Hannelore Vanhoenacker analyseert toekomst: “Eerlijk? Er zijn veel ego’s in de politiek”

Hannelore Vanhoenacker is ondanks alles positief: "CD&V zal uit het dal klimmen, maar daarvoor moet er eerst verandering komen." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

“Er gaat verandering komen bij CD&V 4.0. Het moét.” Het geduld van Hannelore Vanhoenacker, fractieleider van CD&V Kortrijk is op. De partij strandde na meer dan honderd jaar besturen in 2012 in de oppositie en dat liep, om het zacht uit te drukken, niet van een leien dakje. De beloofde vernieuwing lijkt er niet te komen nu onder andere Stefaan De Clerck (67) en Jean de Bethune (59) opnieuw de eed aflegden als gemeenteraadslid. Maar het is een kwestie van tijd, belooft Hannelore.

“De afgelopen zes jaar zijn voor CD&V een goede leerschool geweest”, vertelt ze. “Wij zijn een beleidspartij, geen oppositiepartij. We hebben nog nooit, op geen enkel niveau, goede oppositie gevoerd. We hebben moeten aanvaarden dat wij niet meer aan het stuur zitten en onze beleidsblik moeten ombuigen naar een kritische oppositieblik. Dat was niet gemakkelijk.”

Is dat waarom het zo stil bleef op het CD&V-deel van de oppositiebanken?

“Onder andere. Een partij als Groen voert natuurlijk heel sterk oppositie. Zij doen al jaren niks anders, zij kunnen dat. Daar komt nog eens bij dat zelfs als wij dan een constructief voorstel deden, we nergens kwamen omwille van sommige persoonlijke vetes. Voor mensen die al jaren betrokken zijn bij de partij is het heel moeilijk om die oude grieven los te laten want zij staan er al zo lang middenin dat ze alle overzicht verloren zijn (oud-burgemeester Stefaan De Clerck werd onverwacht buitenspel gezet door Vincent Van Quickenborne (toen Open VLD) ondanks het feit dat die eerste een groter aantal voorkeursstemmen haalde, red.).We hebben dus als partij ook niet veel kansen gekregen.”

“En omdat de pers op geen enkele manier meewerkte en maar bleef focussen op die onderlinge twisten in de gemeenteraad, zijn we daar als partij ook nooit echt los van gekomen. Maar het is niet zo dat wij nooit van ons lieten horen. Veel van onze ideeën zijn opgepikt door de huidige beleidspartijen. Je denkt toch niet dat de verlaging van de Leieboorden pas in gang gezet is zes jaar geleden? Maar zo gaat dat in de oppositie, als je goede ideeën hebt voert het bestuur ze uit en steken ze de pluimen op hun eigen goed. Pakt een idee minder goed uit, dan is dat wél je eigen schuld.”

Jij hebt wel een frisse blik op de zaken?

“Voor mij is politiek eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik run daarnaast nog twee verzekeringskantoren en stond pas in 2012 voor het eerst op een lijst. Ik heb dus nooit iets anders gekend dan oppositie voeren. Ik had eigenlijk niet verwacht om verkozen te worden. Om dan onmiddellijk een fractie te leiden waar verschillende beroepspolitici in zetelen, dat was geen gemakkelijke opdracht. Zij hebben immers hun eigen ideeën. Maar wat ze moeten beseffen is dat wat 10 jaar geleden misschien een goed idee was, nu compleet van de pot gerukt is. Het was en is voor mij moeilijk om mezelf te profileren en leiding te geven want laat ons eerlijk zijn, er zijn heel veel ego’s in de politiek.”

Hannelore Vanhoenacker (46) woont in Marke samen met haar man en twee kinderen van 20 en 16. Naast haar taak als fractieleidster van CD&V 4.0 in de Kortrijkse gemeenteraad is ze ook voltijds zaakvoerder van twee verzekeringskantoren. Ze stapte pas zes jaar geleden in de politiek. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar werd ze naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester. Uiteindelijk mocht ze 2.471 voorkeursstemmen op haar naam schrijven.

Wordt deze bestuursperiode een keerpunt voor CD&V?

“Vast en zeker. Als het aan mij had gelegen was er van bij het begin een andere aanpak geweest. Het klopt dat Stefaan en Jean opnieuw de eed hebben afgelegd. Maar wij zijn naar de kiezer getrokken met een vrij jonge, vrouwelijke ploeg. Toch hebben de mensen gekozen voor het oude en vertrouwde, en dat willen we respecteren. Maar dat wil niet zeggen dat Stefaan en Jean ook zes jaar op die stoel zullen blijven zitten. Er zullen heel binnenkort wissels komen, daar hebben we afspraken over gemaakt. Velen vinden dat kort door de bocht en ook de ego’s kwamen dan weer boven.”

We staan op een keerpunt: de kiezer heeft duidelijk aangegeven dat het anders moet en wij gaan gehoor geven aan die oproep

“Maar de geesten zijn gerijpt en die afspraken moeten wat mij betreft nagekomen worden, zonder verdere discussie. Pas op, vernieuwing is meer dan enkel een paar nieuwe mensen in de gemeenteraad, het gaat over een compleet andere manier van denken. We staan op een keerpunt, de kiezer heeft duidelijk aangegeven dat het anders moet en wij gaan gehoor geven aan die oproep. Het is belangrijk dat mensen weten dat al die persoonlijke vetes in het verleden liggen. Vincent en Stefaan hebben dat los gelaten, dus we moeten nu echt van die perceptie af. We hebben een sterke ploeg. Onze lijst was niet gevuld met tsjoolders hé, daar stonden allemaal capabele mensen op en die zijn klaar om het over te nemen.”

Staan jullie als oppositie achter het nieuwe beleidsplan?

“Wij gaan ons deze bestuursperiode meer laten gelden. Er zijn nog heel wat hete hangijzers in de stad die we niet zomaar gaan oplossen met een ‘Grote Bevraging’. Diversiteit wordt bijvoorbeeld heel belangrijk en ook op het gebied van mobiliteit hebben we als stad nog een lange weg af te leggen. We moeten een evenwicht vinden tussen dat harde en dat menselijke. Wij staan als partij dan ook heel kritisch tegenover het idee van ‘De Beste Stad van Vlaanderen’, we zijn op dit moment amper een matige stad. Ik ben dan ook echt niet onder de indruk. Dat beleidsplan is een hele mooie strik rond het cadeau, maar ik wil dat cadeau wel eens uitgepakt zien.”

“Ook bij die burgerparticipatie stellen wij ons vragen, dat hele onderzoek is niet eens een heel klein beetje wetenschappelijk verantwoord en zo amateuristisch als wat. Iedereen kan deelnemen, of je nu in Congo of in Lauwe woont. Dat geeft vooral de indruk aan de inwoners dat ze iets te zeggen hebben. Of dat ook effectief zo is, durf ik te betwijfelen. Als oppositie werden wij ook inspraak beloofd, maar aangezien de komende gemeenteraad net werd afgeschaft wegens te weinig agendapunten heb ik daar ook al twijfels over.”

De dynamiek in de gemeenteraad is wel veranderd, zo merkten we tijdens de installatie. Gaan jullie zich aanpassen?

Wij willen een constructieve oppositie voeren. Zo hebben we de afgelopen bestuursperiode verschillende keren samengewerkt met Groen. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) wil dat duidelijk niet. Ik denk dat we die partij hun rol moeten laten spelen. Maar ze zijn onze vrienden niet en zullen dat ook nooit worden. Wij gaan hen dan ook gewoon negeren. Ik weet trouwens uit ervaring dat het niet is omdat een partij nu wild om zich heen schopt, dat ook zo zal blijven. Die zullen zich wel een beetje settelen.”

Je zei ooit CD&V zal opnieuw besturen. Ben je daar nog steeds van overtuigd?

God, dat hangt van zoveel verschillende dingen af. Politiek is zo onvoorspelbaar, maar zoals ik al eerder zei, wij zijn een beleidspartij en hebben de juiste mensen in huis om te besturen. Ik ben een positief type en zie CD&V dus zeker uit het huidige dal klimmen. Maar daarvoor moet er, zoals gezegd, eerst verandering komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier