Groen licht voor nieuw Brugs museumproject

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vijf architectenteams mogen een ontwerp indienen om een nieuwe expohal voor de stedelijke musea te realisering op de site van het Sint-Andreasinstituut in Brugge.

Het dossier kwam dinsdagavond tijdens de Brugse gemeenteraad aan bod. Raadslid Janos Braem (Groen) betreurt dat er slechts drie vrouwen in de 14-koppige selectiecommissie zitten. Hij juicht wel toe dat dit gebouw energieneutraal zal zijn. Martine Bruggeman (N-VA) hoopt dat de buurt inspraak krijgt in het project.

Volgens burgemeester Dirk De fauw zal er effectief inspraak zijn: “Het is een design & build project, waarbij de architecten de buurt zullen betrekken in hun ontwerp. Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de selectiecommissie. Herinner u de vijf kandidaten voor het Concertgebouw. Toen vonden de Bruggelingen een futuristisch Amerikaans ontwerp het mooiste, maar dat was twee keer zo duur als het huidig Concertgebouw.

“Wat het probleem van de seksen betreft, kan ik er niet aan doen dat de Vlaamse bouwmeester en onze museumdirecteur mannen zijn. We hebben misschien te weinig gezocht naar vrouwen voor onze selectiecommissie, maar we hebben echt ons best gedaan“, aldus de burgemeester. Het museumproject, met publiek park, zou tegen eind 2023 klaar moeten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier