Groen wil ‘vierkant groen’ aan kruispunten

Groen Izegem ijverde in mei - met succes - al voor 'vierkant groen' aan het kruispunt van de Vijfwegenstraat in Emelgem. © gf
Philippe Verhaest

Ook Groen heeft een hart voor de fietsers in Roeselare. De partij ijvert voor ‘vierkant groen’ op kruispunten. De stad heeft vooralsnog geen plannen in die richting.

Het principe is eenvoudig, klinkt het. “Sinds 31 mei is een nieuw verkeerslicht beschikbaar”, zeggen Deniza Miftari en Steven Dewitte. “Het ‘vierkant groen’. Dit houdt in dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen tegelijk groen krijgen en mogen oversteken. Auto’s en vrachtwagens moeten nog even wachten. Die komt de veiligheid alleen maar ten goede, want er is nauwelijks risico op aanrijdingen door gemotoriseerde voertuigen. Veel kruispunten in deze stad zouden hier baat bij hebben.”

“Is de stad bezig met de opmaak van een introductieplan voor ‘vierkant groen’ in Roeselare en wordt er met het Agentschap Wegen en Verkeer onderhandeld voor de kruispunten met de R32?”

Schepen Griet Coppé benadrukt dat de stad al heel wat inspanningen levert om de fietsveiligheid te verhogen. “Ik blijf van deskundigen het advies krijgen dat vierkant groen voor enige terughoudenheid zorgt. De doorstroming voor fietsers zou net moeilijker worden.”

“Momenteel worden wel heel wat verkeerslichten in onze stad opnieuw afgesteld en daarbij komen fietsers sowieso in een veiligere situatie terecht. De piste van vierkant groen zal bij elke nieuwe situatie in overweging genomen worden, maar op vandaag zullen we dit niet toepassen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier