Groen verzet zich tegen subsidie voor Economisch Huis in Oostende

Redactie KW

SP.A, Open VLD en CD&V stellen vrijdag op de gemeenteraad voor om een nieuwe subsidieschijf uit te betalen aan het Economisch Huis.

Groen weigert een blanco cheque uit te schrijven en wijst op een batterij aan kritische vragen die vanuit de stadsadministratie aan het Economisch Huis worden gesteld, zo klinkt de kritiek in een persmededeling.

Gemeenteraadslid Collins Nweke (Groen): “Dat het schepencollege zich snel tevreden stelt met de halfslachtige antwoorden van het Economisch Huis en zo de terechte, groeiende kritiek op de interne werking van het Economisch Huis opzij schuift, is voor ons onbegrijpelijk. Dit gaat om belastinggeld. Iedereen moet besparen en efficiënt werken, maar dat geldt blijkbaar niet voor het Economisch Huis. De discussie over het Economisch Huis sleept al lang aan. Zo vond Groen al in 2013 dat de realisaties van het Economisch Huis ondermaats waren. Toen wilden wij de nieuwe schepen Niko Geldhof (SP.A) kansen geven om de zaken beter en anders aan te pakken”, aldus Nweke. “De kritische vragen van de stadsadministratie in het gemeenteraadsdossier spreken echter boekdelen. Een bloemlezing:

• Verlies van het Economisch Huis in boekjaar 2013 ten bedrage van maar liefst 131.185 euro

• Er wordt een besparingsplan aangekondigd, maar dat steekt niet in het gemeenteraadsdossier. Het plan dat ons ondertusen per e-mail werd bezorgd is vaag en allerminst overtuigend

• Bij bestellingen van materiaal stelt de administratie vragen of de wetgeving op overheidsopdrachten gerespecteerd werd. Voor Groen is een “telefonische rondvraag” alleszins onvoldoende

• Het Economisch Huis publiceert vaak eigen advertenties. De stadsadministratie vraagt zich af waarom geen gebruik gemaakt werd van de advertentieruimte van de Stad in de Tips.

• Het Economisch Huis heeft eigen abonnementen op kranten en tijdschriften, hoewel Oostende toegang heeft tot de persdatabank Mediargus. De stadsadministratie stelt zich daar terecht vragen over

• Er worden vragen gesteld bij een factuur van 12100 euro voor een evaluatiemoment Economisch Huis.”

Collins Nweke besluit: “Als oppositiefractie wil Groen mee bouwen aan een Economisch Huis als motor en centraal aanspreekpunt voor alles wat in Oostende met economische activiteiten te maken heeft. Jarenlang zijn er al gegronde twijfels over de efficiënte werking. Nu ook de stedelijke administratie zich ernstige vragen stelt, is Groen waakzaam over de besteding van ons belastinggeld. In de gemeenteraad van vrijdag 29 augustus willen wij de schepen hierover ondervragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier