Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Olivier Neese
door Olivier Neese

00.23 uur: we sluiten af!

De voorzitter sluit de gemeenteraad af. De volgende afspraak is op dinsdag 27 oktober om 18.30 uur. Tot dan!

Olivier Neese
door Olivier Neese

"Niet laten opjutten door protesterende parlementairen"

Burgemeester Renaat Landuyt: "Er is een nauwe samenwerking met Joachim Coens, de burgemeester van Damme. Ook de politiezones werken goed samen. De wijkagenten aan de rand zorgen voor toezicht. Maar mensen in de nabije buurt trekken zich weinig aan van de buren en vragen zich meer af hoe ze de vluchtelingen kunnen helpen in plaats van zich te laten opjutten en schrik te laten aanmeten door protesterende parlementairen van Vlaams Belang."

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: "Grootste uitdaging wordt wanneer de mensen geregulariseerd worden en hier een woning en job moeten vinden." Personeelsschepen Jos Demarest pikt erop in en zegt dat er intussen al overleg is geweest met het OCMW.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Interpellatie 6: “Ook in Brugge onrust over asielcentrum Sijsele”

We zijn toe aan de laatste interpellatie. We steken daarvoor de Brugse grens over, want Alain Quataert (Vlaams Belang) heeft vragen bij het tijdelijk asielcentrum in Sijsele. "Omdat het een open centrum is, waar de 400 verblijvers tussen 6 en 24 uur vrij in en uit kunnen, zal ook Brugge met deze nieuwkomers geconfronteerd worden", vertelt hij. "En net als in Sijsele heerst er ook in Brugge - de kazerne ligt langs de Maalse Steenweg, op de rand met Sint-Kruis en Male - onrust. In tegenstelling tot in Damme kunnen bewoners nergens terecht met hun vragen. Komt er in Brugge een infovergadering voor de bewoners, zoals voor de aanpalende deelgemeenten? Komt er een contactadres voor Bruggelingen? Zal de Brugse politie extra actie, zoals het oprichten van een meldpunt, ondernemen?"

Olivier Neese
door Olivier Neese

Sammy Roelant laat schriftelijke vraag vallen

Sammy Roelant (Groen) beslist om zijn schriftelijke vraag om te zetten naar een schriftelijke vraag. "Het is laat voor iedereen. Maar hopelijk kan ik dan een snel antwoord krijgen."

Onze nachtrust dankt u!

Olivier Neese
door Olivier Neese

"Digitaal systeem bestaat al en wordt uitgebreid"

Schepen van Burgerlijke Stand Martine Matthys (SP.A): "Ik ben heel tevreden met uw vraag. We hebben op onze website al een digitaal systeem, dat we nog verder zullen verbeteren en uitbreiden. Maar het is een titanenwerk voor onze vrijwilligers om de 110.000 graven op de twintig begraafplaatsen in kaart te brengen."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Interpellatie 4: “Online register van de begraafplaatsen”

Martine Bruggeman (N-VA) vraagt om de website van de stad te verrijken met een geo-loket van de Brugse begraafplaatsen. Daarop zou je in enkele kliks tijd de begraafplaats van een persoon of de locatie van een funerair monument kunnen terugvinden. "Enkel op de begraafplaats in Assebroek ligt er een register, op de andere kerkhoven niet. Met een geo-loket zouden mensen van thuis uit op zoek kunnen gaan." Martine Bruggeman verwijst naar Blankenberge, waar dit al bestaat. "De realisatie zou perfect passen in NENO, waarbij gestreefd wordt naar zoveel mogelijk digitalisering."

Olivier Neese
door Olivier Neese

"Wettelijk met alles in orde"

Personeelschepen Jos Demarest (CD&V): "Verwijtende toon van interpellatie bevalt me niet. We zijn wettelijk met alles in orde. Maar er is inderdaad nog werk. We kunnen in één jaar tijd niet oplossen wat jaren niet naar gekeken werd."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Interpellatie 3: “Waar blijft Jaaractieplan en asbestinventaris ?”

Hugo De Bondt (N-VA) wil bij zijn tweede interpellatie extra informatie krijgen op een schriftelijke vraag van april over het welzijn van het Brugs stadspersoneel. Hij kaart het ontbreken van het jaarlijks Jaaractieplan ("Het kan toch niet dat er wegens een wissel van het diensthoofd verzaakt wordt aan deze jaarlijks wettelijke verplichting?) en asbestinventaris ("Sinds 2006 is er nog geen half afgewerkte inventaris. Dit is opzettelijk verkeerde info verstrekken") aan.

Olivier Neese
door Olivier Neese

"Bekommernis is al jaren achterhaald"

Annick Lambrecht (SP.A): "Ik ga je geruststellen, collega, want je bekommernis is al jaren achterhaald." Daarop leest ze alle technische details waaraan organisatoren moeten voldoen.

Hugo De Bondt (N-VA) repliceert met een voorbeeld waarbij een ambulance "45 minuten heeft moeten rondrijden om op de zaterdag van Triatlon door Brugge bij een patient te geraken."

De schepen heeft geen informatie over dit voorval en vraagt om dit in een schriftelijke vraag te gieten, zodat er een antwoord geformuleerd kan worden.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Interpellatie 2: ”Verplicht organisatoren om doorgangen voor hulpdiensten te maken”

Hugo De Bondt (N-VA) ijvert voor meer veiligheid bij manifestaties en evenementen. "Wanneer de hulpdienst wordt opgeroepen bij een evenement, kunnen ze de plaats van het ongeval meestal niet bereiken. Daarom: verplicht organisatoren om vooraf een overzichtelijk parcours of inplantingsplan te maken, waarop de vrije zones en doorgangen voor de hulpdiensten aangeduid staan. En die moeten vier meter breed en vier meter hoog zijn, zodat ook de brandweerwagens er makkelijk kunnen geraken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk kostbare tijd verloren gaat bij levensbedreigende situaties. We vragen om deze verplichting op te nemen in het algemeen gemeente- en politiereglement."

Olivier Neese
door Olivier Neese

"Stukken van Triënnale kunnen herbruikt worden"

Burgemeester Renaat Landuyt bevestigt het succes van de tijdelijke initiatieven. "Maar de sterkte van de Triënnale is het tijdelijke. Vanaf 18 oktober wordt alles in het werk gesteld om alles van de Triënnale binnen te halen. De meeste stukken zijn echter eigendom van de stad en kunnen herbruikt worden om later dezelfde sfeer te creeëren. Er is veel goesting. Voor de rest is het vooruitlopen op evaluaties en beraadslagen."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Interpellatie 1: “Elke zomer een URB EGG-café”

Mercedes Van Volcem wijst op het succes van het ponton en URB EGG-café, dat deel uitmaakt van Triënnale Brugge. Ze vraagt of er al initiatieven voor volgend jaar op de planning staan.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Voorzitter is zijsprongetjes van raadsleden beu

Voorzitter André Van Nieuwkerke windt zich op als Martine Bruggeman (N-VA) een punt over passieve strandvisserij aangrijpt om een betoog over zwerfvuil in Zeebrugge te beginnen. "Dit heeft niets met dit punt te maken", klinkt het. "'t Gaat toch over milieu en Brugge?" probeert ze nog. Maar zonder succes.

Olivier Neese
door Olivier Neese

23.30 uur en nog niet eens halfweg...

In de publieksbanken zitten intussen nog drie moedige burgers. We zijn vijf uur ver en zitten nog maar aan puntje 17 van 44. Daarna volgen nog zes interpellaties.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Huis van de Bruggeling niet geliefd bij oppositie

De gemeenteraad keurt de ontwerpovereenkomst goed voor het huren van het pand aan het station, waar tot voor kort Media Markt zat en waar de stad Het Huis van de Bruggeling wil realiseren.

De jaarlijkse huurprijs bedraagt 639.838 euro voor de eerste 10 jaar en 965 euro voor de volgende 10 jaar, en verder onder de voorwaarden van de ontwerphuurovereenkomst.

De oppositiepartijen hebben meerdere opmerkingen: is de huurprijs conform de markt? Wie komt daar? Zijn ambtenaren betrokken geweest?

Schepen Boudewijn Laloo countert: "Het idee voor de Media Markt is gekomen uit de administratie zelf! Omtrent de prijzen: we krijgen het ingerichte gebouw voor de prijs van een niet-ingericht gebouw. Kritiek is onterecht dat we historische gebouwen zouden verkopen voor een nep-gebouw, zoals onze vriend Andries Van den Abeele iedereen opjut. Trouwens: huurkost voor deze legislatuur bedraagt 1,6 miljoen euro, verkoop van panden zullen 2,2 miljoen euro opbrengen. Dus we hebben een goeie financiële beslissing genomen."

Alle oppositiepartijen stemmen tegen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Enkel N-VA stemt tegen mobiliteitsplan

N-VA stemt als enige partij tegen het mobiliteitsplan. Vlaams Belang onthoudt zich, terwijl Open VLD, Groen, CD&V en SP.A het plan steunen. Hiermee wordt de hoofdbrok van de avond afgesloten.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Annick Lambrecht dient iedereen van antwoord

Annick Lambrecht bedankt iedereen voor de tijd die iedereen in het bestuderen van het plan heeft gestoken en antwoordt kort op de tussenkomsten.

- "Mevrouw Soete, ik begrijp dat je een koele minnares van het plan. Je kan op de grond liggen en hopen dat het verandert maar de ploeg dat voor je zit wil er effectief voor gaan. En je kan nooit voor iedereen goed doen. Kijk naar deze microcosmos van de gemeenteraad: hier hebben we al zoveel meningen. (...) Wat zijn de mooiste momenten op reis? Als je ees rustig kan kuieren in de straat."

- "Mercedes, ik ga niet akkoord dat er te weinig plannen en cijfers zijn. Je hebt zelf een mooie opsomming van voorafgaande studies gegeven."

- "Sammy, bedankt dat je de link legde tussen mobiliteit en milieu. Dit plan gaat ook naar de milieuraad."

- "Vlaams Belang, je staat hier inderdaad voor de derde keer maar je kent het spreekwoord: derde keer, goede keer. Ik ben positief gestemd want ik voel veel steun, ook van jullie."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Alain Quataert (VB): "Lightrail is monster van Loch Ness"

Alain Quataert (Vlaams Belang) stapt naar voor om zijn betoog te houden. Zijn belangrijkste quotes:

- "De Lijn niet erg happig om mee te werken, meer zelfs : het aanbod aan bussen van de deelgemeenten naar het centrum, dreigt eerder te verminderen dan te vermeerderen."

- "Als een soort monster van Loch Ness duikt die lightrail om de zoveel jaren eens op in een beleidsplan, wordt er wat over gedebatteerd over de mogelijke haalbaarheid, om nadien telkens weer voor een aantal jaren in de vergetelheid te verdwijnen."

- "Meer concreet nieuws verwacht over een opwaardering van het stationnetje van Sint-Pieters, gezien de grote ontwikkelingen in de buurt met het nieuwe OCMW-gebouw."

- "Juichen ook zaken toe, zoals het afleiden van het verkeer naar het centrum via de Bevrijdingslaan en het opwaarderen van de randparkings."

- "Kinderfietsjes over het hoofd gezien. Ze passen niet in de staanders."

Olivier Neese
door Olivier Neese

"Is er gedacht aan technische middelen?"

Ronny Serlet stelt een pertinente vraag op Twitter.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Sammy Roelant (Groen):

Sammy Roelant (Groen) neemt het woord. Zijn belangrijkste quotes.

- "Wij kunnen ons met Groen vinden in de algemene doelstellingen van het plan. Een trendbreuk met het verleden."

- "Blijven vragen voor derde spoor en estuaire vaart om haven van Zeebrugge te ontsluiten."

- "Maak nieuwe fietspaden breed genoeg, ook voor bak- en elektrische fietsen."

- "Er wordt hier en daar te weinig leiderschap getoond."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Guy Rogissart: "Te weinig cijfermateriaal in dit plan"

Guy Rogissart (CD&V), nochtans lid van de meerderheid, is verrassend kritisch voor het mobiliteitsplan.

- "We verwachten veel van de inspraakvergaderingen met de burgers."

- "Zwakte van dit plan is het ontbreken van cijfermateriaal. Meten is weten. Op wat is bijvoorbeeld de 'vijf minuten vanaf de binnenstad' voor de blauwe parkeer gestoeld?"

- "Plannen voor deelgemeenten zijn weinig ambitieus."

- "Tijdens de vorige legislatuur werd er wel degelijk werk gemaakt van mobiliteit. En budgetten vrijgemaakt. Onder burgemeester Patrick Moenaert en minister Hilde Crevits (beiden CD&V) kwam er een volledige ondertunneling van de N31. Omdat zij een hart hadden voor Brugge. Ik vraag dan ook aan de collega's van N-VA om hun ministers daarover aan te spreken."

- "Fietsbrug aan Sint-Jozef moet prioriteit zijn."

- "Vragen aandacht voor familie en vrienden van bewoners van de binnenstad. Een feestje duurt langer dan twee uur. We moeten durven na te denken over bezoekerskaarten, die de prijs van ondergronds parkeren benaderen."

- "Bezorgdheid voor de vele scholen in de binnenstad. Leerlingen moeten even vlot naar hun school kunnen gaan als er kleinere bussen komen."

- "Van STOP- naar STOEP-principe gaan, waarbij de E staat voor elektrische of ecologische fietsen."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Mercedes Van Volcem: "Akkoord voor 50km/u op Brugse ring, mits aanpassing infrastructuur"

Mercedes Van Volcem betreedt het spreekgestoelte en houdt ook een zeer lang betoog. De belangrijkste quotes:

- "Hudige bestuur heeft veel tijd verloren. In 2011 al een evalutie en tot nu is er weinig gebeurd."

- "Ik pleit voor een grotere parking onder Koning Albertpark."

- "Er is geen totaalvisie. Neem de heraanleg van 't Zand. Hoe moet de ontwerpen een plan gemaakt worden als er niet eerst een plan is? Niemand weet hoe het verkeer er zal lopen. Je maakt daarmee de burgers zenuwachtig. Een ander voorbeeld: waar komt de nieuwe beurshal? De mobiliteit moet zich daaraan aanpassen."

- "Sector vraagt niet om 7,5 ton als tonnagelimiet te gebruiken, maar 12 ton. Dat zou standaard zijn."

- "Akkoord voor 50 km/u op de Brugse ring, maar de weginstrastructuur moet zich aanpassen. Het mag niet enkel zijn om de stadskas te vullen met boetes."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Niels Vermeulen (CD&V) is niet onder de indruk van betoog Ann Soete

Olivier Neese
door Olivier Neese

Sanne Doms: "Voor N-VA beperkt mobiliteit zich tot Koning Auto"

Gemeenteraadslid Sanne Doms (SP.A) reageert op betoog van Ann Soete (N-VA).

Olivier Neese
door Olivier Neese

Ann Soete (N-VA): "Waar blijft parking aan de Bevrijdingslaan?"

Ann Soete (N-VA) opent het debat met een lang uitgesponnen betoog. De belangrijkste quotes:

- "Het is niet door het parkeerbeleid te vereenvoudigen dat je het probleem oplost. Ik vrees dat er net meer wagens in de binnenstad zullen komen."

- "Kunnen we niet zelf een shuttledienst voorzien?"

- "Hoe zit het met de parking aan de Bevrijdingslaan? Vorige legislatuur nochtans goedgekeurd. En in het mobiliteitsplan nochtans een van de belangrijkste straten."

- "Druk op de randgemeenten zal gigantisch zijn. Mensen zullen er mogen rondrijden, zoals de mensen nu in de binnenstad."

- "Er zijn 5.000 parkeerplaatsen, er komen tussen 10.000 en 15.000 mensen werken? Hoe zal je bepalen wie een werknemerskaart krijgt?"

- "De stad van 10 tot 18 uur afsluiten: tegen einde van legislatuur zal het aanbod van de winkels eenheidsworst zijn."

- "Wat zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits van kleinere bussen? Wat met die studenten?" (somt katholieke scholen op en zegt dan: 'maar ja burgemeester, als socialist kunnen die katholieke scholen je nie rekken zeker?")

- "We hebben het geld niet om op te raden. Leg de nadruk op de doorstroming van het verkeer."

- "Geen inspraak gehad, zoals altijd in Brugge. Luister naar de mensen op de inspraakvergaderingen."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Iedereen zet zich schrap voor debat over mobiliteitsplan

Het belangrijkste punt van de avond komt eraan. Het ontwerp van het mobiliteitsplan wordt voor voorlopige vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Mobiliteitsschepen Annick Lambrecht start het punt met de belangrijkste punten nog eens kort uit te leggen. "We gaan voor meer eenvoud en een plan dat hand in hand gaat met het al bestaande fietsplan. Er zijn vier krachtlijnen: 1. er komt één parkeerzone in het centrum en blauwe zones in de dichtsbijzijnde randgemeenten. 2. Uitbreiding van verkeersluwe straten, waarbij er iedere zaterdag en eerste zondag van de maand de belangrijkste winkelstraten afgesloten worden voor auto's. 3. Het aan banden leggen van zwaar verkeer. 4. Minder en kleinere bussen van De Lijn in de binnenstad."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Paul Desender kaart erbarmelijke staat van KTA-sporthal aan

Paul Desender (N-VA) maakt bij het puntje over de voorlopige vaststelling van RUP Vaartdijkstraat gebruik om de staat van de erbarmelijke staat van de sporthal van het KTA, waarbij het dak een zeef blijkt te zijn, aan te kaarten. "Emotioneel verbonden, want meer dan dertig jaar nog kampioen gespeeld met Racing Brugge - die daar momenteel speelt - en als ik me niet vergis behoort partijgenoot Hugo De Bondt tot de stichtende leden." Voorzitter André Van Nieuwkerke onderbreekt Paul Desender wanneer hij de volledige Brugse sportsituatie begint te overlopen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

RUP Gistelse Steenweg Noord vastgelegd

De RUP Gistelse Steenweg Noord wordt definitief vastgesteld. Concreet: er komen projectmatig woonmogelijkheden en groenzones in de omgeving. Een van de projecten is de site Les Acacias, waarbij de tuin van het kasteeltje een publiek park wordt - na inspraak met omwonenden. In de Legeweg zullen percelen samengevoegd kunnen worden voor innovatieve woonmogelijkheden. "Om tegemoet te komen aan de nood aan betaalbaar wonen in de stad", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V).

Olivier Neese
door Olivier Neese

Entrepot vzw krijgt twee jonge vertegenwoordigers in Raad van Bestuur

Binnenlands Bestuur heeft de omvorming van Entrepot vzw tot EVA vzw, waarmee politici meer greep zouden krijgen op de werking, afgekeurd. Dit vernietigt het gemeenteraadsbesluit van 31 maart 2015 en valt de vzw Entrepot terug op het gemeenteraadsbesluit van 25 mei 2013. Door dat besluit participeert de stad verder aan de private vzw Het Entrepot. De vzw zal bijgevolg verder functioneren binnen de bestaande statuten.

De bestuursorganen dienen dan ook volgens deze statuten te worden samengesteld. Schepenen Hilde Decleer en Annick Lambrecht zetelden namens de provincie. De provincie heeft zich inmiddels formeel teruggetrokken uit Het Entrepot. In afwachting van een statutenwijziging worden de twee opengevallen provinciale mandaten als gemeente ingevuld door Niels Vermeulen (CD&V, vervanger Hilde Decleer) en Esteban Van Volcem (SP.A, vervanger Annick Lambrecht). "Een leerkracht met tijd en een filosoof met nog meer tijd", grapt burgemeester Renaat Landuyt. "Daarmee verjongen we, zonder drastisch in te grijpen in de Raad van Bestuur."

Olivier Neese
door Olivier Neese

CD&V wil dat er lessen getrokken worden

Fractieleider Guy Rogissart (CD&V) kijkt vooral naar de toekomst: "Het was vijf voor twaalf voor Brugge Plus, het blijft vijf voor twaalf voor Brugge Plus. Het beleid draagt een grote verantwoordelijkheid en wij zijn aan zet. Verbeterpunten zijn duidelijk en concreet. Er moeten lessen getrokken worden. Laat ons een goeie structuur maken voor de medewerkers en de zoektocht naar zakelijke leider opstarten."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Open VLD zwijgt over ontslag Filip Strobbe

Open VLD laat zich niet uit over de audit. Mercedes Van Volcem: "Als een directeur zelf ontslag neemt, is dat geen zaak dat in de gemeenteraad behandeld moet worden. In de privésector gebeurt het ook dat het niet klikt met een nieuwe CEO en dat er dan iemand ontslag neemt."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Marleen Ryelandt laat meteen van zich horen

Nieuwkomer Marleen Ryelandt (Groen) laat zich meteen gelden. Ook zij komt tussen over de audit van Brugge Plus. "De audit blinkt uit in vaagheid. Het heeft zich enkel toegespitst op interne werking, terwijl er daar de afgelopen acht jaar geen problemen waren. Over de rekeningen wordt met geen woord gerept. Wie heeft de pen vastgehouden bij het onderschrijven van deze audit? Kregen de auditeurs genoeg vrijheid?"

Groen vraagt een nieuwe, aanvullende audit. "Waarbij álle personeelsleden, en dus ook Filip Strobbe, gehoord worden en alle facetten onderzocht worden. Dus ook het financiële en juridische luik."

Olivier Neese
door Olivier Neese

N-VA maakt audit van Brugge Plus met de grond gelijk

Het verslag van de doorlichting van Brugge Plus door Audio vzw wordt ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd. Ann Soete (N-VA) trekt hard van leer. "Niet kritisch genoeg tegenover de burgemeester/voorzitter, veel te vaag, gewezen directeur werd zelfs niet gehoord... Alsof de buremeester de pen vast had. De realiteit is: Brugge Plus is een zootje ongeregeld."

Net voor de start van de gemeenteraad heeft Anne Soete de ontslagmail van directeur Filip Strobbe doorgemaild naar alle gemeenteraadsleden, zodat iedereen zelf een mening zou kunnen vormen over de interne werking van de vzw.

Ze vreest een "verdere ontmanteling en doodknijpen van de vzw" en pleit voor een openbare hoorzitting, waarin Filip Strobbe en andere betrokkenen gehoord kunnen worden.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Politie krijgt nieuwe ademanalysetoestellen (en meubilair)

Ter vervanging van de huidige ademanalysetoestellen, die sinds 2006 intensief gebruikt worden, wil de politie gradueel nieuwe toestellen aankopen. Nu zullen 4 complete koffers voor ademanalyse, 3 bijkomende meetapparaten en 4 duoladers aangekocht worden.

Door interne verschuivingen en aanwervingen blijkt er nood aan bijkomend meubilair, met name 6 ladenblokken, 12 rolluikkasten en 2 vestiairekasten. Ter vervanging van versleten en/of defecte stoelen krijgt de politie 10 bureaustoelen en 5 24-uursstoelen aankopen. "Die laatste zijn om in te slapen", grapt burgemeester Renaat Landuyt."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Start met eedaflegging Marleen Ryelandt

De raad wordt geopend door voorzitter André Van Nieuwkerke. We starten met de eedaflegging en aanstelling van Marleen Ryelandt, die voor onbepaalde tijd Charlotte Storme zal vervangen in de fractie van Groen. Charlotte Storme is tot minstens eind november buiten strijd wegens medische redenen. We wensen haar vanaf hier een spoedig herstel toe.

Weetje: Marleen Ryelandt stond maar derde in de lijst van opvolgers, maar Lydia Maertens en Pieter Ver Eecke passen voor de tijdelijke functie.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Schepen Annick Lambrecht tekent petitie ipv te ontvangen

Enkele ouders vragen met een petitie dringende herstellingen aan de sporthal van het KTA Brugge. De infrastructuur laat volgens hen te wensen over. Er hangen stukken ijzer los, het regent er op tientallen plaatsen binnen... De actievoerders wilden de petitie overhandigen aan Sportschepen Annick Lambrecht (SP.A), maar zij deed dat niet. "Ik zal de petitie tekenen, want ik ben een medestander", legt ze uit. "Ik pleit ervoor dat de Vlaamse regering, die hiervoor bevoegd is, meer geld vrijmaakt voor de scholen."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Jong Groen voert actie voor de start van de gemeenteraad

Aan de poorten van het stadhuis van Brugge delen leden van Jong Groen pamfletten uit aan de schepenen en raadsleden. Volgens de groene jongerenafdeling zal de leefbaarheid rond de Altebijstraat, De Mote en de Beaupréstraat aangetast worden als er daar randparkings komen, zoals er neergeschreven staat in het mobiliteitsplan. De jonge groenen staven hun betoog met resultaten van een eigen buurtonderzoek. "Bewoners stellen duidelijk: liever groen dan asfalt. We stellen een alternatief voor de randparking voor: een parkeertoren lang de Maalse Steenweg, ter hoogte van de Carrefour."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Tweet mee via #gemrB

Ook Niels Vermeulen, voorzitter van Jong CD&V, tekent vanavond present op de gemeenteraad van Brugge. Door zijn persoonlijke maar erg gesmaakte verslaggeving van de Brugse gemeenteraad op Twitter werd hij twee jaar geleden verkozen tot de op een na boeiendste twitteraar uit de regio.

Olivier Neese
door Olivier Neese

U bent er toch ook klaar voor?

Olivier Neese
door Olivier Neese

Geen Jasper Pillen (Open VLD) op de raad

Er komen vanavond geen tussenkomsten van Jasper Pillen (Open VLD). Het oppositieraadslid is met vakantie in het buitenland.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Marleen Ryelandt vervangt Charlotte Storme

De Groen-fractie ziet er vanavond iets anders uit. Marleen Ryelandt vervangt de komende twee gemeenteraden Charlotte Storme, die wegens medische redenen tot 30 november 2015 buiten strijd is. De gemeenteraad is geen onbekend terrein voor Marleen Ryelandt. De voorbije twee legislaturen was de advocate fractieleidster voor Groen.

GF
© GF
Olivier Neese
door Olivier Neese

Neem deel aan het debat!

Heb je vanavond zelf een mening over een bepaald dossier? Tweet je gedacht met de hashtag #GemrB. Misschien krijgt je tweet dan een plaatsje in dit live verslag.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Ook 6 interpellaties

Naast de volle agenda volgen er nog zes interpellaties.

Mercedes Van Volcem (Open VLD) zal een pleidooi houden dat de tijdelijke initiatieven van afgelopen zomer, zoals het ponton en het URB EGG-café, een vervolg krijgen.

Hugo De Bondt (N-VA) zal tweemaal het woord nemen. Eerst zal hij het hebben over de doorgangen voor hulp- en veiligheidsdiensten bij evenementen, daarna wil hij het stadsbestuur interpelleren over het welzijn van het personeel van de stad Brugge.

Partijgenote Martine Bruggeman (N-VA) zal pleiten voor een geo-loket op de Brugse begraafplaatsen.

Sammy Roelant (Groen) stelt zich vragen over het feit dat Bruggelingen verplicht zijn om parkeerruimtes te voorzien bij woonprojecten.

En tot slot zal Alain Quataert (Vlaams Belang) vragen stellen over het tijdelijk opvangcentrum in de kazerne in Sijsele.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Alle ogen op debat over mobiliteitsplan

De eerste gemeenteraad van Brugge na de zomervakantie belooft voor spektakel te zorgen. Op het programma staan 44 punten, waaronder de audit van Brugge Plus vzw en vooral het recent voorgespelde mobiliteitsplan. De raad start om 18.30 uur in het Brugse stadhuis en is openbaar. Wie niet tot daar geraakt, kan de gemeenteraad live volgen op deze pagina.

Olivier Neese
door Olivier Neese

In een notedop...

De gemeenteraad van Brugge telt 47 leden.

Renaat Landuyt (SP.A) is er burgemeester.

De meerderheid bestaat uit SP.A (14) en CD&V (13).

N-VA (10), Open VLD (5), Groen (3) en Vlaams Belang (2) zitten op de oppositiebanken.