Haag moet beletten dat auto’s rond bufferbekken Vlamertinge rijden

Het bufferbekken in Vlamertinge. (Foto TOGH)
Het bufferbekken in Vlamertinge. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Blijkbaar waren er in het verleden problemen met auto’s en quads die rond het bufferbekken van Vlamertinge rijden. Om dat in de toekomst te beletten, plantte de Provincie West-Vlaanderen een extra stuk haag. Nancy Six (Ieper2030) kaartte maandag op de gemeenteraad aan dat het daardoor ook minder toegankelijk is voor joggers en wandelaars.

Nancy Six (Ieper2030) vroeg zich op de gemeenteraad af waarom men is overgegaan tot het planten van struiken op twee plaatsen ter hoogte van het bufferbekken in Vlamertinge. “Alhoewel er twee publieke toegangspoortjes zijn, zal het dichtmaken van deze openingen de toegankelijkheid om rond het spaarbekken te gaan joggen of te gaan wandelen – zeker voor mensen met een buggy/kinderwagen – of om er activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld Halloweentochten, verminderen”, aldus Six. “Tevens zal, wanneer de struiken volgroeid zijn, de zichtbaarheid van het spaarbekken vanop de straat sterk verminderen. Bovendien lieten bezorgde buurtbewoners weten dat ze vrezen dat dit een plaats zal worden waar sluikstorters hun zwerfvuil over de haag gaan gooien.”

Toegangspoorten

Schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) wees erop dat het bufferbekken in eigendom en beheer van is de provincie West-Vlaanderen en niet de stad Ieper. “Maar om deze avond toch wat duiding te kunnen geven hebben we navraag gedaan bij de provincie waarom ze die twee kleine openingen van 7 meter in de haag langs de Cerfstraat hebben toe geplant”, gaf Despeghel toch wat uitleg. “In het verleden waren er regelmatig problemen met auto’s en quads die rond het bufferbekken reden. Om dit probleem aan te pakken plaatste de Provincie in 2018 ter hoogte van de aanzuigplaats twee nieuwe toegangspoorten. Via deze poorten is het nog altijd mogelijk om met buggy’s en kinderwagens het bufferbekken te betreden.”

Sluikstort

“Echter vorig jaar werd opnieuw vastgesteld dat er nog altijd auto’s rond het bufferbekken reden. Ze namen toegang via die twee kleine openingen vandaar dat de provincie de beslissing heeft genomen om deze openingen volledig dicht te maken en te beheren als een haag zodat het zicht op het bufferbekken behouden blijft. Wat betreft de vrees voor sluikstort: momenteel groeit langs de Cerfstraat al 215 meter haag ter hoogte van het bufferbekken. Die 14 m extra haag zal er volgens ons niet voor zorgen dat de hoeveelheid sluikstorten nu opeens gevoelig zal verhogen maar we zullen het als stad zeker opvolgen”, besloot Valentijn Despeghel. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.