Groen Oostende tevreden over hervorming Sociaal Verhuurkantoor

Wouter De Vriendt en Natacha Waldmann. © EFOO
Redactie KW

Groen Oostende haalt fors uit naar de te snelle uitbreiding van het SVK. “Groei is niet prioritair, wel een goede werking. Er is wel verbetering merkbaar”, zegt Natacha Waldmann.

Het Sociaal Verhuurkantoor huurt panden op de private markt en garandeert de eigenaars een vaste vergoeding gedurende een lange periode. Die woningen worden vervolgens verhuurd aan mensen die op de reguliere woningmarkt minder snel een woning kunnen huren. Er zijn toewijzingscriteria en voorwaarden die vergelijkbaar zijn met de sociale woningmaatschappijen. “In 2013 werd het Sociaal Verhuurkantoor overgeheveld naar de stad voor een efficiëntere werking. Maar uit een rapport van Intern Toezicht uit 2015 blijkt dat het fout loopt“, zeggen raadsleden Wouter De Vriendt en Natacha Waldmann (Groen).

“Er wordt te veel gefocust op de groei naar 300 woningen en dat terwijl er eind 2015 18 van de 124 woningen leeg stonden. Er is te weinig financiële transparantie, er gebeuren onrechtmatige toewijzingen en de huurders worden te weinig begeleid. Er gebeurden in Oostende 3 steekproeven en in 2 gevallen gebeurde de toewijzing van een woning niet correct. Wij hameren al 3 jaar op die nagel en krijgen nu gelijk door het onafhankelijke rapport.”

Groen is positief over de wijzigingen : “Er wordt nu nauwer samengewerkt met Bredene, alles gebeurt op één locatie, er is een coördinator aangesteld en we merken op het terrein een duidelijke verandering. De leegstand en huurbegeleiding moet opgevolgd worden en dat zullen we blijven in de gaten houden. We zetten geen verdere stappen want gedane zaken nemen geen keer. We zijn blij met de koerswijziging en vragen dat de stad zich niet enkel vastpint op het behalen van een cijfer voor de volgende verkiezingen.”

300 woningen tegen 2020

Schepen Nancy Bourgoignie (SP.A) : “We hebben lessen getrokken uit de doorlichting en stelden een actieplan op. Er is extra personeel aangeworven om het probleem van inschrijvingen en achterstallige betalingen op te volgen. Sinds enkele maanden gaat alles veel vlotter. Het probleem van de leegstand had ook te maken met de toewijzing. We brachten een pak woningen tegelijkertijd aan de man. Nu doen we dat afzonderlijk per woning. De samenvoeging van de SVK’s van Bredene en Oostende is een goede stap. De omvorming is al merkbaar op het terrein. We gaan met het SVK voluit voor professionalisering. Wat de groei betreft sturen we de plannen niet bij. Het blijft de bedoeling om uit te breiden naar 300 woningen.”

(EFOO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.