we wat terugvallen, dat dit heel beperkt blijft en niet ten koste van zetels gaat."

Maertens vreest vooral het Hilde (Crevits)-effecht. Die ziet hij niet zitten als Vlaams minister-president. "Het beleid zou te sterk de linkse kant uitgaan", geeft hij nog mee.

(MI)

Olivier Neese
door Olivier Neese

Probleem bij stembureau in Brugge

In Brugge was er deze morgen een grote panne in stembureau 79. Daardoor kon het bureau het eerste uur niet opengaan en was het een van de laatste bureaus van het hele land dat openging.

Om 9.20 uur was het euvel opgelost. Intussen zijn alle bureaus geopend. Op dit moment zijn er over het hele land problemen met een 50-tal computers, maar dat valt dus zeer goed mee.

Maxim Bille
door Maxim Bille

John Crombez gaat samen met vrouw en dochter stemmen in Oostende

© JRO

Partijvoorzitter John Crombez (Sp.a) ging, vergezeld van zijn dochter Babette en zijn vrouw Vivi, zijn stem uitbrengen in de Vermeylenschool in Oostende op de wijk Mariakerke. "We hebben een heel intensieve campagne gevoerd", sprak John Crombez vlak voor hij zijn stem uitbracht.

Kort daarvoor was de Sp.a-voorzitter een volmacht gaan ophalen bij de 102-jarige grootmoeder van zijn vrouw. "We hebben zeer veel mensen bereikt, meer dan ooit tevoren", gaat Crombez verder.

"We hebben gemerkt dat heel veel mensen kwaad zijn met het gevoerde beleid. Vooral over de gestegen facturen voor elektriciteit en over langer werken voor minder pensioen. Het ligt nu in de handen van de kiezer. Nu is het afwachten. De campagne is zeer goed gelopen, we zijn er heel blij mee. Het is ook over de juiste thema's gegaan, de pensioenen, de facturen..."

Na de stemming staat er nog een uurtje lopen op het programma voor de partijvoorzitter. "Door die intensieve campagne heb ik dat veel te weinig kunnen doen. Na het lopen spreken we vanmiddag nog af met een aantal kandidaten en daarna trekken we richting Brussel. Van zodra ik in Brussel toekom zouden de eerste indicaties moeten binnen komen en dan is het analyseren van wat er binnen komt."

"Wat de verwachtingen zijn? Ik vind het heel moeilijk. De kwaadheid op het beleid was zeer algemeen, maar het straalt veel onzekerheid uit. Veel mensen vertelden ons tijdens de huisbezoeken dat ze niet weten wat ze moeten doen om het tij te doen keren. En dat maakt het moeilijker dan andere keren dat de kiezers naar de stembus trokken."

(JRO)

Maxim Bille
door Maxim Bille

Vincent Van Quickenborne houdt goed gevoel over aan campagne

Burgemeester Vincent Van Quickenborne heeft zondagochtend omstreeks 9.30 uur zijn stem uitgebracht in evenementenhal Depart in Kortrijk, vlak bij het onlangs afgebrande zwembad op het Nelson Mandelaplein. "We hebben met ons team een goede campagne gevoerd. Ik heb er vertrouwen in", zei de West-Vlaamse lijsttrekker van Open Vld voor de Kamer.

Nadat hij zijn stem had uitgebracht, volgde een trip naar de bakker. Later op de dag trekt Van Quickenborne naar Brussel om er de resultaten af te wachten.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Brugge Tripel trakteert tijdens verkiezingsdag in Brugge

De eerste 1000 bezoekers die na het stemmen, vanaf 11u00, hun stembrief aan het 'Brugge Tripel stemhokje' - dat opgesteld staat bij het Brugse Gruuthusepaleis - inleveren, ontvangen een Brugge Tripel, inclusief het iconische glas.

© GF
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

En de jongste supporter van de dag is...

Maxim Bille
door Maxim Bille

Koekjes voor bureau 35 in Wevelgem

Zoals in zovele stembureaus waren er in bureau 35 bijzitters op overschot. Om 8 uur mocht Stefaan Vanderbemden als gelukkige op overschot weer huiswaarts trekken. Toen hij een paar uur later langs kwam om zelf te stemmen had hij als verrassing een pak koekjes mee voor de andere bijzitters. Een gebaar dat daar zeer op prijs werd gesteld.

(SLW)

© SLW
Stefan Vankerkhoven
door Stefan Vankerkhoven

Hoe stemt Zeebrugge? Symbool voor de kiesstrijd…

Voor wie stemmen de Zeebruggenaars? Dit dorp staat symbool voor de Vlaamse, federale en zelfs Europese kiesstrijd, want de drie belangrijkste thema's komen op een erg pijnlijke manier samen in deze Brugse deelgemeente: koopkracht, klimaat en migratie.

Lees de reportage hier.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Wouter Vermeersch: "Het is nu aan de mensen"

Ook Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) trok in Kortrijk al richting de stembus. "Het is een leuke dag vandaag, de hoogdag van de democratie", zo klonk het.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Natalie Eggermont (PVDA): "Als we elke keer verdubbelen, dan gaan we heel binnenkort zeker in het parlement zittten"

In Kortrijk heeft Natalie Eggermont (PVDA) nog een laatste boodschap nadat ze zelf gestemd heeft.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Geert Bourgeois is er klaar voor

Olivier Neese
door Olivier Neese

Geen foto's van bekende politici in Brugge!

Opmerkelijk: in kanton Brugge mag de pers niet mee naar binnen om de kopstukken te fotograferen of te filmen wanneer ze hun stem in de bus deponeren. Een beslissing van de kantonvoorzitter.

Maxim Bille
door Maxim Bille

Een enthousiaste Jean-Marie Dedecker aan de stembus in Middelkerke

In Middelkerke bracht Jean-Marie Dedecker zopas zijn stem uit. Hij was duidelijk tevreden over zijn keuze.

© LC
Maxim Bille
door Maxim Bille

Hendrik Bogaert durft geen prognoses te doen

In Jabbeke heeft federaal lijsttrekker voor CD&V, Hendrik Bogaert deze ochtend zijn stem uitgebracht. Hij kwam samen met zijn dochter Laura (in het roze) naar het vrijetijdscentrum. "Het duurde misschien iets langer, maar ik heb alle bolletjes op de lijst gekleurd", lacht hij. "Op die manier wil ik iedereen op onze lijst bedanken voor zijn of haar inzet."

Na het stemmen gaat Bogaert eerst nog even zijn plakteam bedanken, daarna trekt hij naar Brussel om daar de resultaten af te wachten. "Nu ligt alles in handen van de kiezer. Prognoses durf ik niet doen. Ik heb tot gisterenavond campagne gevoerd. Ik ben nog eens afgezakt naar het Belgisch Kampioenschap Krachtbal dat hier in Jabbeke werd georganiseerd. Mijn ogen zijn trouwens niet rood van de emotie... ik heb zonnecrème in mijn ogen gesmeerd."

(IN)

© Ilse Naudts
Frederic Vansteenkiste
door Frederic Vansteenkiste

Op zoek naar zwevende kiezers #iedereenwestvlaming

Olivier Neese
door Olivier Neese

De eerste winnaars zijn bekend: onze bakkers

Het is je allicht ook opgevallen: bij de bakker moest u iets langer aanschuiven dan normaal. Geen toeval zo blijkt, want verkiezingszondag is een van hun beste dagen van het jaar.

Zondagmorgen 8.30 uur. De eerste rijen in de Brugse kiesbureaus zijn zich aan het vormen, maar die zijn nog niets in vergelijking met die bij de bakkerijen. De winkels staan propvol, de klanten staan tot ver buiten de winkels aan te schuiven. "Verkiezingszondag is altijd een van onze topdagen", zegt Kristof Cloet, van de gelijknamige bekende bakkerij in Sint-Michiels. "De mensen moeten sowieso naar buiten én zijn ook verplicht om deze zondagmorgen thuis te blijven. Ze kunnen niet 's morgens in alle vroegte op uitstap vertrekken. Het ziet ernaar uit dat we weer een heel goeie zondag zullen draaien."

Wat is 'een heel goeie zondag'? Er nu al cijfers op kleven is moeilijk, maar de bakkerij zal vandaag makkelijk 15 procent meer omzet draaien. "En het grote voordeel voor ons: voor deze goeie dag moeten we eigenlijk weinig extra voorbereidingswerk doen", legt de warme bakker uit.

"De eindejaarsfeesten en zeker Moederdag zijn natuurlijk de absolute topperiodes, maar daar is ook heel veel voorbereidend werk aan: inschatten wat de mensen zullen vragen, extra bestellingen plaatsen, investeren in decoratie... Afgelopen nacht maakte ik gewoon meer deeg en stopte ik de ovens iets voller dan anders. Gewoon een tandje bijzetten om de verwachte drukte op te vangen."

Al sinds 7.30 uur staat de winkel goed vol. "De piekperiode bij ons duurt normaal tot 10.30 uur. Voor deze verkiezingszondag hebben we speciaal voor meer personeel in de winkel gezorgd, zodat iedereen vlot bediend wordt en de wachtrijen niet te lang worden. Mijn echtgenote Heidi blijft ook de hele dag in de winkel staan. Met een volmacht zal ik straks voor haar stemmen." (lacht)

Intussen gaat alles gaat vlot de deur uit: pistolets, boterkoeken, kleine en grote taartjes... "Om een echte topdag te hebben, moeten we eigenlijk hopen dat het nog een 'kwakkelmiddag' zou worden. Dan blijven de mensen thuis, en willen ze in hun zetel de uitslagen volgen met een pateeke."

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Wouter De Vriendt vol vertrouwen naar de stembus in Oostende

Wouter De Vriendt (Groen) liep, samen met zijn vrouw en drie dochters, stipt om 8 uur het stemlokaal binnen in Oostende en bracht zijn stem uit. "We hebben er vertrouwen in", klinkt Wouter Devriendt hoopvol.

"Het was een toffe, maar intense campagne. We hebben met heel veel mensen gesproken. De roep om een menselijker, eerlijker en gezonder beleid is groot. Tegelijk was het een harde campagne met soms veel geruzie in de debatten. Meer dan ooit is er nood aan een partij die op een positieve manier aan politiek doet. Een partij die de harde toon achterwege laat. Maar toch ook met een sterk engagement om de dingen in onze samenleving te veranderen en beter te maken." (JRO)

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

De klok rond

KW.be brengt een dag lang verslag over de verkiezingen. Tot middernacht. Alle verkiezingsberichten zijn gratis toegankelijk.