Groen niet mals voor gemeentebestuur Oostkamp: “Bestuur van gemiste kansen”

Het bestuur van Groen nodigde de buurtbewoners en de voltallige pers uit naar hun groene oase om hun standpunten over deze vernieuwde straten te verduidelijken. Het kon veel 'groener', vinden ze. Op de foto herkennen we van links naar rechts: Lieve Devynck, Geert Vercruyce, Nancy Kerckhof, Buurtbewoners Johan (Joop) Van der Goot en echtgenote Christine, Rein Depuysseleyr en Carol Cartigny. © Foto (PH)
Redactie KW

Op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen wil elke partij wel eens zeggen waar ze voor staat. Deze keer was het Groen die heel wat misbaar maakt rond de manier waarop het huidige bestuur omgaat met mobiliteit en ruimte.

Om hun punt te maken, palmden ze de pas aangelegde parkeerplaatsen op de hoek van de Molenstraat en de Volderstraat in en creëerden ze er een groene oase met een pop-up apérobar waar pers en buren waren uitgenodigd.

“Laat ik het over het bestuur van de gemiste kansen hebben”, start gemeenteraadslid Geert Vercruyce zijn betoog: “In plaats van dit hier te heraanleggen met extra parkeerplaatsen met niet- waterdoorlatende stenen, kon men een heel mooi aangenaam pleintje maken waar mensen even konden verpozen of kinderen konden spelen, echt een ontmoetingsplaats. In de Molenwijk woont een mix van oud en jong. Oudere mensen die hun dagelijkse wandeling maken, vinden het aangenaam om even te verpozen op een bankje. Een pleintje geeft de buurt een nieuw elan waar ook initiatieven vanuit de bewoners kunnen worden georganiseerd. Met de kindtoets of seniorentoets is hier duidelijk geen rekening gehouden. Het bestuur denkt enkel aan de auto.”

Waarom hier nog eens zeven parkeerplaatsen voorzien, terwijl er al zoveel extra zijn gerealiseerd bij de heraanleg van de Volder- en de Maciebergstraat?

“Een mooi buurtpleintje zou trouwens perfect aanleunen bij de punten uit de zogenaamde visie 2030 waar de ‘straffe’ gemeente zo vaak mee uitpakt. Waarom hier nog eens zeven parkeerplaatsen voorzien, terwijl er al zoveel extra zijn gerealiseerd bij de heraanleg van de Volder- en de Maciebergstraat? En bij de creatie van de nieuwe Fabiolawijk zijn ook al extra plaatsen voorzien in de straten, naast het feit dat de meeste huizen een garage en een oprit hebben.”

“Wij hebben niets tegen de wagen, hoor!, maar men moet de problemen niet zoeken”, besluit Geert. “Meer parkeerplaatsen zorgen voor nog meer wagengebruik. En waarom geen ‘knip’ in het stratentracé maken zodat deze nauwe straatjes niet gebruikt of misbruikt worden voor doorgaand verkeer? Enkel de toegankelijkheid van de bewoners moet prioritair zijn.”

Lijsttrekster Carol Cartigny heeft het dan weer over de verkeersonveiligheid. “Heel wat kinderen komen vanuit de Freinetschool met de fiets langs de Olieboomstraat naar de Molenstraat. Als deze parkeerplaatsen ingenomen zijn door auto’s of bestelwagens dan zullen jonge fietsers die uit de Olieboomstraat komen, onvoldoende zicht hebben over het kruispunt. Dat maakt dit kruispunt dan weer gevaarlijker voor de zwakkere weggebruiker. Daardoor zullen sommige ouders wellicht minder vaak kiezen om vanuit de nieuwe wijk hun kinderen alleen te laten fietsen naar het centrum. Wat wij uiteraard betreuren.”

“Dit is helaas weer een stuk grond dat sterk verhard is door stenen. De ondergrond is minder waterdoorlatend. Regenwater zal wegvloeien naar de riool en wordt onvoldoende door het stuk grond met natuurlijke elementen vastgehouden. Een belangrijk element in de klimaatproblematiek”, stipt Carol nog aan.

De 72-jarige buurtbewoner Johan Van der Goot komt samen met zijn Christine eens meeluisteren naar wat Groen te zeggen heeft. “Tja, eigenlijk zijn er inderdaad al genoeg parkeerplaatsen hier, maar ik ben er niet tegen. Wel vind ik ze nogal smal afgelijnd. Als je tussen de auto’s in parkeert dan zal je met moeite nog je portier kunnen openslaan.” “Vergelijkbaar met die smalle stroken aan de straatkant van de Valkaartparking”, merkt er iemand op. “Die OCMW-grond hier naast jullie pop-up aperitiefbar en wat verder de omgeving van hun boerderijtje liggen er allesbehalve proper bij. Ik hoop dat bij de officiële opening van deze nieuw aangelegde straten, dat die tenminste mooi opgeruimd zullen zijn. Het is niet om aan te zien. De aangelegde ruime parking tegenover café De Muis is wel niet mis. (‘En door onze opmerkingen is er gekozen voor waterdoorlatende aanleg’, merkt Geert snel op.) Dat vermindert overlast voor de buurtbewoners van de smalle Maciebergstraat.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier