Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Olivier Neese
door Olivier Neese

Hotelsector steunt N-VA niet

Schepen van Financiën Boudewijn Laloo: "De terreurdreiging heeft inderdaad economische gevolgen. De grote fout van meneer Desender is dat hij vergeet dat de hotels die taks niet betalen, maar wel de toeristen! Zij betalen die 2 euro. Als we al die toeristen moeten terugzoeken om hen dat terug te betalen... Uit briefwisseling blijkt trouwens dat de hotelsector deze vraag níét steunt."

Ann Soete : "U heeft kort na ons persbericht de voorzitter van de hotelsector uitgenodigd op uw kabinet." Boudewijn Laloo: "Klopt, dat is toch mijn recht?" Ann Soete: "Ja, u mag hem zelfs afdreigen. En ik wil besluiten met de vraag om te noteren dat vandaag het cordon sanitaire doorbreken werd."

Zo eindigt de laatste gemeenteraad van het jaar op een erg bitse wijze.

Olivier Neese
door Olivier Neese

N-VA vraagt steun voor hotels

Paul Desender (N-VA) vraagt, na de verminderde hotelverblijven door de terreurdreiging, een aanpassing van het belastingsreglement op het verstrekken van logies. "Om de sector, die het moeilijk heeft, te ondersteunen."

Arnold Bruynooghe (Vlaams Belang): "N-VA denkt enkel aan de 'ho' in 'horeca'. Ook restaurants en cafés moet je ondersteunen."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Tunnel onder het spoor

In september werd de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Brugge en Tuc-Rail in de gemeenteraad goedgekeurd. Nu werden het ontwerpdossier en de wijze van gunnen goedgekeurd voor de aanleg van een tunnel onder het spoor tussen de Stationslaan en de Hendrik Consciencelaan.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Kritische opmerking vanaf de publieksbanken

Olivier Neese
door Olivier Neese

Belfort Brugge langer open

De openingsuren van het Belfort van Brugge worden uitgebreid. Het is nog onbekend welke de nieuwe openingsuren zullen zijn. Het arbeidsreglement/uurrooster voor de personeelsleden van de musea wordt alvast al aangepast.

Noelia Sanchez maakt van de gelegenheid geburik om haar interpellatie van juni, waarbij ze vraagt naar schermen waarop informatie en de wachttijden afgelezen kunnen worden, ter herhalen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

De parabel van Ann Soete

Tijdens een langdradig punt over fiscaliteit pakt Ann Soete (N-VA) plots uit met een, hoe ze het zelf noemt, 'parabel'. "Op een ochtend belde de politie aan dat onze nummerplaat gestolen was. Kort daarop kregen we een boete van 30 euro. Mijn man heeft toen naar u, meneer Laloo, gebeld en u heeft dan gezegd: betaal dat maar en we regelen dat later wel." Schepen van Financiën Boudewijn Laloo : "Geen waar! Alsof ik dat ooit zou zeggen. En trouwens, problemen moet je thuis oplossen", eindigt hij met een kwinkslag.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Eric Lagrou trakteert

Eric Lagrou (N-VA) gaat de volledige raadszaal rond met pralines voor zijn verjaardag.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Gemeenteraadsleden druppelen nog steeds binnen

Hoewel het een heel korte raad is, die al een halfuur onderweg is, is nog niet iedereen aanwezig. De gemeenteraadsleden druppelen nog altijd binnen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Wielerwedstrijd vraagt meer geld van de stad

De wielerwedstrijd Driedaagse van West-Vlaanderen, waarvan de eerste rit in lijn sinds 2011 op 't Zand start, wil de samenwerking met de stad Brugge voortzetten. Tot en met 2015 werd er gewerkt met een jaarlijkse overeenkomst. Organisator Sportverbond Oostwijk Harelbeke vroeg nu om een overeenkomst te sluiten voor de komende drie jaar (2016, 2017 en 2018).

Wegens extra kosten vraagt de organisator een verhoging van de projecttoelage met 1.500 euro. Dat bedrag zal evenwel vaststaan voor de komende drie jaar. De verhoging wordt intern gecompenseerd en vormt dus geen meerkost voor het goedgekeurd meerjarenplan.

Olivier Neese
door Olivier Neese

"Extra druk voor Brugse politie"

Jasper Pillen (Open VLD) juicht de aankoop van de ANPR-camera's toe, maar vraagt om extra middelen voor de Brugse politie. "Door de camera's zal de werkdruk in Brugge, een centrumstad met onder meer een gevangenis, twee voetbalploegen en een haven, verhogen."

Reactie Renaat Landuyt: "Ik steun die vraag voor meer geld van de federale overheid voor de Brugse politie, maar gelukkig zijn er camera's. Dan moeten de agenten al niet ter plaatse gaan."

Olivier Neese
door Olivier Neese

Vijf slimme camera's in Brugge

De stad Brugge schaft vijf slimme ANPR-camera's aan, die nummerplaten kunnen herkennen. De kostprijs bedraagt ongeveer 280.000 euro. Vanaf het derde jaar na de installatie wordt een onderhoudscontract voorzien. Dat bedraagt 15.000 per jaar. "De camera's zullen fasegewijs ingevoerd worden op de invalswegen", zegt burgemeester Renaat Landuyt.

Daarmee is Brugge de 14de West-Vlaamse politiezone die in het netwerk zal stappen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

18.38 uur: we beginnen eraan

Veel afwezigen bij de start van de gemeenteraad. Vooral de laattijdigheid van veel meerderheidsleden valt op.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Protestactie voor start van gemeenteraad

Enkele bewoners van de Beeweg, vzw Groen en Bomen Brugge vormen een haag aan de ingang van het stadshuis. Ze overhandigen alle gemeenteraadsleden een pamflet, waarij ze pleiten voor het behoud van 65 gezonde elzen. "De keuze voor het rooien van de straatbomen is geen duurzame oplossing voor het symptoom van het overtollige afval."

© Foto ON
Olivier Neese
door Olivier Neese

Debatteer mee op Twitter!

Vanavond kan je opnieuw je stem laten horen op Twitter. Gebruik de hashtah #GemrB

Olivier Neese
door Olivier Neese

Geen interpellaties

In Brugge bestaat de traditie dat er tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar geen interpellaties gepleegd mogen worden. Dit om de vredige sfeer tijdens de eindejaarsperiode te behouden.

Concreet betekent het dat de oppositie maar negen keer per jaar het college kan interpelleren, wetende dat er in juli en augustus geen raden zijn.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Slechts 23 punten op de agenda

De agenda van de Brugse gemeenteraad telt amper 23 dossiers. Een greep uit de thema's :

Burgemeester Renaat Landuyt zal onder meer het beleidsplan van de Brugse musea rond intergemeentelijk erfgoed toelichten.

Sportschepen Annick Lambrecht zal de samenwerking met wielerwedstrijd Driedaagse van West-Vlaanderen voorstellen.

Boudewijn Laloo wil het retributiereglement op de standplaatsen op de openbare weg en op het meren van huurbootjes wijzigen.

Jos Demarest zal een wijziging van het uurrooster voor het stadspersoneel vragen, zodat de openingsuren van de musea verlengd kunnen worden.

De adjunct-stadssecretaris zal uitleg geven bij de reorganisatie van de stadsdiensten: er wordt een cluster vrije tijd en cultuur opgericht.

En schepen van Openbare Werken Philip Pierins heeft het over de aanleg van een fietserstunnel onder het spoor tussen Stationslaan en Hendrik Consciencelaan.

Olivier Neese
door Olivier Neese

In een notendop

© Foto Roularta