Groen vraagt betere fietsenstallingen nabij station in Torhout

Al jaren zijn er problemen met het stallen van fietsen aan het station. Ooit was het wel héél erg... © Foto JS
Johan Sabbe

Ruben Vangheluwe (Groen) vroeg tijdens de gemeenteraadszitting van maandag om meer en betere fietsenstallingen nabij het Torhoutse station. “Nu staan de fietsenrekken er dikwijls afgeladen vol en bovendien zijn ze aftands. Tijd voor nieuwe exemplaren!”

Ook had het Groen-oppositielid het over natte voeten in de stationstunnel. “Ik hoop dat het stadsbestuur hier dringend iets aan doet en zo het openbaar vervoer weer aantrekkelijker maakt.”

Fietsers verdienen meer ruimte

Ruben sprak trouwens uit ondervinding. “Ik neem zelf geregeld de fiets en ik heb al schade aan mijn tweewieler vastgesteld. Niet door mensen met slechte bedoelingen, maar als gevolg van de versleten fietsenrekken. Er is nabij het station geen fatsoenlijke plaats om je fiets achter te laten en sinds het verdwijnen van het Fietspunt en het bijhorende toezicht is er onvoldoende bescherming tegen diefstal. Het is alvast niet prettig om je fiets tussen de andere fietsen te moet proppen. Als je bovendien draagzakken aan je fiets hebt, is de kans op schade nóg groter. De fietsende Torhoutenaren verdienen meer ruimte en meer comfort.”

“In oktober hebben we tijdens een overleg met de NMBS de vraag naar extra fietsstallingen op de agenda gezet”, antwoordde schepen Eddy De Ketelaere (CD&V). “De capaciteit is inderdaad te laag. Sowieso zou het huidige type fietsenrek vervangen worden door fietsbeugels, die meer ruimte en comfort bieden. Met de stad verkiezen we alvast een globale aanpak voor de fietsenstalling aan de voorzijde van het station, want de overkapping is aan vernieuwing toe. De NMBS werkt momenteel een aantal versies uit die ruimtelijk op de site mogelijk zijn.”

Nieuwe fietsenstalling aan voorzijde station

“Momenteel telt de fietsenstalling 400 plaatsen. De NMBS zal uit twee opties kiezen. De eerste optie voorziet plaats voor 630 fietsen en 16 bromfietsen. De tweede optie met dubbel-etagerekken kan 702 fietsen en 16 bromfietsen herbergen. De start van de realisatie van de nieuwe fietsenstalling aan de voorzijde moet tegen eind 2019 haalbaar zijn. In de fietsenstalling aan de achterzijde worden nieuwe fietsenrekken geplaatst, wat in principe nog dit jaar kan gebeuren.”

“De wateroverlast in de voetgangerstunnel is te wijten aan het uitvallen van de pomp die de onderdoorgang drooghoudt. De oorzaak zou een breuk van de voedingskabel zijn. Er is een nieuwe kabel voorzien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.