Groen Torhout hekelt fietsknelpunten

Van links naar rechts Tine Hansebout, Guy Brinckman, Björn Rzoska, Marijke Slabbinck, Ruben Vangheluwe, Emilie Slabbinck met haar kindjes Karel en Suzanne, Kevin Devos, Bertrand Vander Donckt en Jos Bruynooghe.
Johan Sabbe

In vijf dagen heeft Björn Rzoska (45), Vlaams parlementslid voor Groen, evenveel fietstochten gereden langs in totaal 22 zwarte fietspunten in het Vlaamse wegennet. Vorige vrijdag deed hij West-Vlaanderen aan en een delegatie van de Torhoutse Groen-afdeling fietste een stukje met hem mee om de fietsknelpunten in de regio te hekelen.

“In 2002 werd een lijst opgemaakt met de gevaarlijkste mobiliteitspunten van Vlaanderen”, aldus Bertrand Vander Donckt, Groen-gemeenteraadslid in Torhout. “Liefst 22 punten wachten nu al zestien jaar op verbetering en intussen zijn er natuurlijk tal van nieuwe gevaarlijke punten bijgekomen. Vrijdag waren we getuige van Björns fietstocht door West-Vlaanderen. Een van de zwarte punten uit de regio is de rotonde in Lichtervelde langs de weg van Torhout naar Roeselare. We besloten vanaf dat punt met hem mee te fietsen tot in de buurt van het Kasteel Wijnendale en daar met hem te lunchen.”

“Het was tijdens het fietstochtje fysiek even op de tanden bijten om met onze gewone tweewieler te volgen, want het parlementslid reed met een Speedelec, zo’n snelle elektrische fiets. Sowieso waren we blij om de man te ontmoeten, want hij is net als wij een pleitbezorger van meer rechten voor de fietsers. Hij stelde al ettelijke vragen in het Vlaams parlement over de genoemde gevaarlijke punten. De verantwoordelijke minister Ben Weyts (N-VA) beloofde in maart dat hij de laatste 22 zwarte punten uit 2002 versneld zou wegwerken. Björn Rzoska wou met zijn fietsactie onderzoeken hoe ver het staat met de belofte van de minister en vooral met de verkeersveiligheid op die specifieke plaatsen.”

Nabij bocht Wijnendale

De West-Vlaamse tocht van Björn Rzoska – de laatste uit de rij van vijf, eentje per provincie – vertrok in Deerlijk en ging via Wevelgem en Torhout naar Knokke-Heist. De lunch met de Torhoutse Groen-delegatie had plaats in de zaak Wijnendaele Wandeling, op een steenworp van het kasteel. Nabij een bocht die ook ooit een van de gevaarlijkste punten uit de streek is geweest, maar gelukkig ettelijke jaren geleden fatsoenlijk werd heraangelegd. “Door mee te fietsen, wilden we aandacht vragen voor verkeersveiligheid”, zegt Bertrand Vander Donckt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier