Guido Decorte geen kandidaat meer voor Provincie

Guido Decorte voor het gemeentehuis van Koksijde, waar hij in de toekomst volop voor gaat. © GF
Jos Remaut

Eerste gedeputeerde Guido Decorte (62) zal in oktober geen kandidaat meer zijn voor de provincieraadsverkiezingen. Hij wil zich volop focussen op de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats Koksijde. Hij zal er opkomen op de Lijst Burgemeester van Marc Vanden Bussche.

Guido Decorte (CD&V) zet hiermee een punt achter zijn topcarrière bij het West-Vlaamse provinciebestuur. Hij kwam in de deputatie binnen in september 2009, nadat Jan Durnez ontslag had genomen om Vlaams volksvertegenwoordiger te worden. Daarvoor was hij al provincieraadslid van 1994 tot 2000 en van 2001 tot 2006. Van 2001 tot 2009 was hij privé-secretaris van Yves Leterme.

Na de provincieraadsverkiezingen van 2012, waarbij hij met meer dan 7.200 voorkeurstemmen de kampioen was van zijn district, werd hij zelfs eerste gedeputeerde. Van meet af aan mat hij zich hierbij ook het profiel aan van coach van de ploeg. Hij loodste die ploeg door het woelige water van de interne staatshervorming, waarbij de provincie haar persoonsgebonden bevoegdheden moest afstoten.

“Ik kan terugblikken op een heel leerrijke en goed gevulde carrière in het bovenlokale politieke leven”, zegt Guido. “Negen jaar lang heb ik het beste van mezelf kunnen geven als gedeputeerde en ik kijk terug op een boeiende periode met mooie realisaties : het nieuwe Zwin, het nieuwe provinciaal domein De IJzerboomgaard, het provinciaal domein Bergelen, de aankoop en de inrichting van de Groene Assen, de aankoop van het Provinciaal Hof…”

Toch kiest Guido nu voor Koksijde en enkel voor Koksijde. “Dit is een bewuste keuze die ik voor mezelf heb gemaakt, en ik wil duidelijkheid scheppen naar de kiezer toe. Ik heb echt goesting om ten volle voor Koksijde te gaan, want er wachten nog heel wat dossiers waar ik graag aan wil meewerken. Zoals bijvoorbeeld de uitwerking van de toekomst van de luchtmachtbasis”. Guido Decorte, die op vandaag ook al gemeenteraadslid is in Koksijde, zorgde ervoor dat de Provincie de opdracht kreeg om voor dit dossier een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken, met bijzondere aandacht voor betaalbaar wonen. Hij kent dit dossier als geen ander. Maar verder wil hij ook zijn schouders zetten onder de verdere toeristische uitbouw van de gemeente en de zorg voor de eigen bevolking in al haar facetten.

Wie er dan wel lijsttrekker wordt voor CD&V in het district Oostende-Westhoek, wordt pas binnen enkele weken duidelijk. De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher, tevens fractieleider van CD&V in de provincieraad, is allicht de grootste kanshebber.

Opmerkelijk overigens : met Guido Decorte tellen we al de vierde gedeputeerde die afhaakt voor de Provincie. Eerder raakte immers al bekend dat Carl Vereecke (Open VLD), Myriam Vanlerberghe (SP.A) en Franky De Block (SP.A) geen provinciaal kandidaat meer zullen zijn op 14 oktober. Alleen Jean de Bethune en Bart Naeyaert van CD&V schieten nu nog over. Zij zullen allicht lijsttrekker worden in resp. de districten Kortrijk en Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier