Hendrik Wallijn haalt zijn gram: “Rechter vindt dat ik onheus behandeld ben door N-VA”

Hendrik Wallijn kwam op met een eigen verkiezingslijst. © Davy Coghe
Hannes Hosten

De voorzitter van de raadkamer bij de rechtbank van eerste aanleg in Brugge vindt dat Hendrik Wallijn ‘onheus behandeld’ werd door de Oostendse N-VA. Toen Wallijn in 2018 bekendmaakte dat hij met een eigen lijst ‘OK’ naar de kiezer stapte, beschuldigde N-VA-boegbeeld Björn Anseeuw hem van diefstal uit de partijkas en diende hij een klacht in. “Een juridische uitspraak is dit niet, maar het betekent toch veel voor mij”, zegt Hendrik Wallijn.

Even het geheugen opfrissen. In de vorige legislatuur waren Hendrik Wallijn en zijn vrouw Sofie Defever steunpilaren van de Oostendse N-VA-afdeling. Hij als afdelingsvoorzitter, zij als OCMW-raadslid en parlementair medewerker van huidig schepen Björn Anseeuw, met wie het koppel ook erg goed bevriend was. In maart 2018 kwam het echter tot een breuk en enkele maanden later lanceerden Hendrik Wallijn en Sofie Defever een nieuwe lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, Oostende Koningin.

Hele dag ondervraagd

“Vanop een anoniem account stuurde een ‘bestuurslid van de N-VA’ toen een mail naar Jean-Marie Dedecker, waarin hij aankondigde dat ik van diefstal zou worden beschuldigd als ik met een eigen lijst opkwam”, vertelt Hendrik Wallijn. “Kort daarop maakten wij bekend dat we met de lijst startten en dezelfde dag beschuldigde Björn Anseeuw me er op Focus-WTV van met ‘een flinke som geld’ uit de partijkas te zijn weggelopen. De volgende dag diende hij ook een klacht in bij de onderzoeksrechter.”

“In december van dat jaar werden mijn vrouw en ik een hele dag ondervraagd door de gerechtelijke politie in Brugge. Dat was vernietigend voor mij en voor Sofie nog meer. Sofie werd ook buitengegooid als parlementair medewerker met een brief vol leugens, die onder meer terechtkwam bij de directeur van de school waar ze voordien les gaf. Waarover ging die ‘diefstal?’ De N-VA-fractie krijgt elk jaar een bijdrage van de stad Oostende. Die wordt verdeeld onder de mandatarissen en als penningmeester stortte ik aan Sofie haar deel, zoals ook Björn Anseeuw en alle andere raadsleden hun deel kregen. Maar zij was intussen onafhankelijk OCMW-raadslid geworden.”

De voorzitter van de raadkamer riep Björn Anseeuw op om dit recht te zetten – Hendrik Wallijn

“Het ging om 740 euro, maar ik had voor de partij ook kosten gemaakt op naam van mijn vennootschap. Ik stuurde een factuur van 2.700 euro, heel correct allemaal. Maar die is ook nog niet betaald. De N-VA is mij dus nog meer geld verschuldigd dan wat ik zou ‘gestolen’ hebben”, legt Hendrik uit. “Omdat die klacht volgens mij een ‘lasterlijk geding’ is – een klacht indienen terwijl je weet dat het niet waar is – heb ik op mijn beurt daarvoor een klacht ingediend. Beide zaken kwamen op 8 januari voor de raadkamer.”

Gebroodroofd

“In de zaak van de N-VA tegen mij vorderde de procureur een buitenvervolgingstelling. Maar omdat Björn Anseeuw bijkomende onderzoeksdaden vroeg, werd de zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. De rechtbank geeft hier absoluut geen prioriteit aan, integendeel”, concludeert Hendrik. “De zaak van mezelf tegen de N-VA is onontvankelijk, omdat Björn als Kamerlid parlementair onschendbaar is en de procureur het parlement niet wil vragen die onschendbaarheid op te heffen. Belangrijk voor mij is wel dat de voorzitter van de raadkamer duidelijk stelde dat ik ‘onheus behandeld’ ben en Björn opriep om dit recht te zetten. Maar daar hebben we nog niets van gehoord.”

“Intussen schreef Anseeuw ook een aangetekende brief naar mijn werkgever. Het is een van de oorzaken waarom het tot een breuk kwam tussen hem en mij en ik nu zonder werk zit. Mijn vrouw Sofie voelt zich door wat gebeurd is nog niet sterk genoeg om weer te gaan werken. Ik was geselecteerd voor een nieuwe job bij Hudson, maar de uitnodiging werd op het laatste moment ingetrokken. Wie mijn naam googelt, zal nog altijd terugvinden dat ik een dief ben. En dat is niet rechtgezet. Wij hebben zeven kinderen en voelen ons gebroodroofd. Zo’n zaken doe je niet.”

Schepen Björn Anseeuw wenste geen commentaar te geven over deze kwestie “omdat het onderzoek nog loopt”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier