Groen Kortrijk kiest nieuw (en opvallend vrouwelijk) bestuur

Els Goossens (links) en Marleen Dierickx. (foto AN)
Annelies Nollet

Els Goossens (45) en Marleen Dierickx (53) zijn de nieuwe voorzitters van Groen Kortrijk. Ze volgen Dag Geeraert op, die zich vorig jaar na wat onenigheid al stilletjes terug trok uit het afdelingsbestuur.

Normaal had het nieuwe afdelingsbestuur van Groen Kortrijk verkozen moeten worden na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, zo staat het in de statuten. De laatste verkiezing dateert dan ook al van 2013. Maar omdat in 2019 meteen federale verkiezingen volgden, werd dat even uitgesteld. Aangezien de vorige voorzitter, Dag Geeraert, zich wel aan de vooropgestelde termijn hield, moest de partij het een hele tijd stellen met voorzitters ad-interim, die elkaar afwisselden. Daar maakten Els Goossens uit Heule en Marleen Dierickx uit Marke nu een einde aan. Samen met Lieve De Waegeneer, Jaouad Karim, Elana Libbrecht, Marc Clarysse, Eline Deblaere en Elisabeth Desmidt vormen ze het nieuwe bestuur van Groen Kortrijk. Els en Marleen waren de enige kandidaat-voorzitters. Ze werden verkozen door een 30-tal leden van hun partij. In tegenstelling tot veel andere lokale partijbesturen is het team van Groen opvallend vrouwelijk.

We hebben tegenovergestelde karakters en daarom vullen we elkaar zo goed aan – Els Goossens

De twee dames hebben er ondertussen hun eerste bijeenkomst opzitten. “Marleen en ik hebben tegenovergestelde karakters, maar net daarom vullen we elkaar zo goed aan”, vertelt Els. “Bovendien heeft zij ook de nodige ervaring.” “Zelf kon ik ook op de steun rekenen van Philippe Avijn toen ik voor de eerste keer voorzitter was”, vult Marleen aan. “Het is fijn om dat nu voor iemand anders te kunnen doen.”

Leden werven

Groen Kortrijk slaagde er in 2018, ondanks tegenvallende resultaten in sommige andere steden, in om hun aantal zetels in de gemeenteraad te verdubbelen van twee naar vier. “En dat is fantastisch, maar dat wil niet zeggen dat we nu rustig achterover kunnen leunen”, klinkt het bij de kersverse voorzitters. “We willen de komende jaren vooral meer actie ondernemen. Bij Groen Kortrijk heerst er een ongelooflijk positieve sfeer, dat willen we uitdragen”, aldus Els. “Nieuwe leden werven zal inderdaad een van onze prioriteiten zijn”, aldus Marleen. “Want vergis je niet, we hebben nog steeds de ambitie om mee te besturen (Groen zetelde nog nooit eerder in de meerderheid in de Kortrijkse gemeenteraad, red.).

De twee dames blijven slechts drie jaar aan het roer. “Ons bestuur is een mooie mix van jong en oud, ervaren en nieuw en vormt een mooie tandem met onze fractie, waar we met vier gemeenteraadsleden en één vertegenwoordiger in het bijzonder comité van de sociale dienst doen wat we de kiezer hebben beloofd: pleitbezorger zijn van een groen en sociaal Kortrijk”, aldus fractieleider David Wemel. “Maar omdat zes jaar een lange tijd is om je te engageren, zullen we vanaf nu om de drie jaar verkiezingen binnen de lokalen afdeling van onze partij organiseren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.