Groen spuit kritiek over meerjarenplan Izegem

© Groen Izegem
Philippe Verhaest

Het meerjarenplan van Izegem wordt pas vanavond op de gemeenteraad besproken, maar oppositiepartij Groen spaart de kritiek nu al niet. “De ambities zijn veel te vaak lege dozen”, klinkt het ontgoocheld bij Balder Clarys.

Groen zegt blij te zijn dat het stadsbestuur belangrijke punten uit het Groen-programma als prioritair bestempelt. “Een nieuwe polyvalente zaal is door ons op de agenda gezet, samen met de ambitie op klimaat en fietsbeleid als speerpunten voor de toekomst” zegt fractieleider Balder Clarys.

“Jammer genoeg zijn de ambities vaak lege dozen. Het bestuur wil meer bomen, maar hoeveel? Het bestuur wil meer fietspaden, maar hoeveel kilometer? Het ontbreekt aan duidelijke doelstellingen, centen of allebei. We erkennen dat de euro’s niet aan de bomen groeien, maar het bestuur maakt de Izegemnaar maar iets wijs met dit meerjarenplan.”

Izegemnaren op de fiets

Izegem moet op gebied van fietsen een echte inhaalbeweging maken, vindt Groen. “Dat stond terecht te lezen in alle verkiezingsprogramma’s. De afgelopen jaren is er amper geïnvesteerd. Groen heeft er meermaals op aangedrongen om een globaal mobiliteitsplan uit te werken, met daarbij concrete deelplannen voor voetgangers, fietsers, circulatie en parkeren. Nu moeten de investeringen starten, maar men moet nog beginnen aan het ontwikkelen van deze plannen.

CD&V loopt aan de leiband en is duidelijk overbodig in dit stadsbestuur – Groen

“Als je mensen op de fiets wil krijgen, is een veilige fietsinrichting de basis. De komende vijf jaar staat 80.000 euro geparkeerd voor fietsinfrastructuur. Dit is een derde van het budget dat gespendeerd wordt aan het organiseren van het BK wielrennen. Hoe kan je dan spreken van een echte inhaalbeweging?”

Dat de stad slechts één halftijdse buurtwerker aanstelt, is voor Groen een doorn in het oog. “In onze scholen zitten meer dan 350 kwetsbare kinderen. Achter tien procent van onze gevels woont een alleenstaande bejaarde en een vijfde van al onze gezinnen bestaat uit alleenstaande ouders. Hier heeft de schepen van Welzijn (CD&V’er Ann Van Essche, red.) duidelijk een kans gemist. CD&V loopt aan de leiband en is duidelijk overbodig in dit stadsbestuur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.