Groen Roeselare wil ook tijdens sneeuwdagen vrije fietspaden

Roeselare was eind januari onder een mooi sneeuwtapijt bedekt. Voor fietsers leverde dat echter gevaarlijke situaties op, zegt Groen. © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Bij de recente sneeuwval werden de belangrijke wegen snel geruimd, maar de fietspaden bleven in de kou staan. Daar wil Groen verandering in brengen.

Het mag momenteel wel bijna zomeren, Groen Roeselare denkt al aan de volgende winterpiek en bijhorende tientallen centimeters sneeuw. “Dagelijks nemen duizenden Roeselarenaren en jongeren de fiets naar het werk of naar school”, zegt Deniza Miftari.

“Tijdens de koude wintermaanden is dat niet anders. We hebben dan ook enkele dagen mogen genieten van een mooi wit winterdeken. De ruimdiensten waren er snel bij om de straten vrij te maken, waarvoor ik toch mijn petje af wil zetten.”

“Jammer genoeg was dit niet het geval bij de fietspaden die voor ons even belangrijk zijn. Fietsers van andere gemeenten, merkten op dat hun fietspad opgeruimd was tot ze Roeselare binnenreden. Zo viel de sneeuw op 6 februari, maar op 7 februari was het fietspad aan Guido Gezellelaan nog niet opgeruimd, terwijl dat in de naburige gemeentes wel al was gebeurd. In de Oostnieuwkerksesteenweg was dit ook het geval. Ook aan het station waren verschillende fietspaden nog niet geruimd.”

“Wij vragen ons daarom af of er plannen zijn voor de toekomst om ook de fietspaden sneeuwvrij te maken. Misschien was dit een onoplettendheid, maar we vinden het toch belangrijk om alle invalswegen én de belangrijke fietsassen prioritair sneeuwvrij te maken en zo ook de veiligheid van onze zwakke weggebruiker te garanderen.”

Schepen José Debels (CD&V): “Wegen strooien we, fietspaden worden gepekeld. Daarvoor zetten we nogal wat mankracht in en we volgen daarbij een winterplan dat met kleurcodes werken. De drukke fietsroute via onder andere de Guido Gezellelaan en Spiraalbrug staat als prioritair aangeduid. We doen bij sneeuw ook altijd een oproep aan de burgers om hun voetpaden en sneeuwvrij te maken. Dit jaar kregen we drie sneeuwperiodes kort op elkaar te verwerken. We hebben daardoor de aanpak moeten bijsturen en die was bij de laatste winterprik al een stuk efficiënter.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.