In West-Vlaanderen wordt CD&V de derde partij na N-VA en Vlaams Belang. De partij blijft steken op zo'n 17,7 procent van de stemmen. "Ik heb een dubbel gevoel bij dit resultaat", zegt lijsttrekker voor de Kamer Hendrik Bogaert. "Ik ben erg tevreden met mijn 48.421 voorkeursstemmen. Dat is het beste CD&V-lijsttrekkersresultaat op federaal niveau. Maar we verliezen wel 4 procent in West-Vlaanderen. Het thema van deze verkiezingen was duidelijk de internationalisering. De kiezer maakt zich zorgen om zijn toekomst, en er zijn weinig partijen die daarop een comfortabel antwoord kunnen bieden."

Volgens Bogaert is het hoog tijd dat zijn partij dit thema ernstig neemt. "Het gaat niet om opschuiven naar links of rechts, maar wel om zoeken naar alternatieven. Het Vlaams Belang meent dat simpelweg de grenzen sluiten een oplossing biedt voor het probleem van migratie. Ik denk echter dat we moeten kijken naar andere formules, waarbij mensen worden opgevangen in conflictzones zelf. Met het geld van een leefloon in Vlaanderen kunnen we misschien wel tien mensen helpen ter plaatse."

De Jabbeekse politicus meent dat het goed is om te spreken met de overwinnaar van de verkiezingen, maar samen in een coalitie stappen ziet hij niet zitten. "Het mensbeeld van CD&V is helemaal anders dan dat van het Vlaams Belang. Ideologisch gezien staat CD&V daar mijlenver van af. Dan is samen regeren niet mogelijk."

(BELGA)