Hendrik Verkest : “Aanmoediging van vrijwillige fusies mag niet tot tweederangsgemeenten leiden”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Hendrik Verkest (CD&V), zelf burgemeester van Wingene, maakte zich bij het begin van de provincieraadszitting zorgen over de intentie van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) om de vrijwillige fusies tussen de gemeenten aan te moedigen door een financiële bonus te voorzien voor gemeenten van meer dan 25.000 inwoners. “De burger vraagt helemaal geen grotere gemeenten”, zo stelde hij.

Minister Homans lanceerde de denkpiste tijdens haar Ronde van West-Vlaanderen, die op woensdag 4 maart het Provinciaal Hof in Brugge aandeed. “De minister zou gemeenten boven de 25.000 inwoners dus meer geld willen geven, maar waar zal dat geld vandaan komen ? Ik vrees dat dit onrechtstreeks zal leiden tot een verminderde dotatie uit het gemeentefonds voor de andere gemeenten. Wat voor mij onaanvaardbaar is, want dan worden dat tweederangsgemeenten. Anderzijds stel ik vast dat Vlaanderen maar weinig middelen voorziet om de gemeenten te stimuleren tot meer samenwerking. Waarom voortdurend dit fusiediscours ? Het is ongezond, het destabiliseert de gemeenten”, aldus Hendrik Verkest, die zijn redenering staafde met duidelijk cijfermateriaal.

“Hoe groter hoe duurder”

“De mega-fusiesteden Gent en Antwerpen ontvangen vandaag van Vlaanderen 1.200 euro per inwoner, de dertien regionale centrumsteden gemiddeld 450 en de andere gemeenten gemiddeld 200. Grotere gemeentes maken wordt dus sowieso een duurdere aangelegenheid, de kleine gemeenten doen het efficiënter en zuiniger. En is het niet in de grote steden dat we veel vaker horen praten van falend beleid ? De burger vráágt dit niet”, besloot Hendrik Verkest, die aan gouverneur Decaluwé vroeg of hij al weet heeft van West-Vlaamse gemeenten met fusie-intenties.

De gouverneur kon kort zijn. “Nee, op vandaag ken ik er geen enkele. Overigens zal het eventueel invoeren van maatregelen om de vrijwillige fusies aan te moedigen sowieso een beslissing zijn van de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement”, aldus Carl Decaluwé, die ook nog meegaf dat minister Homans eventueel ook denkt aan schuldovername voor gemeenten die vrijwillig samensmelten tot meer dan 25.000 inwoners.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier