Groen wil Grote Markt van Izegem autovrij tijdens zomervakantie: “Nog niet voor deze zomer”

Veerle Renier op de Grote Markt, die Groen tijdens de zomermaanden graag autovrij wil zien. © GF
Redactie KW

Groen wil tijdens de zomervakantie de Izegemse Grote Markt omtoveren tot een autovrij leef- en speelplein. Dat stelde de partij dinsdagavond tijdens de gemeenteraad voor. De meerderheid is het idee niet ongenegen, maar heeft wel enkele bedenkingen.

De Grote Markt is het symbolische centrum van Izegem en oppositiepartij Groen wil de plek daarom ook beter benutten. “Bij activiteiten trekt onze Grote Markt altijd veel volk”, zegt gemeenteraadslid Veerle Renier. “Op die momenten is de Markt telkens autovrij en neemt de beleving de bovenhand. Denk maar aan de wekelijkse zaterdagmarkt, onze Batjes, de kermisweek en tal van andere evenementen die er plaatsvinden.”

Groen wil die lijn nu de hele zomervakantie doortrekken. “Dit valt perfect onder de noemer van Izegem als leefbare stad met een ontmoetingsvriendelijk stadsweefsel. We maken van onze Grote Markt een leef- en speelplein. Ouders kunnen genieten van een hapje en een drankje, kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven op de speelaccommodatie. Horeca-uitbaters kunnen dan weer hun terras tijdens de belangrijke zomermaanden uitbreiden. De perfecte combinatie voor wie wil genieten van vakantie in eigen stad. Je kan je kinderen zien ravotten zonder dat je telkens over jet schouder moet kijken om te checken of alles wel veilig is. Uiteraard moet bij de inrichting van de speelaccommodatie rekening gehouden worden met de wekelijkse marktdag.”

Sportschepen Lothar Feys (N-VA) is het idee niet ongenegen, maar wil de kwestie eerst met de lokale handelaars bespreken. “Het is een sympathiek idee, maar wat het autovrije aspect moeten we in overleg treden met marktkramers, de horeca en handelaars om te zien hoe zij daar tegenover staan“, klinkt het. “In de praktijk lijkt het me niet ideaal, aangezien er parkeerplaatsen verloren gaan die de handelaars door klanten gebruikt willen zien worden. Wat het speelplein betreft: dat hebben we reeds twee keer eerder gedaan en we plannen het opnieuw in. Alleen gaan we dit keer voor wat robuuster materiaal, wellicht in de vorm van een speelcontainer. De nabijheid van de horeca leidde er immers toe dat de vorige accommodatie vlug beschadigd raakte. Het zal niet nog voor deze zomer zijn, maar een jaartje later.”

Kurt Grymonprez (StiP) had nog een suggestie. “Misschien moeten we beginnen met in de zomervakantie de Grote Markt enkel op zondag autovrij te maken voor activiteiten. Dat raakt de handelaars minder omdat de meesten dan gesloten zijn.” Schepen Feys: “Dit stond reeds in ons partijprogramma en is zeker een piste die we verder zullen onderzoeken.”

(PV/VD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier