Gwendolyn Rutten gaat de strijd niet aan met West-Vlaamse kandidaten

Francesco Vanderjeugd en Bart Tommelein gaan samen voor het voorzitterschap. © Davy Coghe
Redactie KW

Gwendolyn Rutten is geen kandidaat om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter bij Open VLD. Dat bevestigt ze in een videoboodschap op sociale media. “Ik vind dat twee keer op dezelfde stoel blijven zitten, lang genoeg is geweest. Dan moet je de fakkel doorgeven.”

Gegadigden konden nog tot maandag 10 uur hun kandidatuur indienen, maar huidig voorzitster Gwendolyn Rutten past dus. “Ik vind het gezond dat politici na twee termijnen de fakkel doorgeven”, zegt ze in een videoboodschap.

In een interview met onze krant gaf Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem uit Brugge nog aan dat Ruttens tijd als voorzitter voorbij was. “Maar haar carrière niet. Dat is een sterke madam, hoor. Ze heeft altijd het beste voor gehad met de partij. Helaas is ze de voorbije maanden te veel geframed in de hoek van paars-groen.”

Vier partijgenoten nemen wel de handschoen op. Onder hen drie West-Vlamingen: Oostends burgemeester Bart Tommelein (gesteund door burgemeester Francesco Vanderjeugd van Staden), Vlaams parlementslid Els Ampe (Brussel, maar afkomstig van Oostende) en de relatief onbekende Koksijdenaar Stefaan Nuytten. Kamerfractieleider Egbert Lachaert uit Gent is de vierde kandidaat. Daarnaast stelden 118 leden, onder wie ook Gwendolyn Rutten, zich kandidaat voor het partijbestuur.

De Open VLD-leden kunnen vanaf zaterdag 21 maart om 8 uur online hun stem uitbrengen. Op 27 maart kennen we de uitslag, bij een eventuele tweede ronde is dat 31 maart. (Belga/TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.