Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Einde van de zitting

Er waren geen bijkomende agendapunten van de oppositie. De zitting wordt afgesloten.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

"CC Gildhof kan ons nog tot 1 miljoen euro kosten"

Schepen Mehuys geeft nog mee dat hij begrip heeft voor de verzuchtingen maar dat de stad met deze moeilijke situatie zit, die vooral hoge kosten met zich meebrengt. Het verwijderen van de asbest (vanaf 23/10) zal 705.000 euro kosten. Dat zal zowat 70 werkdagen in beslag nemen. Dan wordt de zaal leeggemaakt en komen er nieuwe theatertechnieken, zetels, etc.

Tegen volgend seizoen moet CC Gildhof weer open zijn.

De schepen voorziet dat de kosten voor het opsmukken van de cultuurtempel in 2018 tot 1 miljoen euro kan oplopen.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

"750 euro per vereniging is niet voldoende"

Stad Tielt zet 25.000 euro langs de kant als tegemoetkoming voor de plaatselijke culturele verenigingen die wegens de asbestproblemen in CC Gildhof alternatieven moeten zoeken. Per voorstelling kan de vereniging max 750 euro vragen voor gemaakte kosten zoals huur van klank en licht, verwarming, etc.

Oppositielid Hilde Decoene vraagt zich af waarom dit reglement niet voor de commissie of de raad van bestuur van het CC is gekomen.

Ze vraagt zich ook af of 750 euro wel voldoende zal zijn? En wat als er veel aanvragen zijn en de 25.000 euro overschreden wordt?

Schepen Mehuys: "We bekijken alle aanvragen op het einde van het seizoen. Als blijkt dat het totaal de 25.000 euro overschrijdt dan zullen we dit verdelen a rato van de aanvragen. We gaan het budget niet verhogen."

Hilde Decoene: "Alleen verenigingen komen in aanmerking die voor 1 juni 2017 geboekt hebben in CCG. Maar velen hebben niet geboekt omdat ze wisten dat het CCG sowieso niet open ging gaan. En wat met de scholen? Die moeten nu bussen inleggen naar bijvoorbeeld theatervoorstellingen in Izegem, Kortrijk of Roeselare. Zal de stad hierin tussenkomen?"

Schepen Mehuys meent dat bussen inleggen of een tussenkomst in de kosten niet aan de orde is.

De oppisitie onthoudt zich.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Tielt wil isolatie van woning promoten bij senioren

Met het project "Grijs maar wijs" wenst de stad, in het kader van het burgemeestersconvenant, de doelgroep "60-plus" stimuleren en begeleiden om over te gaan tot dakisolatie, muurisolatie of het plaatsen van dubbel glas. Senioren kunnen hiervoor een gratis energiescan aanvragen.

Raadslid Vincent Byttebier betreurt dat het stadsbestuur in 2013 besliste om aankoop- en verbeteringspremie af te schaffen. "Die had nochtans sinds 2004 zijn nut bewezen."

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Geen zwaar verkeer meer in de Kanegemstraat

In de dorpskern van Kanegem is een verkeersveiligheids- en verkeersleefbaarheidsprobleem ontstaan doordat zwaar vrachtverkeer, vanaf Industriezone Noord, het traject Kanegemstraat, Kanegem-dorp en de Keizerstraat als sluipweg gebruikt om het hoofdwegennet te bereiken.

Om dit probleem duurzaam op te lossen wordt voorstel gedaan om in de Kanegemstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Zegerstraat een tonnagebeperking van 3,5 ton in te voeren, uitgezonderd plaatselijk verkeer en lijnbussen.

Oppositielid Roos Bovijn-Tack juicht de tonnagebeperking toe maar betreurt dat er nog steeds geen actie genomen is aan de huidige wegversmallingen. "Sommige elementen staan zelfs op het fietspad. Waarom niet wat wijder van elkaar plaatsen zodat dit veiliger is voor fietsers en tractoren?"

Unaniem goedgekeurd.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Dit zijn de budgetten 2018 van de kerkfabrieken

En die werden unaniem goedgekeurd.

© grf
Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Niet zwaarder van 3.5 ton in de Kanegemstraat

De gemeenteraad beslist naast de subsidie voor CCG-gebruikers ook nog over de budgetten 2018 van de kerkfabrieken Sint-Pieter, Onze Lieve Vrouw, Sint-Jozef Werkman, Sint-Martinus, Sint-Bavo en Onze Lieve Vrouw Geboorte.

Daarnaast staat ook de Kanegemstraat op het menu. Er komt een tonnagebeperking van 3,5 ton in de Kanegemstraat ter hoogte van het kruispunt met de Zegerstraat.

Tielt wil ook renovatiebegeleiding voor senioren lanceren: 'Grijs maar wijs: tijd om te renoveren' waarbij de senioren een beroep kunnen doen op een gratis energiescan.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

Tweeten doen we met #grtielt

We volgen natuurlijk ook jullie commentaren en besognes over de gemeenteraad in Tielt op de sociale media. Tweeten doen we met de hashtag #grtielt.

Lieven Mathys
door Lieven Mathys

In een notendop

© kw