Harelbeke begint nu al aan installatie van kerstlichtjes op het Marktplein

Schepen Tijs Naert op het Marktplein. Daar komt deze winter nieuwe kerstverlichting. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het stadsbestuur wil een nieuwe kerstverlichtingsinstallatie op het nieuwe Marktplein. Het gaat om ondergrondse kabels en bovengrondse aftakkingspalen om de toekomstige kerstverlichting op aan te sluiten. De uitgave wordt geraamd op ruim 56.000 euro.

Voor de opdracht deed de stad een beroep op energiedistributienet Fluvius. “Het gaat om nieuwe kastjes, de ondergrondse bedrading en de bovengrondse aansluitingspaaltjes voor de kerstverlichting op de Nieuwe Markt. Het is het moment om dit mee te nemen in de werken, nu ze uitgevoerd worden en er geen extra kosten moeten betaald worden om alles open te leggen“, duidt schepen van Openbare Werken Tijs Naert (Groen).

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 56.092,61 euro inclusief 21 procent btw, waarvan 9.735,08 euro btw voor de medecontractant. Er is voldoende krediet voorzien op het investeringskrediet 2019. “Gezien er momenteel meerdere offertes aangeboden worden door Fluvius voor werken in het Marktplein waarbij telkens sleuven dienen betaald te worden en het voorlopig herstel ervan, adviseert het Departement Grondgebiedszaken aan Fluvius opdracht te geven de synergiewinsten van de sleuven te herbekijken.” (Het woord synergie wordt gebruikt voor een situatie waarin het effect van een samenwerking groter is dan elk van de samenwerkende partijen afzonderlijk zou kunnen bereiken, red.) De voorwaarden, raming en gunningswijze van deze installatie, werden aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd.

Verlichtingspost

Het onderwerp riep enkele vragen op bij oppositiepartijen N-VA en Open VLD. “Wij hebben vragen rond het extra voorzien van de bovengrondse paaltjes. Was hier reeds niets voorzien in het dossier Aanleg Marktplein? Dat is dus een extra kost? Er waren reeds voor 15.000 euro extra wachtbuizen voorzien in het dossier. Men spreekt hier ook over een synergiewinst bij de sleufwerken van 10.000 euro. Worden deze hiervoor aangewend? Bij de opmaak van het dossier – in mijn periode als schepen – was een totale verlichtingspost voorzien van 113.000 euro. Zaten deze kosten hier niet in en zit ook alle andere marktpleinverlichting dan niet meer in het dossier?“, aldus voormalig schepen van Openbare Werken en nu oppositieraadslid Patrick Claerhout (N-VA). “Wij hebben ook geïnvesteerd in ondergrondse aansluitingskasten voor het marktgebeuren en allerhande evenementen voor een bedrag van 90.000 euro. Kunnen deze kasten dan niet aangewend worden voor deze toch wel tijdelijke kerstverlichting?”

Eenmalig

Raadslid Wouter Bouckaert (Open VLD) sloot zich aan bij zijn collega Claerhout. “We juichen het initiatief toe om tijdens de werken aan het Marktplein om zowel ondergrondse bekabeling als bovengrondse aftakkingspaaltjes te voorzien. Gezien de kostprijs hopen we dat deze zaken – in het bijzonder de paaltjes – stevig genoeg zullen zijn zodat ze een lang leven beschoren zijn. Bijkomende vraag is of deze paaltjes ook voor andere activiteiten, denk maar aan elektriciteit voor de standhouders op de kermis of andere activiteiten op en rond het Marktplein gebruikt zullen worden.”

Schepen Tijs Naert sust: “De ondergrondse kasten midden in het plein worden voorzien voor evenementen en de markt zelf op donderdagvoormiddag. Die zijn dus niet te koppelen. De aansluitingen komen inderdaad samen in een kelderberging, zodanig dat die goed bereikbaar zijn voor onze diensten. We willen namelijk dat naast de sfeerverlichting ook een gezellige en aangename kerstsfeer gecreëerd wordt op onze nieuwe markt. Deze kost is een eenmalige aanlegkost.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier