Harelbeke 2013/2018: wissels brengen meer vrouwen

De gemeenteraad in 2013 met Filip Kets, Sofie Decavele, Rita Beyaert, Lynn Callewaert, Jacques Maelfait, Alain Top, Marleen Rogiers, Tijs Naert, David Vandekerckhove, Michaël Vannieuwenhuyze, Marijke Ostyn, Francis Pattyn, Kathleen Duchi en Rosanne Mestdagh. Op rij twee staan Willy Vandemeulebroucke, Eric Kerckhof, Donald Langedock, Dominique Windels, Inge Bossuyt, Patrick Claerhout, Stijn Soetaert en Annick Vandebuerie. Bovenaan zien we Rik Vandenabeele, Hendrik Van Damme, Eddy Glorieux, Alexander De Waele, Eveline Lahousse, Rik Pattyn en Olivier Vanryckeghem. © a-LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Een onuitgegeven coalitie die CD&V naar de oppositiebanken verdrong, vormde de start van een geanimeerde zes jaar. SP.A-Groen en CD&V loodsten tijdens de bestuursperiode opvolgers in de gemeenteraad. Ook N-VA voerde wissels door en zag onderweg twee leden de partij de rug toekeren.

Harelbeke 2013/2018: wissels brengen meer vrouwen

SP.A-Groen (9 zetels, waarvan 2 voor Groen), N-VA (6 zetels) en Open VLD (1 zetel) vormen na de verkiezingen van 2012 een ruime meerderheid. CD&V, met 12 zetels veruit de grootste partij, eindigt zo tegen alle verwachtingen in op de oppositiebanken. Rita Beyaert, uittredend burgemeester en sinds 2013 fractieleider van CD&V, spaart bij de aftrap de kritiek op het nieuwe bestuur niet: “Een SP.A-burgemeester smeedt de meest rechtse coalitie ooit in Harelbeke. Alles is bedisseld in Izegem en de achterkamertjes van Brussel.” Sofie Decavele, ook CD&V, voerde zelfs aan dat ‘Harelbekenaar zich met deze coalitie bedrogen voelt’ en sprak van een democratisch deficit.

Bij de start telt de gemeenteraad 20 mannen en amper 9 vrouwen. Met Inge Bossuyt (SP.A) zit bovendien maar één vrouw in het college van burgemeester en schepenen. “Marijke Ostyn – amper 13 stemmen minder dan haar N-VA-lijsttrekker Annick Vandebuerie – wordt hier zomaar aan de kant geschoven voor een van de drie schepenmandaten. Deze nieuwe coalitie is erg vrouwonvriendelijk. Inge,” zo richt Rita zich rechtsstreeks tot de schepen van Milieu, “ik zou me gedegradeerd voelen.” Burgemeester Alain Top (SP.A) reageert kort op de aantijgingen. “Ik ben verrast door deze tussenkomst, maar het is zoals in een ploegsport: bij verlies kent men de speler echt.” Vandaag – vijf jaar en 9 maanden later – ziet de man-vrouwbalans er enigszins anders uit. Vrouwelijke opvolgers zorgen voor wat meer evenwicht. Er zetelen nu 18 mannen en 11 vrouwen. “We zijn een eind op de goede weg”, stelt Rita Beyaert daarover. “Maar het kan nog veel en veel beter.”

“Nu rustiger”

Nog voor de eerste zitting geven Dirk Langsweirdt (N-VA) en Luc Callewaert (CD&V) aan niet langer hun mandaat te willen opnemen. Maar ook tijdens de bestuursperiode wordt er duchtig opgevolgd. Schepen Filip Kets (SP.A-Groen) en raadslid Sofie Decavele verdwijnen om professionele redenen van het politieke toneel. “Een nieuwe internationale functie krijgen, was een opportuniteit die ik niet kon laten passeren”, zegt Filip vandaag. “Ik heb geen spijt dat ik de politiek verliet en kijk met veel dankbaarheid terug. Ik ben trots dat ik mee aan de basis lag van de grote projecten van de laatste vijftien jaar en coalitieakkoorden die mee het politieke gezicht van de stad bepaald hebben. Ik ben nu rustiger, er is nog leven buiten de raadszaal.”

“Een internationale functie krijgen, was een opportuniteit die ik niet kon laten passeren” – Filip Kets, voormalig schepen

Ook Sofie heeft geen spijt van haar keuze: “Politiek blijft een passie, maar tezelfdertijd slorpt het zoveel tijd en energie op, vooral ‘s avonds en in de weekends. Als moeder van twee kleine kinderen van toen 2 en 4 jaar was dat absoluut niet meer evident. Ik focus me nu op mijn advocatenpraktijk.” Ook Alexander De Waele (N-VA) en Eveline Lahousse (SP.A-Groen) geven aan hun functie als raadslid niet langer te kunnen combineren met hun job.

Harelbeke 2013/2018: wissels brengen meer vrouwen

Onafhankelijk

De meeste opmerkelijke switch is echter die binnen de N-VA-fractie. Jacques Maelfait en Marijke Ostyn zetelen al geruime tijd als onafhankelijke. Zij stapten uit de N-VA uit ongenoegen. “De volgende verkiezingen krijg ik geen kansen bij N-VA Harelbeke. De uitleg van voorzitter Filip Vandeputte is ‘dat ik niet goed in de groep lig'”, aldus Marijke, die eind dit jaar stopt met politiek. Jacques Maelfait, is tot op vandaag schepen, zij het zonder bevoegdheden. Hij trekt dit keer als eenmanspartij Harelbeke Vooruit naar de kiezer.

Marleen Rogiers (SP.A), Donald Langedock en Rik Pattyn (beiden CD&V) stoppen sowieso na dit jaar. “Het is tijd voor vrouw, kinderen en kleinkind. Ik heb wel mijn bedenkingen bij deze legislatuur: de te trage ontwikkeling van het nieuwe Marktcentrum verlamt het economisch leven en met de machtsgreep van de N-VA in de lokale besturen in 2012 heeft de verandering alvast niet gewerkt”, aldus Rik.