Groen licht voor ontwikkeling van de Riva-site in Dentergem

De brouwerijgevel blijft bewaard, maar wordt wat opgeknapt. © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Belangrijkste punt op de agenda van de eerste gemeenteraad na het zomerverlof was de aanpassing van een belastingsreglement op verloederde voorgevels. De provinciegouverneur achtte een kleine wijziging nodig.

Het belastingsreglement voor de aanpassing van verwaarloosde woningen en gebouwen lag al in mei ter stemming, maar werd nog lichtjes aangepast. Wie een voorgevel heeft die het straatbeeld bezoedelt, zou daar dan een belasting op moeten betalen. Vooraleer het zo ver is krijgt de persoon in kwestie de kans zich in regel te stellen. Er kwam echter een schrijven van de gouverneur.

Er was een opmerking over de taxatie“, aldus burgemeester Koenraad Degroote. “Voorafgaand zouden we een schrijven sturen als iemand op die lijst zou komen, een aantal maanden later zou er een inventarisatie en een eerste belastingsinning van 750 euro volgen en nog eens zes maanden later een tweede taxatie van 750 euro. De hogere overheid wil echter geen belastingsinning bij de opname van de inventaris, maar vraagt het jaar nadien dan meteen 1.500 euro te innen. Een formaliteit, dus.”

Projectontwikkelaar

In de marge van dat punt vroeg Stefan Bonné (Focus8720) wanneer de herontwikkeling van de site van voormalige brouwerij Riva van start zal gaan. Die ging in 2007 failliet. De bestendige deputatie van de provincie en de Vlaamse regering gaven onlangs groen licht voor het project.

“Eind dit jaar zitten we samen met de projectontwikkelaar om de plannen uit te tekenen”, dixit de burgemeester. “Er moet nog een uitvoeringsplan komen voor nder meer het tracé van de weg en waar de woningen en KMO-gebouwen komen. Aan de voorkant moet ook iets verwerkt worden dat herinnert aan de oude brouwerij. Aan de andere zijde van de Wontergemstraat blijft de voorgevel van de oude brouwerij, die beschermd is, bewaard. Erachter komen sociale meergezinswoningen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier