Harelbeekse Kindergemeenteraad presenteert zijn voorstellen virtueel

De Kindergemeenteraad van Harelbeke, hier op de foto in december 2019. © a-LLV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Kindergemeenteraad heeft zijn resultaten en voorstellen voor het stadsbestuur bekendgemaakt. Eerder al hadden zij de drie thema’s gekozen waarrond ze wilden werken: jeugd, milieu, duurzaamheid en natuur en sport.

Ook het voorbije schooljaar werd er een Kindergemeenteraad georganiseerd. Door de coronamaatregelen konden helaas maar twee van de drie themabijeenkomsten op een normale manier plaatsvinden. Ook het terugkoppelmoment, waarop de Kindergemeenteraad zijn resultaten voorstelt, viel in het water.

Om dat toch enigszins te compenseren, werd er een lightversie van het terugkoppelmoment georganiseerd via Teams, een app om via video gesprekken te houden.Eerder al hadden kinderburgemeester Tristan en zijn 21 raadsleden samen drie thema’s gekozen om rond te werken: jeugd, milieu, duurzaamheid en natuur en sport.

Rookvrije speelpleintjes

Raadslid Flor duidde het thema jeugd. “Er mogen nog meer activiteiten gepland worden voor de jeugd: we denken aan een vrij podium en een kamp met kampvuur en marshmallows, bungeejumpen, paardrijden, karting, meer buitenspeeldagen per jaar, met asielhonden op stap gaan en een carnavalsstoet organiseren”, zegt hij. “De stad moet blijven focussen op rookvrije speelpleintjes en rookcabines voorzien.”

Kinderen willen graag kunnen proeven van verschillende sporten – Kinderburgemeester Tristan

Het thema natuur en milieu mocht Lova-Lys voorstellen. “Men moet meer aandacht hebben voor carpoolen en parking daarvoor voorzien. Er mogen ook meer autoloze zondagen komen en meer fietsstraten”, vertelt Lova-Lys.

“Ook dingen die al gerealiseerd zijn moeten behouden blijven en aangemoedigd worden, zoals opruimen van zwerfvuil en het verbod op plastic zakjes. De stad moet er bij aanleg van straten en pleintjes voor zorgen dat er meer groen komt. De straten moeten mooier worden.”

Online onderzoek

Als laatste kwam kinderburgemeester Tristan aan het woord. “We zijn veel te weten gekomen door een online onderzoek. Het hele jaar door willen kinderen kunnen proeven van verschillende sporten: trampolinespringen, veldrijden, turnen, paardrijden, freerunning,… Op die manier kunnen ze makkelijker een keuze maken wat ze wel of niet graag doen.

Als er een nieuwe sporthal komt, zou ik graag deze zaken behouden: voetbalveld, een grote zaal waar je verschillende sporten kan beoefenen, een fitnessruimte, klimmuur, trampolines en turninstrumenten”, legt Tristan uit.

“Drie kwart van de bevraagde kindergemeenteraadsleden heeft nog geen speelstraat in hun eigen straat gehad. Rond deze thema’s zou ik graag een sportkamp organiseren: avontuur, bos en natuur, turnen, eten, feest, voetbal.”

Ook schepen van Jeugd David Vandekerckhove en schepen van Sport Dominique Windels waren op de videoconferentie. “De Kindergemeenteraad ging creatief om met de thema’s en bedacht heel wat handige en originele ideeën als antwoord op verschillende vraagstukken. Dank daarvoor en proficiat. Wij kunnen een aantal ideeën gebruiken om eventueel zaken in de toekomst te realiseren en andere dingen te blijven sensibiliseren”, aldus David.

“Sport is natuurlijk een beleving voor kinderen. We hebben de bevraging ontvangen en gaan dit voorleggen aan de sportdienst. Wij gaan zeker rekening houden met wensen en vragen”, aldus de schepen van Sport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier