Hein Defour is nieuwe voorzitter van de gemeenteraad in Ardooie

(foto JCR)
Redactie KW

Hein Defour (25) is de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Van een verjonging gesproken! “Mijn aanstelling toont aan dat jongeren, die het voor de Groep 82 in de voorbije gemeenteraadsverkiezingen goed deden, kans krijgen om zich te bewijzen”, zegt Hein.

Hein woont met zijn partner Seline Vandecaveye (26) in de Stationsstraat. Hij studeerde voor industrieel ingenieur elektromechanica en werkt als technical manager bij Agriplant nv in Langemark, een bedrijf dat automatische plantmachines voor de landbouw (uitplanten van kolen, tomaten, selder, zoete aardappelen, broccoli,…) produceert.

De gedachte was er al

“Mijn eerste ‘politieke’ contacten verliepen via mijn tante Kathleen Verhelle, die schepen is voor de Groep 82”, zegt Hein. “Op familiefeesten, kerstavonden en andere bijeenkomsten van de familie kwamen politieke thema’s vaak aanbod. En toen vroeg Karlos Callens of ik voor de Groep 82 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar wilde staan. Vooraleer een definitief antwoord te geven, wilde ik toch eerst enkele vergaderingen van de partij meevolgen en de leden beter leren kennen. Daarna besliste ik om mee te doen in oktober 2018. De gedachte dat ik vroeg of laat op lokaal niveau in de politiek zou stappen was er wel al bij mij.”

Dat ik geen jarenlange ervaring heb schrikt me niet af

Hein is een geboren en getogen Ardooienaar en voelt zich ook 100 procent thuis in de gemeente. “Ik liep hier school in het Instituut Heilige Kindsheid, doorliep alle voetbalreeksen van KVC Ardooie en MVC Puskas, was lid van de KLJ… Ik ken het verenigingsleven in de gemeente en dat engagement kan ik nu verderzetten in de gemeenteraad.”

Het was burgemeester Karlos Callens die na de installatievergadering aan Hein vroeg om een voordrachtakte als voorzitter in te dienen. “Eerlijk? Het kwam onverwacht voor mij. We discuteerden dan eerst nog over de inhoud van zo’n voorzitterschap en dat overtuigde mij om mijn voordrachtakte in te dienen. Ik ben blij dat mijn kandidatuur de steun kreeg van de hele Groep 82. Mijn aanstelling als voorzitter toont aan dat de jongeren, die het de voorbije verkiezingen goed deden, een kans krijgen om zich te bewijzen. Nu is het aan de jongeren in onze partij om te tonen dat de verjonging werkt.”

Een mooie kans

Hein kijkt met hoge verwachtingen naar de toekomst. “Op mijn jonge leeftijd mogen zetelen in de gemeenteraad vind ik al een mooie kans, het voorzitterschap mogen opnemen geeft daar een extra dimensie aan. Een mooie opportuniteit die ik met beide handen zal grijpen.”

“Dat ik nog geen jarenlange ervaring heb schrikt me niet af. In het verenigingsleven nam ik ook graag een voortrekkersrol op en nam de anderen mee op sleeptouw. Op mijn werk heb ik ook te maken met nieuwe (probleem)situaties die we op een efficiënte en economische wijze tot een goed einde moeten brengen en als gemeenteraadsvoorzitter bekijk ik dit op een gelijkaardige manier, maar dan op politiek vlak en over politieke thema’s!” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.