Hans Bonte vanuit Washington: “Hard werken, maar bijzonder leerrijk”

Redactie KW

Uitgeweken Ingelmunstenaar Hans Bonte woont in de VS een topontmoeting van experts over deradicalisering bij.

“Het is bijzonder hard werken op deze ontmoetingen over radicalisering en de strijd ertegen, maar het is ook een bijzonder leerrijke ervaring. En het is hartverwarmend om te merken dat onze inspanningen tegen de radicalisering van jongeren geapprecieerd worden.” Dat zei Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, woensdag omstreeks 14.00 uur (08.00 uur lokale tijd) vanuit Washington.

Bonte stond op dat ogenblik voor het Witte Huis aan te schuiven om binnen een topontmoeting van experts over deradicalisering bij te wonen en toe te spreken. “We gaan zo meteen in het Witte Huis in aanwezigheid van president Barack Obama en de minister van Homeland Security (Binnenlandse Veiligheid) Jeh Johnson het woord nemen, naast allerlei veiligheidsmensen uit diverse Amerikaanse steden en CIA-woordvoerders”, aldus Hans Bonte.

Anderhalf uur ontvangen door vicepresident

Dinsdag had de burgemeester van Vilvoorde al een uitgebreide ontmoeting met o.a. vicepresident Joe Biden. “Het feit dat Rand Beers, adviseur voor Binnenlandse Veiligheidszaken van de president, mij en de burgemeester van Rotterdam achteraf nog eens anderhalf uur heeft ontvangen om meer te vernemen over onze aanpak, betekent dat ze van ons een en ander denken te kunnen leren”, meent Bonte.

“Mijn boodschap aan de Amerikanen is dat we de strijd tegen radicalisering niet alleen winnen door bommen te droppen in Irak en Syrië, maar ook door een open hand uit te steken naar gefrustreerde jongeren in kwetsbare wijken van grootsteden. We moeten op twee fronten actief zijn: niet alleen namens de federale en de lokale overheid de boodschap sturen dat we geen aanslagen op onze vrijheid van meningsuiting aanvaarden, maar die jongeren ook perspectief geven, en dus inzetten op verbondenheid en het versterken van het sociale weefsel in kwetsbare wijken.”

Interessante lessen voor ons onderwijs

Anderzijds heeft Bonte ook al een en ander kunnen leren van de Amerikanen. “Ze staan hier verder inzake het ‘counter narrative’, het tegenverhaal tegen de radicaliserende boodschappen dat ze willen brengen via internet. In Minneapolis zijn ze daar erg mee gevorderd. Daar zitten volgens mij interessante lessen in voor het onderwijs bij ons, over hoe je die jongeren die vatbaar zijn voor radicalisering, moet aanspreken.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier