Groen wil doortrekking van Groene 62 door bedrijventerrein Torhout-Noord

Het begin van de Groene 62, aan de Aartrijkestraat in Torhout © GF
Jos Remaut

Gerda Schotte (Groen) vertolkte deze bekommernis vannamiddag op de provincieraad, waar het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor dit bedrijventerrein voorlopig werd vastgesteld.

De Groene 62 is een recreatieve wandel- en fietsverbinding op de bedding van de vroegere spoorlijn 62, van Torhout naar Oostende. Het pad begint echter maar ter hoogte van de Aartrijkestraat, het deeltje spoorbedding tussen deze straat en het station van Torhout is in de jaren 1970 al verloren gegaan toen het bedrijventerrein Torhout Noord werd aangelegd. Nu er een nieuw ruimtelijk plan komt voor deze zone, wil Groen dat de Groene 62 doorheen dit bedrijventerrein wordt doorgetrokken naar het centrum, wat dit bedrijvenpark meteen ook toegankelijk voor de fietser. “Toch wel een erg belangrijk gegeven als je weet hoe hard we als provincie inzetten op het woon-werkverkeer per fiets”, stelde Gerda Schotte, die het vreemd vond dat dit fietspad wél was voorzien in het voorontwerp van het PRUP en daar nu uit verdwenen blijkt te zijn.

Gedeputeerde Franky De Block (SP.A) antwoordde : “U hebt gelijk dat dit naderhand geschrapt is. Maar wij hebben dit gedaan omdat wij heel wat opmerkingen kregen over de veiligheid. Het blijkt hier in dit geval toch niet zo veilig om de fietsers door deze zone te loodsen, waar er veel kruisingen zijn met zwaar verkeer. Maar dat wil niet zeggen dat wij per definitie geen industriezones zouden willen ontsluiten voor fietsers, wij hebben deze beslissing hier genomen op basis van de punctuele situatie.”

“Er komt overigens wel een alternatief voor het invullen van deze missing link”, aldus nog gedeputeerde De Block. “De stad Torhout is bezig met de ontwikkeling van een fietsverbinding via de Oude Gentweg.”

Wat dan het PRUP zelf betreft : het bedrijventerrein staat op vandaag op het gewestplan als zone voor milieubelastende industrie bestemd, maar momenteel zijn er nog weinig bedrijven die beantwoorden aan deze omschrijving. In overleg met de stad Torhout worden binnen het PRUP de bestemmingen daarom geactualiseerd.

Daarnaast zorgt het PRUP er ook voor dat er een divers aanbod aan grote en kleine percelen is. Verder wordt er naar ruimtelijke kwaliteit en beeldkwaliteit gestreefd door zuinig ruimtegebruik voorop te stellen.

Na de voorlopige vaststelling van het ontwerp-PRUP, organiseert de Provincie een openbaar onderzoek van vrijdag 31 augustus tot en met dinsdag 30 oktober. Tijdens die periode kan iedereen bezwaren, opmerkingen en suggesties indienen. De documenten en plannen kunnen in het stadhuis van Torhout en in provinciehuis Boeverbos in Brugge ingekeken worden. Ze zijn ook te bekijken op de website www.west-vlaanderen.be/ruimtelijke-planning/rups/rup-torhout-noord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier