Groen Kortrijk: “De burgemeester wil trouwen maar zijn vrouw moet zwijgen”

Hannelore Vanhoenacker tijdens de gemeenteraad. © KDS
Redactie KW

CD&V, Groen en Vlaams Belang gaven tijdens de gemeenteraad maandagavond nog maar eens aan dat ze vrezen voor de Kortrijkse democratie. Aanleiding daarvoor is het schrappen van het punt op de agenda dat de oppositie inbreng had moeten geven in het plan voor De Beste Stad van Vlaanderen.

Hannelore Vanhoenacker, fractieleidster van CD&V: “Samenwerken zoals het hoort gebeurt met respect voor de functie van iedereen. Maar die is er de laatste maanden niet. De oppositie voelt zich beknot in haar inbreng. Nochtans willen wij graag samenwerken en een inbreng op tafel leggen. We dienen als gemeenteraadslid allemaal hetzelfde belang, de inwoners van Kortrijk. Of we nu links of rechts zitten.”

“We willen ons werk als raadslid goed doen, maar jullie maken dat ongelofelijk moeilijk. Het lijkt voor ons alsof de schepenen hun beleid alleen kunnen verdedigen als ze goed voorbereid zijn. Maar een debat wordt niet beter omdat een schepen een voorgekauwd antwoord zomaar voorleest.”

Haar woorden werden op applaus onthaald. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) was het volmondig met haar eens en voegde daaraan toe dat ook zijn partij het gevoel had aan banden gelegd te worden. Ook David Wemel riep voorzitster Tiene Castelein ter verantwoording. Maar die bleef bij haar standpunt. “Jullie kregen de kans tot inbreng, maar hebben die niet gegrepen.”

David Wemel besloot zijn betoog met een analogie. “Stel dat u iemand graag ziet meneer de burgemeester dan zegt u tegen die persoon dat ze geluk heeft dat ze met u mag trouwen. Maar ze moet wel rijke ouders hebben die het willen betalen en u zal beslissen hoe de uitnodigingen, de zaal en het kleed eruit zien. Ik hoop dat de frank van veel mensen nu valt.” Ook die uitspraak werd op luid applaus onthaald.

Wouter Allijns (Team Burgemeester) zei dat hij de voorbije weken een lesje in politiek had gekregen. “Tijdens het constructieve overleg tussen de fracties hierover, waren jullie akkoord met de manier van werken die voorlag. Maar de oppositie is er misschien wel bij gediend dat Kortrijk niet de beste stad van Vlaanderen wordt. Een goed draaiende stad zou immers niet in hun kraam passen.” Dat zorgde dan weer voor heel wat boegeroep. Het punt werd uiteindelijk toch geschrapt.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier