Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

En daarmee zit de gemeenteraad erop

Na drie uur en een kwartier is het afgelopen. Iedereen haast zich naar buiten voor een glaasje bubbels of fruitsap... en dat zullen wij ook niet afslaan. Tot de volgende!

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Nieuwjaarsdrink

De volgende gemeenteraad vindt plaats op 9 februari 2016. Op 10 januari is er een nieuwjaarsreceptie voor inwoners in Zandvoorde.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Nieuw schepenlint

Marie Debucquoy (N-VA) mag de eed afleggen als nieuwe schepen. Ze krijgt het zwart-gele schepenlint overhandigd. "Rechterschouder of linkerschouder?" Het moet enkele keren opnieuw aangedaan worden, maar uiteindelijk mag de nieuwe schepen pronken met het lint. Ze mag ook meteen een plaatsje opschuiven aan de schepentafel.

"Na deze moeilijke week wil toch nog iets zeggen. Na drie jaar in de gemeenteraad ben ik klaar voor een mandaat als schepen. Ik zal de dossiers van Johan goed opvolgen. De grote uitdaging is nu om de gemeente verder uit te bouwen en met open oor te luisteren naar de voorstellen van meerderheid en oppositie."

Dirk Sioen: "Ook van mij welgekomen in het schepencollege. Ik twijfel er niet aan dat het een goede samenwerking zal zijn."

En er volgt nog een glaasje voor alle aanwezigen.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Collegiaal en constructief"

Luk Hoflack (N-VA): "Ik meen het voor jou: bedankt voor de collegiale en constructieve samenwerking."

Ingrid Vandepitte (CD&V): "Ook wij sluiten ons aan. Bedankt, je hebt dat goed gedaan."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Steun was hart onder de riem"

Uittreden schepen Johan Demonie (Inspraak) mag nog een afscheidswoordje doen. "Na 21 jaar gemeentepolitiek mocht ik de laatste drie jaar schepen zijn. Ik blik trots terug op die periode, ook op de plannen die ik kon realiseren. Het grote project waar ik als laatste mijn schouders mocht onder zetten, was het nieuwe containerpark. Ik wil iedereen bedanken. De steun van de Zonnebekenaars was een hart onder de riem. Ik wens iedereen ook nog een succesvol 2016 toe." Vervolgens geeft iedereen, op de oppositie na, een staande ovatie.

Burgemeester Dirk Sioen: "Johan, we zitten al enkele jaren samen in de politiek. Johan is een boezemvriend. Je was heel plichtsbewust van je werk dat je moest doen en je deed je werk met volle overgave. Ik ben blij dat je drie jaar aan mijn zijde hebt gestaan." Johan krijgt enkele flessen Passendale-bier en Zonnebons als afscheidsgeschenk.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Applaus

OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren bedankt Christine Van Exem voor de samenwerking de voorbije drie jaar. "Ik vraag van iedereen een groot applaus voor haar."

Philippe Rasalle mag de eed afleggen als nieuw raadslid.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Bijna gedaan

De gemeenteraad zit er bijna op. Als laatste punten op de agenda staan de eedaflegging van Philippe Rasalle als opvolger van Christine Van Exem als OCMW-raadslid en de eedaflegging van Marie Debucquoy (N-VA) als nieuwe schepen. Zij komt in de plaats van Inspraak-lid Johan Demonie. Dat was zo afgesproken bij de coalitievorming.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Jaarverslag 2014 goedgekeurd

Het jaarverslag 2014 van Zonnebeke wordt goedgekeurd.

"We moesten wachten op cijfers tot oktober", zegt schepen Vandepitte. "Ik zal wel vragen of het volgend jaar al in november kan voorliggen. Op de website van de stad zal het na te lezen zijn. Een jaarverslag is een weergave van cijfers en feiten. De oppervlakte van de gemeente verandert niet, het inwonersaantal wel. We zien dat er 149 personeelsleden zijn, de uitleendienst floreert, zalen van Zonnebeke zijn 2.298 keer gereserveerd... Elke dienst moet zijn gegevens doorgeven aan de dienst communicatie. In 2014 zijn er 48 nieuwe inwoners. Als je een fietstocht of motorit organiseert, geef dat door aan de gemeente, zodat er zich geen problemen hoeven voor te doen. Er is geen enkele thuisbevalling geweest. Er waren 195.692 bezoekers in het Memorial Museum. 42 bestuurders bliezen positief bij alcoholcontroles."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Algemene bevolkingsbevraging

Er komt een algemene bevolkingsbevraging over de herziening van het ruimtelijk structuurplan. Het bestek wordt geraamd om 25.000 euro. Schepen Vandepitte: "De bevraging zal gebeuren in zes fases. Ik zal het schetsen in drie fases. Er komt een enquete voor mensen vanaf 16 jaar over vrije tijd, openbare werken, milieu... Dat is belangrijk voor het ruimtelijk structuurplan. De tweede fase is de bundeling van de resultaten en fase drie is het organiseren van debattafels. Dan kunnen we accenten specifiëren volgens de deelgemeenten. Het is de bedoeling dat op 11 januari de kandidaten aangeschreven worden, halfweg maart de gunning van de opdracht, in juni 2016 de enquête en in oktober de debattafels. Eind 2016 zouden we dan een conclusie moeten hebben."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Nieuwe statuten zorgen even voor wanorde

Er is een voorstel tot wijziging van de statuten AGB MMP1917 op advies van de raad van bestuur. Er zijn echter nog wijzigingen aan het ontwerp dat eerder al het schepencollege gepasseerd is. Luk Hoflack (N-VA): "Ik begrijp het niet meer. Er is eerst een punt geschrapt en dan is er een nieuw punt of een toegevoegd punt?"

"In de vorige versie konden de raden van bestuur zich laten vervangen door externen", legt Franky Bryon (SP.A) extra uit. "Nu zeggen we dat ze zich enkel kunnen laten vervangen om te stemmen door andere leden van de raad van bestuur. Nu is er dus een nieuw punt."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Ontslag in AGB

Luc Bommarez en Sabine Declercq nemen ontslag uit de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf MMP 1917.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Jobstudenten geen toeslag in het weekend"

Enkele wijzigingen aan de rechtspositieregeling van het gemeente- en OCMW-personeel. Schepen Vander Meiren: "In de vacatures voor jobstudenten willen we enkele voorwaarden opnemen, zodat we efficiënter kunnen selecteren. Voor statutairen willen we toestemming geven om ook in hun proefperiode deeltijds te gaan werken. We zouden jobstudenten ook willen uitsluiten om extra vergoedingen te krijgen als ze werken in de nacht of in het weekend. Een aantal jobstudenten komen werken in het museum enkel op zaterdag en zondag. Het is dan niet logisch als ze een extra toeslag krijgen. In andere steden is dat ook zo. Toezicht zegt dat we niet discimineren, omdat jobstudenten geen gewone personeelsleden zijn. Voor de fietsvergoeding voorzien we wie één dag komt met de fiets, kan voor die dag een fietsvergoeding krijgt. Het is niet meer nodig om drie van de vijf dagen met de fiets te komen voor in aanmerking te komen hiervoor."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Zwemlessen

Er is een aanpassing van het tarievenreglement zwembad Amfoor in Moorslede. Schepen Vandepitte: "De kaarten zullen niet meer op naam zijn, maar op kleur. Er zal voor de kleinsten eerst watergewenning zijn, daarna voorbereidingszwemmen en dan zwemlessen. Vanaf 5 jaar kunnen de kinderen voorbereidingszwemmen volgen."

Dirk Sioen: "Het zwembad is een succes en we mogen blij zijn dat we daarin mee gegaan zijn."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Meerjarenplan en budget 2016 wordt goedgekeurd

De meerderheid zegt 'ja', de oppositie onthoudt zich.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Boomplantactie

Franky Bryon (SP.A): "We willen een amendement indienen. We vinden het jammer dat er geen boomplantactie gebeurt met geboortebossen. We stellen voor om hiervoor jaarlijks 5.000 euro vrij te houden."

Michiel Descheemaeker (N-VA): "We hebben nog geld vrij bij de milieudienst dat we daarvoor zouden gebruiken."

Luk Hoflack (N-VA): "Ik ben akkoord, maar ben collegiaal: zien mijn collega's van het schepencollege het zitten om een nieuw geboortebos aan te leggen?"

Dirk Sioen (Inspraak): "Die actie is wat stilgevallen door plaatsgebrek, maar het is een goed voorstel."

De voltallige gemeenteraad keurt het amendement van 5.000 euro per jaar voor een geboortebos goed.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Pagina 34

We zijn aan pagina 34 van de meerjarenplanning. Dit wordt een marathonzitting.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Cynisme ten top

De woorden collegiaal en constructief worden om de vijf minuten aangehaald door Luk Hoflack. Het zit hem duidelijk hoog dat Inspraak de N-VA verwijt niet-collegiaal en niet-constructief gewerkt te hebben.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Toren zorgt voor animo

Franky Bryon (SP.A): "Ik heb gelezen dat er ergens 5.000 euro geïnvesteerd wordt in een toren. Het zal een kleine toren zijn."

Sabine Vanderhaeghen (Inspraak): "Die toren zou komen in het kasteelpark met uitzicht op Passendale en Ieper. Dat moet nog onderzocht worden."

Franky Bryon: "Als je wil kijken naar Passendale, zal je meer nodig hebben dan een trapladder."

Luk Hoflack: "We zouden samenzitten met de kerkfabriek van Zonnebeke om de toren van de kerk te gebruiken als uitkijkpost."

Michiel Descheemaeker: "Er komt dus geen toren, maar wel een kerktoren."

Ingrid Vandepitte: "We hebben nog niet gesproken met de mensen van de kerkfabriek, maar dat wordt hier al gezegd. We zijn opnieuw vertrokken..."

Franky Bryon: "Moet ik gaan bemiddelen met de kerkfabriek?"

Dirk Sioen: "Ik zal gaan spreken met de voorzitter van de Kerkfabriek."

Franky Bryon: "We kennen uw diplomatieke capaciteiten..."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Vernieuwde sportinfrastructuur Geluveld

Voor 2016 wordt 300.000 euro voorzien voor de vernieuwing van de sportinfrastructuur van Geluveld. Ingrid Vandepitte (CD&V): "Ik heb navraag gedaan of het dossier binnen is, maar de bevoegde persoon was niet aanwezig. Voor de heraanleg van de parking van Passendale voorzien we 15.000 euro. Voor het voetbalveld in Zonnebeke hebben we vorig jaar grote uitgaven gedaan, onder meer voor de aankoop van gronden."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Heel wat kleinere zaken passeren de revue

Maria Vander Meiren (Inspraak): "We voorzien 23.000 euro voor de verfraaiing van de begraafplaatsen."

Er zijn ook meubilairaankopen voor het BKO in Zonnebeke. "We nodigen ook iedereen uit op 23 januari voor de opening."

"Vanaf nu voorzien we ook 30.000 euro elk jaar om speelpleintjes te vernieuwen voor de jeugd", aldus Luk Hoflack.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Nieuwe kleuterklassen?

Er komt nieuw meubilair voor de kleuterklas van de vrije basisschool van Zonnebeke. In Geluveld heeft de school plaatstekort, net als in Zonnebeke, zowel het kleuter als het lager. Luk Hoflack: "Normaal moet je 8 tot 9 jaar wachten op toelages, maar wij willen sneller gaan. Als we zelf een aannemer vinden die niets vraagt tot het af is, kunnen we dit in 3 tot 4 jaar realiseren."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Nieuw containerpark

Er is een nieuw containerpark en het oude containerpark wordt verkocht.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

115.000 euro ICT

Er zijn grote sommen voor ICT. Maria Vander Meiren: "ICT zit nu gebundeld in een apart beleidsveld, vroeger zat het verspreid. Er is 115.000 euro investeringen voorzien, het grootste deel voor een nieuwe server. Verder moet er een wifiveilige omgeving komen in het gemeentehuis, verdere uitrolling van het wifinetwerk en bijkomende IT in het Tynecot Bezoekerscentrum."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

60 extra woningen

Er komen 60 extra woningen in de Kraaiveldstraat. Schepen Descheemaeker: "We zullen daarvoor samenwerken met De Lovie en het woonzorgcentrum aan de overkant. De eerste fase zal al van start gaan eind 2016. Dat kan zo snel omdat d gronden al eigendom zijn van de gemeente."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Nonnenbossen

Burgemeester Dirk Sioen (Inspraak): "Er is een sanering van de Nonnenbossen." Franky Bryon (SP.A): "Wat zal er gebeuren?"

Schepen Michiel Descheemaeker: "We zijn bezig met een communicatieplan dat we in februari-maart zullen uitleggen. Iedereen zal persoonlijk de kans krijgen om zijn dossier te bespreken met experten."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Aangepast meerjarenplan

Punt elf is de aangapste meerjarenplanning en budget 2016. Luk Hoflack (N-VA): "Ik zet mijn leesbril op, na 27 jaar in de politiek heb ik al heel wat kleine cijfers gelezen en toegelicht aan het volledige schepencollege. Dit gezegd zijnde. We zitten met veel huizen in eigendom die we willen verkopen: ik denk aan het stadhuis en de pastorie in Beselare, de Wervikstraat 2 in Beselare, de vrije basisschool heeft de lokalen in Passendale verlaten en die willen we ook verkopen..."

"Voor het investeringsbudget laat ik elke schepen de gelegenheid geven om hun dossiers toe te lichten. Ik ben collegiaal en constructief en wil dit toch nog even zeggen. Sinds zaterdag heb ik niet meer geslapen. Dat laat ik nu opnieuw doen, ik ben collegiaal en constructief. Die woorden staan in een persbericht dat zaterdag verschenen is..."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"ANPR-camera's in Zonnebeke?"

Koen Meersseman (CD&V) en Frans Deleu (Inspraak) zijn de twee politieraadsleden voor Zonnebeke. Zij lichten de begroting toe.

"De personeeluitgaven maken 90 procent uit van het jaarlijks uitgavenpakket. Zonnebeke staat voor 8 procent van de zone, goed voor 800.231 euro. Het totaal budget voor 2016 is meer dan 10 miljoen. Er zelfs een besparing tegenover wat initieel begroot was. Vanuit de politieraad stellen we voor om automatische nummerplaatherkenningscamera's te installeren."

"Voor 2016 is er voor 722.500 euro investeringen begroot in onder meer rollend materieel en ICT. De prognoses voor de komende jaren tonen aan dat we vanuit de gemeente een verminderde uitgave zullen moeten doen. Op dit moment is dit zo voorzien. De politie is pistes aan het onderzoeken om ANPR-camera's te verbinden."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Bijkomend punt

De begroting van de politiezone is een bijkomend punt. Franky Bryon (SP.A) zou dit liever pas nadien doen. Schepen Luk Hoflack: "Dit moet gebeuren voor we ons budget stemmen, het stond jammer genoeg niet op onze dagorde." SP.A keurt toch goed dat het punt erbij komt.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Een levende Powerpoint"

Punt tien is het budget van het OCMW in 2016. OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren: "U ziet dat er 500.000 meer uitgaven zijn, dat komt door overdracht van de poetsploeg van de gemeente naar het OCMW. Die loonkosten moeten betaald worden. Daar tegenover staan geen inkomsten. De dotatie van de gemeente aan het OCMW is serieus verhoogd, nu tot 1,1 miljoen. Ik wil dit laten uitleggen door de financieel beheerder, Gerard Straetemans."

Gerard Straetemans: "Er is een onvolkomenheid in de BBC-reglementering, de nieuwe boekhouding van de gemeente: beleids- en beheerscyclus. Op het einde van de beleidsperiode moet de gecumuleerder autofinancieringsmarge positief zijn. De schulden moeten terugbetaald kunnen worden. Dat is goed, maar wat als een OCMW geen schulden heeft? Dat is zo bij Zonnebeke. Wij kunnen dan ook geen gebruik maken van het overschot dan hetgeen gebudgetteerd is. De kosten van het OCMW zijn altijd overgebudgetteerd geweest en daarom zat het OCMW jaren op een berg geld. We hebben nu alle budgetten herbekeken. Dat is zeer moeilijk, het is maar een raming voor 2016. Voor de jaren erna hebben we een groeimarge toegepast. Bij de eerste oefening is gebleken dat we centen genoeg hadden, maar de autofinancieringsmarge werd negatief... Ofwel moeten we nu activa verkopen, zoals landbouwgrond in de Voerstreek. Dat ligt daar al jaren en is een erfenis van het OCMW. Het schepencollege had dit liever niet, je weet maar nooit. De tweede optie was de dotatie verhogen van de gemeente. We hebben gekeken wat nodig was om de marge positief te laten komen tot 22.000 euro in 2019. Voor 2016 gaat het budget van 880.000 naar 1,1 miljoen euro en de jaren daarna nog meer. In 2019 zal het OCMW een spaarpot hebben van 2 miljoen euro. In 2019 zouden het OCMW en de gemeente fusioneren. Dat betekent dat alles zal samenkomen en dus zullen we geen verlies lijden. Het OCMW zal over ruim voldoende middelen beschikken om te doen wat ze moet doen."

Franky Bryon (SP.A): "U bent een levende Powerpoint"

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Budgetwijziging van OCMW

Budgetwijziging van OCMW. OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren (Inspraak): "Er zijn meer uitgaven en minder inkomsten door onder meer het overzetten van het poetspersoneel naar het OCMW."

Franky Bryon (SP.A): "Het OCMW moet mensen steunen die het moeilijk hebben. De stijging van de elektriciteitsprijs, waterfactuur, accijnzen, factuur van de kinderopvang zal hier een invloed op hebben. Liberale ministers zijn hiervoor verantwoordelijk."

Maria Vander Meiren: "Ook bij ons is er een lichte stijging van het aantal leefloners in 2015."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Nieuwe verkeersreglementen

Er komen nieuwe verkeersreglementen voor de Kasteelstraat, Reutelhoekstraat, Kortekeerstraat en Geluveldplaats. Iedereen stemt 'ja'.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Geen visie bij politici?

Punt drie is kennisname van de rapportering 'Interne controle & zelfevaluatie: risicoanalyse'. Er is een interne controle geweest bij de administratie en daaruit blijkt dat er te veel ad hoc beslissingen worden genomen door de politici en dat er geen visie aanwezig is." Schepen Maria Vander Meiren (Inspraak): "We beseffen dat we een visie moeten uitwerken en zullen dat zeker doen. Ik wil dit toch wat nuanceren. Als de diensthoofden zeggen dat er mapjes blijven liggen op onze bureau's, wil dat niet zeggen dat we het niet gelezen hebben. We willen echter niet met modder gooien. Het is niet de bedoeling om een wij tegen zij te creëren."

Franky Bryon (SP.A) dringt erop aan om een visie te ontwikkelen. "Vooral die ad hoc beslissingen moeten vermeden worden. Dit rapport toont aan dat er geen beleid is."

De schepenen dienen de fractieleider echter van antwoord. "We zijn ons er zeker van bewust dat er dingen beter moeten."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Budget 2016

Het budgetplan voor 2016 is aan de beurt, samen met de aanpassing van het meerjarenplan voor Audio dat audits uitvoert. De aanpassing wordt goedgekeurd.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Financieel haalbaar"

Schepen Ingrid Vandepitte (CD&V): "CD&V heeft geen probleem met tien bijkomende vluchtelingen. Dit is een haalbare kaart gezien de federale steun die we krijgen. Het OCMW en vrijwilligers bewijzen dat ze de opvang optimaal begeleiden. Dit is niet in het nadeel van de Zonnebekenaars. Van de vluchtelingen verwachten we dat ze zich aanpassen aan ons, maar een warm onthaal kan dit enkel vergroten. We betreuren de commotie van afgelopen week."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Het hoofdstuk wordt afgesloten, over tot de dagorde

"Heeft iemand nog vragen? Neen? Dan gaan we over tot de dagorde", zegt voorzitter Jan Vandoolaeghe.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Coalitie houdt stand

Johan Leleu (Open VLD): "De beslissingen van de asielcrisis zijn federale materie. De burgemeester moet zich hierin vinden. De burgemeester heeft een open deur ingetrapt, maar we behouden het vertrouwen in de burgemeester."

Luk Hoflack (N-VA): "Ik voel me nog altijd Inspraak-lid. Op de vergadering waar beslist is om ons buiten te smijten, waren we niet uitgenodigd. We kunnen enkel bevestigen dat lokale politici hun bezorgdheden uiten in de media. De bezorgheid van de burgemeester nemen wij ernstig. Dit kunnen we echter niet laten doorgaan als de mening van het schepencollege. Schepen Descheemaeker heeft dit laten weten. Collegiaal en constructief hebben we het standpunt van het voltallige schepencollege laten weten aan de burgemeester. Dit is een oproep aan alle lokale politici om hun kritiek over te maken aan de partijtop. Zo kunnen ze staatssecretaris Francken helpen om de asielcrisis aan te pakken. De beslissing om een einde te maken aan het kartel Inspraak betekent voor ons niet het einde van de coalitie en bestuursmeerderheid. Dit zeg ik in het belang van Groot-Zonnebeke. Iedereen zit nog steeds op dezelfde lijn over de toekomst van de gemeente. Het goede en harde werk van de voorbije jaren moet worden verder gezet. Dat is ons engagement voor alle Groot-Zonnebekenaren. We bevestigen het vertrouwen in onze burgemeester Dirk Sioen die hier zijn excuses aangeboden heeft. De excuses zijn een duidelijk signaal dat de burgemeester de boodschap van het schepencollege begrepen heeft."

Daarna volgt applaus van het publiek.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Hoe geloofwaardig besturen?"

Franky Bryon (SP.A) is als oppositiefractieleider aan de beurt. "Het schepencollege heeft geaccepteerd om vluchtelingen op te vangen volgens het spreidingsplan. De genaamde Dirk Sioen uit de Ieperstraat heeft dinsdag echter meegedeeld dat hij niet akkoord gaat en zet zijn schepencollege in de wind. Hij schat zijn demarche volledig verkeerd in. Plaatselijke politiekers veroordelen de ontrouwe burgemeester en zijn gebrek aan solidariteit. De schuld bij iemand anders leggen is zijn specialiteit. Als we een jonge schepen nu eens de schuld geven van alles. Raus mit schepen Descheemaeker! Er wordt meteen tabula rasa gehouden met alle N-VA'ers. Zelfs Dirk Cardoen wordt verloochend, zijn zelfverklaarde politieke vader. Het gemeentebestuur heeft alle krediet verloren bij iedereen, de imagoschade is niet meer te herstellen. De bestuurskracht is volledig verdwenen. Wie heeft dit in gang gezet? Juist, de burgemeester. Dit is beschamend. Eén vraag: hoe zal jij Zonnebeke krachtdadig en geloofwaardig besturen als je deze chaos hebt veroorzaakt?"

Dirk Sioen: "Niemand kan mij verwijten dat ik mij nooit heb ingezet voor de Zonnebekenaars. Als er schade zou zijn, zal ik die zelf proberen te herstellen, als er schade zou zijn."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

"Behoud vertrouwen"

Maria Vander Meiren (Inspraak) is als OCMW-voorzitter volgende aan de beurt. "Als OCMW zijn we verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Ik betreur dan ook de woorden van de burgemeester die ook lid is van het schepencollege. Met het OCMW zetten we alles in voor de opvang van asielzoekers én gewone Zonnebekenaars. In Zonnebeke moet er plaats zijn voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Een burgemeester moet verbinden, niet verdelen. Toch behoud ik het vertrouwen in de burgemeester, ondanks deze uitschuiver."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Publieke excuses

"Ik betreur wat vorige week gebeurd is, als mens en als politicus. Ik heb gesproken met buikgevoel en uit eigen naam. Als burgemeester mag ik echter mijn persoonlijke mening niet geven. Ik wil me dan ook verontschuldigen tegenover iedereen die ik gekwetst heb. Ik zal het spreidingsplan loyaal uitvoeren. Ik heb enkel de overheid willen wijzen op het feit dat er structurele oplossingen nodig zijn voor dit probleem. Ik ben een mens van goede wil en wil de burgemeester zijn van elke Zonnebekenaar."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Eerst burgemeester Sioen

Voor we aan de dagorde beginnen, wil burgemeester Sioen eerst reageren. Franky Bryon (SP.A) vraagt een actualiteitsdebat. "Democratie met een korreltje zout. Van politieke chaos naar politieke dictatuur. We mogen geen vragen stellen."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Que la fête commence

De zitting is begonnen. Voorzitter Jan Vandoolaeghe heet iedereen welkom.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

De laatste foto's worden genomen

Terwijl fotografen de laatste kiekjes nemen, maken de raadsleden zich op om eraan te beginnen.

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Lange rij toeschouwers

De gemeenteraadszaal zit afgeladen vol en ook buiten staat een lange rij toeschouwers. De spanning is te snijden!

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

Asielcrisis als twistappel

De agenda bestaat uit 28 punten met onder meer het budget voor 2016 en de eedaflegging van een nieuwe schepen: Marie Debucquoy (N-VA) neemt zoals afgesproken de plaats in an Johan Demonie (Open VLD). Vraag is echter wat er zal gebeuren nu er een breuk is in de meerderheid. Burgemeester Dirk Sioen van Inspraak had vorige dinsdag in eigen naam verkondigd niet akkoord te zijn met de huidige werkwijze van de vluchtelingenopvang. Zonnebeke moet volgens het spreidingsplan van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) 10 extra asielzoekers opvangen en de burgemeester vindt dat te veel. Schepen Michiel Descheemaemaker (N-VA) had fel gereageerd op de uitlatingen van de burgemeester.

Zaterdag zaten de raadsleden van meerderheidspartij Inspraak bijeen naar aanleiding van die uitspraken. Op de vergadering namen de aanwezigen afstand van de uitspraken van de burgemeester. Voor de rest behoudt de burgemeester het vertrouwen van de leden van fracties Open VLD en onafhankelijken. "Anderzijds gaat de meerderheid van de Inspraakleden niet akkoord met de hevige reactie van de N-VA op deze uitspraken", aldus voorzitter Jan Vandoolaeghe. "De niet-collegiale en niet-constructieve houding van de N-VA binnen Inspraak hebben geleid tot herhaaldelijke moeilijkheden in het afgelopen jaar. Daarom is beslist om de samenwerking met de N-VA stop te zetten."

Jeroen Laseure
door Jeroen Laseure

In een notendop

Het kartel Inspraak bestond al vele jaren in Zonnebeke uit leden van Open VLD, N-VA en onafhankelijken. Inspraak behaalde de absolute meerderheid van 12 van de 23 zetels, CD&V kreeg 6 zetels en SP.A moest tevreden zijn met 5. Inspraak sloot toch een coalitie met CD&V, waardoor er een meerdeheid is van 18 tegen 5 zetels.