Groen Kortrijk wil autovrije superkoopzondag

Alexandra Gjurova: "Het stadsbestuur blaast warm en koud tegelijk." © GF
Axel Vandenheede

Op de gemeenteraad van maandagavond zal Groen pleiten voor een autovrije superkoopzondag. “Autovrije zondag was een succes, maar op de superkoopzondag krijgt de auto vrij spel in het centrum”, aldus Alexandra Gjurova. “Het kan ook anders: door een autovrije koopzondag te organiseren.”

Sinds 2013 staat in Kortrijk de derde zondag van september geboekstaafd als autovrije zondag. Een goede zaak, vindt Groen. “Ook dit jaar kon iedereen toen genieten van een bruisend stadscentrum met zuurstof”, zegt Alexandra Gjurova. Zij is ondervoorzitter van Groen Kortrijk. “Maar slechts twee weken later vond de tweede superkoopzondag plaats. Het stadsbestuur heeft toen alle parkings gratis gemaakt, zodat de binnenstad overspoeld werd door wagens.”

“Het stadsbestuur blaast warm en koud tegelijk. Enerzijds wil ze zich in de media profileren als klimaatstad en als fietsstad. Anderzijds wil ze zo veel mogelijk auto’s lokken naar het stadscentrum door dergelijke acties.”

Openbaar vervoer

Alexandra Gjurova stelt dat Kortrijk naar een meer diverse, duurzame en veilige mobiliteit moet evolueren. “Daarom stelt Groen Kortrijk voor om een extra autovrije zondag te combineren met een superkoopzondag. Niet alle superkoopzondagen moeten zo veel mogelijk auto’s lokken. We hebben gezien dat heel wat volk naar het stadscentrum komt op autovrije zondag. Als je een autovrije zondag combineert met een superkoopzondag, dan is dat ook winst voor onze lokale handelaars in de kern van de stad. Het zou het beste van beide werelden zijn.”

“De bedoeling is dan wel dat het aspect ‘autovrij’ op de superkoopzondagen minstens even belangrijk is als het aspect winkelen. Een beloning kunnen we op die dag ook geven aan wie met de fiets komt. Of met het openbaar vervoer: je kan gratis met de bus rijden op de Kortrijkse superkoopzondagen. Het stadsbestuur promoot dit helaas minder dan de gratis parkingmogelijkheden.”

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) heeft wel oren naar het voorstel van Groen. “Tijdens de superkoopzondag in maart was een deel van het centrum autovrij. Op 1 oktober was dat niet het geval omdat we enkel straten willen afsluiten als het goed weer is en er animatie kan zijn. In de toekomst kunnen we zeker autovrije superkoopzondagen organiseren.” Het voorstel wordt maandagavond op de gemeenteraad naar voor gebracht door oppositiepartij Groen. Dit jaar is er nog één superkoopzondag, namelijk op 10 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier