Groen-raadslid klaagt aan: “Illegale mestopslagsilo’s in Watou moeten weg”

Koen Colpaert vraagt zich af waarom de mestsilo's nog niet verdwenen zijn. © LB
Redactie KW

Groen in Poperinge vroeg zich af waarom de illegaal geplaatste mestsilo’s in Watou nog altijd het langdschap ontsieren. De burgemeester noemde het een complex dossier tijdens de gemeenteraad.

Alex Colpaert (Groen) had het tijdens de gemeenteraad over de mestopslagsilo’s in de Gravendreef in Watou. “Eind januari van vorig jaar stelden bewoners van de Gravendreef vast dat op enkele dagen tijd twee grote silo’s werden neergepoot naast een hoeve. Snel werd duidelijk dat deze dienden als mestopslagplaats. Heel wat vrachtwagens en landbouwvoertuigen voerden van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat mest aan.”

“Bij navraag bleek dat hiervoor geen vergunning was aangevraagd. De milieupolitie deed de nodige vaststellingen na een klacht van één van de bewoners op 4 februari. Op 11 maart gaf onze burgemeester het bevel om de installatie te verzegelen. De eigenaar besloot om alsnog ter regularisatie de vergunning aan te vragen. Er werden daarop bezwaren ingediend door onder andere de omwonenden en de WMF (West-Vlaamse milieufederatie). Ook onze partij Groen diende een bezwaar in met verschillende argumenten”, aldus Colpaert.

Geen vergunning

“Het schepencollege besliste op 16 juni om de omgevingsvergunning te weigeren, waarop de zaakvoerder beroep aantekende bij het provinciebestuur. Op 21 november weigerde deze ook om de vergunning af te leveren, wat werd medegedeeld aan het schepencollege en geacteerd werd door deze op 9 december. Nu, bijna 3 maanden later en een jaar na de illegale plaatsing ervan, ontsieren de silo’s nog altijd het landschap. Waarom heeft het meer dan een maand na het proces-verbaal van vaststelling, geduurd voordat de mesttransporten werden stilgelegd? Werden er maatregelen genomen voor een snel herstel van het mooie landschap door het bevel te geven aan de eigenaar om de silo’s te verwijderen? Het toeristisch seizoen wordt binnenkort op gang getrokken en van zodra het weer het toelaat is de Gravendreef een veelvuldig door fietstoeristen gekozen weg in het fietsnetwerk van onze provincie”, zei Colpaert nog.

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) antwoordde dat in Vlaanderen alles erg complex is op dat vlak. “Vooral wat betreft omgevingsregelgeving. Daarin is er enerzijds het milieu-, en anderzijds het bouwkundig aspect. Bij het ene kan ik zelf tussenkomen, bij het andere niet. Bovendien bestaat er na de uiteindelijke beslissing nog een beroepstermijn van zestig dagen. En die is nu lopende”, aldus de burgemeester.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier