Gunter Pertry stopt na dertig jaar in de provincieraad met politiek

Gunter Pertry: "Mijn actief politieke leven stopt en daar kunnen onze zes kleinkinderen alleen maar wel bij varen." (Foto DS)
Redactie KW

Na meer dan dertig jaar in de provincieraad gooit Gunter Pertry binnenkort definitief de handdoek in de ring. Met zijn 29ste plaats op de gemeenteraadslijst voor SP.A was het vooraf al een bijna uitgemaakte zaak en Gunter zal ook niet meer zetelen in de gemeenteraad, ook al omdat zijn stiefdochter Evelyn Bouchaert wél verkozen raakte. Op 23 oktober wordt hij gevierd door de provincie.

Eigenlijk zit politiek bij Gunter Pertry in de genen genesteld. “Mijn grootmoeder Maria Hennebel was in 1952 al verkozen als gemeenteraadslid voor de BSP (Belgische Socialistische Partij, red.) in Vlamertinge, waar ze samen met mijn grootvader Maurice Pertry het partijlokaal openhield. Mijn ouders hebben het partijlokaal daarna overgenomen en ik ben er dan ook geboren. Zo is mijn politieke bewustzijn er gekomen, maar toen ik als zeventienjarige geconfronteerd werd met hoogoplopende politieke twisten verloor ik toch mijn geloof in de politiek en maakte ik voor mezelf uit dat ik er nooit iets mee te maken wilde hebben. Toch kroop het politieke bloed waar het niet gaan kan. Begin jaren ’80 startte wijlen Frank Dewulf met een plaatselijke afdeling van de Jongsocialisten en daar sloot ik me bij aan, samen met onder andere Philip Bolle, Ives Goudeseune en Eric Derdaele, die nu ook nog steeds actief zijn. In 1982 nam ik voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar toen raakte enkel kopman Frank Dewulf verkozen.”

Lijstverbindingen

Drie jaar later nam Gunter voor de eerste keer deel aan de provincieraadsverkiezingen. “In 1985 is er eigenlijk een fout gebeurd, omdat er voor de toenmalige CVP door Yves Leterme geen lijstverbindingen (waardoor overschot van stemmen overgeheveld kan worden naar ander district, red.) gemaakt waren tussen kiesdistricten Ieper en Poperinge. Door die vergetelheid had SP in Ieper maar een verkozene in plaats van twee en ik was die jammerlijke tweede. In Poperinge was het juist omgekeerd: daar hadden ze drie kandidaten en waren er plots twee verkozen, terwijl ze er normaal maar een zouden gehad hebben. Bij de toenmalige CVP in Ieper was het omgekeerd. Daar hadden ze toen in Ieper een verkozene meer en in Poperinge een minder. Zo is Jan Durnez in de provincieraad terechtgekomen. Zelf ben ik dan twee jaar later, op 18 december 1987, verkozen geraakt en sindsdien heb ik altijd gezeteld in de provincieraad, waarvan twaalf jaar als gedeputeerde van onder andere Onderwijs en Cultuur.”

“We hebben veel kunnen realiseren voor onze stad en streek”

Gunter Pertry kwam als jonge snotter terecht in de provincieraad. “Het was toen nog een archaïsch gedoe met negentig provincieraadsleden, waarbij de deputatie alle macht had. Daar heb ik mijn eerste les geleerd: ik wist nog niets en besefte toen dat je niets kon doen als je geen gedeputeerde was. Eigenlijk een beetje zoals in de gemeenteraad. Enkel als schepen kun je het verschil maken.”

Over mooie realisaties moet Gunter niet lang nadenken. “De eerste editie van Beaufort in 2003 heeft zeker iets in gang gezet. We brachten kunst bij de mensen die liever met hun tenen in het zand zaten. Ook het kunstenfestival van Watou heeft mee kunnen surfen op dit succes. Met Buren Bij Kunstenaars (dit weekend, red.) hebben we ook iets mooi op poten gezet. Dat is nu allemaal in Vlaamse handen, want cultuur is geen materie meer voor de provincies.”

Gouden tijden

Ook op het Regionaal Erfgoeddepot Potyze is Gunter bijzonder trots. “Ik heb dat hier in gang gezet met schepen Frans Lignel (CD&V). Het is mede dankzij collega-gedeputeerde Jan Durnez (CD&V) en gouverneur Paul Breyne dat we gedurende vele jaren veel hebben kunnen realiseren voor onze stad en streek. Het feit dat we in die tijd met drie Ieperlingen vertegenwoordigd waren in de deputatie betekende gouden tijden voor Ieper.”

Over één zaak heeft Gunter wel spijt. “Ik vind het jammer dat ik de Gone West-herdenking niet heb kunnen afronden als gedeputeerde. Gelukkig heb ik er in de voorbereidende fase wel vorm aan kunnen geven. Als ik zie hoeveel mensen er naar Coming World Remember Me in de Palingbeek afzakken, dan heeft het alvast de moeite geloond.” Op zijn provinciale onderwijsverantwoordelijkheid blikt hij ook met nostalgie terug. “Ik was onder andere bevoegd voor het visserijonderwijs en heb altijd graag omgegaan met vissers, die veelal ruwe bolsters waren met een blanke pit. Jammer dat we de school in Heist hebben moeten sluiten wegens grote investeringen in die van Oostende.”

Tijd voor de jeugd

Gunter heeft de stijl in de provincieraad in de voorbije drie decennia zien evolueren. “Het is nu veel ernstiger geworden en er is minder tijd om na te praten. Toen de provincieraad nog vergaderde in het Provinciaal Hof op de Grote Markt in Brugge was er na de vergadering genoeg keuze in de buurt om nog een boompje op te zetten over een of ander agendapunt. In de huidige locatie van de provincieraden, het Boeverbos, kun je dat niet echt meer of je moet gaan wandelen in het groen.”

Op vandaag is Gunter nog steeds provincieraadslid tot eind november en voorzitter van SP.A Ieper. “Ik ruim graag plaats voor jonge krachten en zal hierdoor meer tijd krijgen voor andere zaken zoals reizen, koken en lezen. Mijn actief politieke leven stopt en daar kunnen onze zes kleinkinderen alleen maar wel bij varen.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier