Groen pakt uit met échte groene kandidaat: Maria Kleopatra Dekeyser

Maria Kleopatra Dekeyser. © GF
Redactie KW

Een opvallend groene kandidaat op de Groen-lijst: Maria Kleopatra Dekeyser staat met een groene haarcoupe op de campagnefoto’s. “Toeval? Ja en neen. Ik kleur mijn haar om de twee weken, dus waarom zou ik het voor de foto’s niet in het groen verven?”, zegt Maria Kleopatra, geboren als Pieter.

Maria Kleopatra (30) woont in de Kazernevest, werkt bij ijssalon Da Vinci in de Geldmuntstraat en is in zijn vrije tijd deejay. Maria Kleopatra werd geboren als Pieter Dekeyser, maar laat zich als Maria aanspreken. “Kleopatra zie ik zo’n beetje als mijn nieuwe achternaam. Alleen mijn mama spreekt mij nog aan als Pieter, het zou een beetje absurd zijn als zij dat niet zou doen. Officieel heet ik ook nog Pieter Dekeyser, want zo staat het op mijn paspoort”, vertelt Maria, die zichzelf genderqueer noemt, een overkoepelende term voor personen die niet exclusief mannelijk of vrouwelijk zijn.

Kaart van de jeugd

Maria Kleopatra staat op de verkiezingslijst van Groen en ging ook in 2012 al mee naar de kiezer. “Vooral als support voor de partij”, vertelt Maria. Nu staat Maria op plaats 38.

“Groen trekt pas écht de kaart van de jeugd met een lijsttrekker van 18”

“Toen ik dit jaar opnieuw werd gevraagd, heb ik niet getwijfeld. Groen trekt duidelijk de kaart van de jeugd met Raf Reuse als lijsttrekker. Akkoord, veel partijen willen de kaart trekken van de verjonging, maar wij doen het écht met een lijsttrekker van 18 jaar. Dat was genoeg om mij over de streep te trekken, want ik wil mij heel hard inzetten voor de jeugd.”

Wie stemt voor Maria Kleopatra, stemt voor iemand die gelooft dat er een alternatieve aanpak nodig is Brugge. “Onze partij kan echt een alternatief betekenen voor het huidige beleid. Daarnaast ben ik ook een voorvechter van een meer verantwoorde, ecologische aanpak in het algemeen. Ook persoonlijke vrijheid vind ik heel belangrijk en streef ik na. Er is op dat vlak nog heel wat werk aan de winkel. In tegenstelling tot wat de meesten denken, word ik door ouderen vaker geapprecieerd om wie ik ben dan door de jongeren.”

Opvallend op de verkiezingsaffiches: Maria Kleopatra heeft een groen kapsel. “Toeval? Ja en neen. Ik kleur mijn haar om de twee weken, omdat ik dat tof vind. Ik vond het dus passend dat ik mijn haar groen zou kleuren voor de campagnefoto’s!”