Harelbeke streeft voortaan naar genderevenwicht op alle vlakken

Lise-Marie Platteau © LOO
Redactie KW

Gemeenteraadslid Lise-Marie Platteau (Open VLD+) pleitte tijdens de gemeenteraadszitting voor genderneutraliteit, -gelijkheid en -vrijheid in Harelbeke. Met 12 vrouwen in de gemeenteraad scoort Harelbeke vandaag al opvallend goed.

Gendergelijkheid, waarbij mannen en vrouwen gelijk worden behandeld, vormt nog steeds een uitdaging. “Ook in Westerse landen zoals het onze. Vrouwen worden in allerlei situaties nog steeds ongelijk of nadelig behandeld. Er is de loonkloof. Er is ook het zogenaamde ‘glazen plafond’. Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in hogere politieke en economische regionen. Te weinig vrouwen stoten door tot leidinggevende functies. En ze hebben vaker te maken met partner- of seksueel geweld”, duidt Lise-Marie Platteau (Open VLD+).

De Verenigde Naties stellen voor dat het beleid zich niet enkel richt op high-level internationale afspraken, maar ook op het niveau dat vaak het dichtst bij de bevolking staat: de lokale besturen. “Dit voorstel past perfect binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) waar ook wij als lokaal bestuur onze schouders onder zetten. Meer specifiek kadert dit voorstel binnen de SDG ‘gendergelijkheid’.”

Schepen van Emancipatie

Lisa-Marie hoopte de raadleden te overtuigen zich achter de engagementsverklaring te scharen. In de huidige samenstelling van de gemeenteraad zijn 12 op 29 raadsleden vrouw. “Dat is zeker niet slecht. We hebben een zo goed als gendergelijke gemeenteraad, een voorbeeld voor heel wat andere steden en gemeenten“, aldus nog Lise-Marie. “We hebben daarenboven twee vrouwelijke schepenen en deze gemeenteraad heeft een vrouwelijke voorzitter. Schepen Lynn Callewaert (CD&V) neemt onder meer de bevoegdheid ‘Emancipatie en Gelijke Kansen’ onder haar hoede. Ik hoop echter dat deze bevoegdheid niet zomaar zal verdwijnen tussen de vele andere bevoegdheden in het rijtje. Ik hoop daarenboven ook dat Lynn bij alle te nemen beslissingen zal waken over het genderbeleid in onze stad.”

Lise-Marie stelde voor dat het Harelbeeks stadsbestuur een actief beleid op basis waarvan niemand omwille van zijn of haar geslacht wordt uitgesloten of benadeeld, voert. “Het streeft in de voorbereiding en uitvoering van haar beleidsbeslissingen actief te werken met een ‘gendertoets’. Hierbij wordt nagegaan of beleidsbeslissingen voldoende rekening houden met gendergelijkheid en -vrijheid en worden zo nodig actief aangepast. Het Harelbeeks stadsbestuur streeft naar het vermijden van stereotypen op het vlak van gender in haar communicatie en toont op deze manier zelf het goede voorbeeld. Het streeft bij de ontwikkeling van nieuwe straten, zalen, woonwijken en/of de bijhorende verwijzingen naar belangrijke figuren naar een genderevenwicht.”

Na overleg werd het voorstel unaniem goedgekeurd, mits een kleine aanpassing bij het tweede punt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier