Helga Kints legt de eed af als nieuwe voorzitter van de Kortrijkse gemeenteraad

Helga Kindts (r) neemt de fakkel over van Tiene Castelein als gemeenteraadsvoorzitter. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tijdens de meest recente Kortrijkse gemeenteraad op maandagavond, nam Helga Kints (47) de fakkel over van Tiene Castelein (41) als voorzitter van de raad. Helga legde de eed af bij kersvers waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe (47) en mocht dan ook meteen haar eerste gemeenteraad voorzitten. “Ik zal streng maar rechtvaardig zijn”, zette ze meteen de toon. Voor Tiene weerklonken heel wat lovende afscheidswoorden.

Tiene Castelein (41) nam deze week afscheid als gemeenteraadsvoorzitter. Helga Kints (47) nam het van haar over. Op maandag 12 oktober mocht ze de eed afleggen en meteen al haar eerste raad voorzitten. Een beslissing die haar in eerste instantie vooral op felicitaties kwam te staan. Ook voor afscheidnemende voorzitter Tiene weerklonken vooral woorden van lof in de gemeenteraad.

Niet onopgemerkt

“Consequent en met ‘milde harde’ hand, zo zouden we het voorzitterschap van jou willen omschrijven”, liet Hannelore Vanhoenacker (CD&V) optekenen toen het moment kwam voor Tiene om afscheid te nemen. “Een goede samenwerking tussen fractieleiders, een goed Huishoudelijk Reglement, een deontologische code op poten zetten, het was geen evidentie, maar je bent erin geslaagd. Niet door het watje of de ultieme diplomaat uit te hangen, maar door jouw vastberadenheid. Ook in het SOK kende ik u op die manier. Op de hoogte van elk juridisch kantje aan elk dossier.”

“Hopelijk zet je die kennis verder in voor de stad. We hebben ze nodig die kennis. In elk geval zal jouw passage als voorzitter van de gemeenteraad niet ongemerkt te zijn. Merci voor jouw nuchtere aanpak, waarin je je nu en dan ook eens kon afzetten tegen de meerderheid. Voor de oppositie altijd te weinig natuurlijk”, besloot ze met een knipoog.

Stijlbreuk

Maar vanuit de oppositie weerklonken hier en daar ook wat hardere woorden. Zo ging Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) op zoek naar tussenkomsten van de nieuwe voorzitter, van in de tijd dat ze nog in de gemeenteraad zetelde. “Geen enkel initiatief heb ik kunnen terugvinden”, aldus Vermeersch. “Sta mij toe kritisch te zijn. Als mijn initiatieven worden beoordeeld, in de toekomst, door iemand die zelf geen initiatieven heeft ontwikkeld.”

Hij riep Kints ook op tot een stijlbreuk met haar voorgangers. “Uitgebreide interpellaties werden geweigerd, raadscommissies werden geschrapt, mondelinge vragen werden aan banden gelegd, microfoons werden uitgezet en spreektijden werden ingeperkt”, beweert Vermeersch. “Schepenen weigeren soms zelfs om mondelinge vragen te beantwoorden.”

Helga zelf liet die woorden van zich afglijden. “Goede afspraken maken goede vrienden. Ik wil neutraal zijn en goed samenwerken. Elke Kortrijkzaan heeft immers baat bij een goed werkende gemeenteraad. Ik wil dan ook een oproep doen om mondelinge vragen kort te houden en spreektijden niet te overschrijden.”, klonk het. “Want ik zal streng maar rechtvaardig optreden.” Ze voegde in de daaropvolgende gemeenteraad meteen de daad bij het woord.

Pas twee jaar actief

Helga woont in Bellegem en doet pas een tweetal jaar aan actieve politiek. In die tijd zetelde ze in de gemeenteraad en was ze actief als lid van het bijzonder comité van het OCMW. Beide functies moest ze opgeven om aan de slag te gaan als voorzitter. Ze baat in Bellegem ook wijnhandel Amphora uit en is staflid van Open School waar basiseducatie wordt voorzien om de geletterdheid bij volwassenen te verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier