Guido Wauters opnieuw verkozen tot voorzitter Koekelaarse sportraad

Guido Wauters, in 2017 nog verkozen tot de Krak van Koekelare, gaat een tweede termijn in als voorzitter van de sportraad. © (foto BC)

Guido Wauters gaat een tweede termijn in als voorzitter van de sportraad. En daarmee is de 61-jarige Koekelarenaar zeer tevreden. “Het compenseert dat ik zelf niet meer kan sporten zoals ik het zou willen. Op die manier blijf ik toch nog altijd met sport bezig.”

Guido Wauters (61), afkomstig uit Schaarbeek, woont met zijn echtgenote Brigitte Reniers langs de Hinten Mokkerstraat. Guido volgde 25 jaar geleden zijn collega-militair Rik Dubois naar Koekelare. “Rik, die op de basis in Lombardsijde werkte, verhuisde naar Koekelare en omdat hij zelf geen handige harry is, vroeg hij aan mij om zijn huis te behangen en schilderen”, lacht Guido. “Ik vond Koekelare meteen een interessante plek om zelf te komen wonen. Zo gezegd, zo gedaan en na 20 jaar voor ons leger gewerkt te hebben in Duitsland, ben ik ook gestart in Lombardsijde en verhuisden we naar Koekelare.”

Ondertussen is Guido officieel met pensioen sinds zijn 56ste. Maar hij stopte in het leger op zijn 51ste na een afslankoperatie, niet van Guido zelf maar van het leger. “Ik ben gestopt met school op mijn 14de en werkte in de bouw, vooraleer ik op m’n 17de bij het leger ging. Ik had geen middelbaar diploma en heb dat behaald via de middenjury. Ik heb examens gedaan bij het leger en zo heb ik mezelf opgewerkt tot adjudant en sportleraar bij Defensie.”

Ziel uit lijf gelopen

Al stond de job als sportleerkracht niet in de sterren geschreven. “Ik ben eigenlijk pas beginnen sporten en van sport beginnen houden in het leger. De reden? Heel simpel. Toen ik nog in opleiding was, was een van de legerproeven een wekelijkse loopcross op vrijdag met 500 lopers. De laatste tien mochten pas een uur later naar huis vertrekken voor het weekend, maar omdat er dan geen trein meer was, liep ik telkens de ziel uit mijn lijf. Anders kon ik pas op zaterdagmorgen de trein nemen.”

Guido begon steeds meer aan zijn conditie te werken. “Ik trainde voor marathons, triatlons en de militaire vijfkamp. Aan dat laatste heb ik zes vijzen overgehouden in mijn rug. Ik ben een beetje te overmoedig geweest”, knipoogt de Koekelarenaar.

Bij het leger werkte Guido als sportleerkracht, maar hij trainde er ook de nationale militaire zwemploeg en organiseerde tal van militaire competities.”

Iets bewijzen

Toen zijn goeie vriend Rik Dubois in 2012 verkozen werd voor SP.A zette Guido diens werk voort als voorzitter van de sportraad. “Ik was ondertussen met pensioen en had mijn ervaring. Ik kon toen ook al enkele jaren niet meer aan sport doen zoals ik het zelf zou willen, maar ik wou wél nog iets bewijzen op sportief vlak in een raadgevende functie. Want voor alle duidelijkheid: de voorzitter van de sportraad neemt, in tegenstelling tot wat sommigen wel eens durven denken, geen beslissingen over sportieve aanvragen of kwesties. De sportraad is een adviesraad. Wij adviseren het gemeentebestuur. Daar worden de beslissingen genomen.”

En nu gaat Guido dus een tweede termijn in als voorzitter van de sportraad. “Waarom ze mij kozen? Het is nu ook niet dat de kandidaten dik gezaaid lopen hoor…”, lacht Guido. “Veel mensen zeggen wel hoe het zou moeten volgens hen of laten zich negatief uit, maar zich kandidaat stellen om voorzitter te worden en het aan te pakken op hun manier, doen ze evenwel niet. Ik heb zo enkele jaren geleden eens gereageerd op een Facebookpost van iemand die vond dat er een zwembad moest komen in Koekelare. Maar dat is niet opportuun voor onze gemeente. Ten eerste is een zwembad bijna altijd verlieslatend en ten tweede worden we omringd met zwembaden in onze buurgemeentes. En je kunt het ook eens anders bekijken: ons dorp heeft voor een vrij kleine gemeente te zijn, indrukwekkend veel sportinfrastructuur.”

Niet disciplinegebonden

De militair op rust is heel blij met zijn herverkiezing. “Het doet deugd als mensen zeggen dat ik niet sportdisciplinegebonden ben. De vissers of de voetballers: voor mij zijn ze even belangrijk.”

“Met Jan Lievens (Open VLD) is de bestuursperiode gestart met een nieuwe wind. Het klikt en ik heb de indruk dat de schepen heel veel goesting heeft om er tegenaan te gaan. Hij staat open voor ideeën en hij luistert naar de noden en behoeften van de sportverenigingen. Dé grote uitdaging deze legislatuur is natuurlijk de renovatie van sporthal 1. Ik zal me persoonlijk bezighouden met de inrichting en verdeling van de bergruimtes.”

Als voorzitter van de sportraad zet Guido zich ook telkens heel hard in voor de scholenveldloop, de kampioenenviering en de huldiging van de sportman en sportvrouw. “We hebben toch al heel wat echte sportvedettes naar Koekelare gekregen. Daar ben ik best wel trots op”, besluit de voorzitter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.