https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Groen klaagt slechte staat jeugdlokalen Voormezele aan

Gemeenteraadslid Sam Vancayseele bij de jeugdlokalen in Voormezele. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Sam Vancayseele (Groen) drong er op de gemeenteraad van maandag aan om dringend werk te maken van herstellingen aan het Chirolokaal in Voormezele. “Terwijl het dak van het geuzenheem scheef gaat, loopt het water overal binnen”, zei hij. Schepen Dimitry Soenen antwoordde dat er nagedacht wordt over een gloednieuw lokaal.

Sam Vancayseele (Groen) vertelde op de gemeenteraad dat hij het schrijnend vindt dat we het te vaak normaal vinden om jeugdbewegingen onder te brengen in verloederde jeugdlokalen. “Wel ik vind dat niet meer normaal. Terwijl het jeugdlokaal van Dikkebus binnen een breder project wordt aangepakt, wordt de toestand van het jeugdlokaal in Voormezele met de dag slechter”, aldus Vancayzeele, die het stadsbestuur herinnerde aan punt 140 van het bestuursakkoord dat stelde dat de jeugdlokalen in Voormezele prioritair zouden worden aangepakt. “Helaas moeten we vaststellen dat dit bestuur de lokalen in Voormezele niet prioritair wil aanpakken. Terwijl het dak van het geuzenheem scheef gaat, loopt het water overal binnen. Je ziet ook hoe de dakgoot van het hoofdgebouw er bijna afvalt en ook de dunne ramen hebben hun beste tijd gehad. De zomer was niet al te best, maar dit lokaal is onvoldoende om op een fatsoenlijke manier activiteiten te geven met een natte herfst en winter voor de deur. We zouden het niet pikken als onze eigen medewerkers in dergelijke lokalen moeten werken, we kunnen het ook niet pikken dat vrijwilligers activiteiten moeten organiseren in dergelijke lokalen.”

Investeringen in jeugdlokalen

Vanuit de Groen-fractie kwamen dan ook heel wat vragen over de investeringen in jeugdlokalen. “Bovenop ‘standaardwerken’ als een herstelling aan het dak van Boe!, vervanging van gasradiatoren bij KSA Dikkebus of Boe!, herstelling van deuren bij Chiro Hollebeke, het ontstoppen van toiletten, het vervangen van sloten of kleine herstellingswerken, investeerden we in 2020 in zonnepanelen in Hollebeke en Vlamertinge, toiletten in Brielen en de aankoop van vier gasflessenopslagplaatsen voor diverse jeugdbewegingen”, somde schepen van Jeugd Dimitry Soenen (N-VA) op. “In 2021 werden er al herstellingen gedaan aan het ventilatiesysteem van Chiro Vlamertingen en schilderwerken aan het lokaal van Chiro Ieper. Op de planning voor dit jaar staat nog de plaatsing van bergingscontainers en sjorrek bij jeugdlokaal Vlamertinge en Hollebeke, heraanleg van regenwaterafvoer jeugdlokaal Hollebeke, bekleding bergingscontainer Chiro Zillebeke, verwijderen van drie ongebruikte schoorstenen KSA Elverdinge en één in Hollebeke, renovatie van dakgoten van Chiro Zillebeke en verbetering van het speelterrein en omheining bij jeugdlokaal Vlamertinge.”

Twee opties Voormezele

De schepen benadrukte dat ze met de Jeugddienst vol gaan voor een aanpak van Voormezele als prioriteit. “We zijn om dit moment aan het bekijken met de verschillende diensten welke aanpak hier het meest efficiënt is”, aldus de schepen. “Daarbij zijn twee opties: één; de huidige infrastructuur optimaliseren en herstellen of twee; de noodzakelijke herstellingen uitvoeren, en op langere termijn investeren in een nieuw lokaal. Als we het jeugdlokaal in Brielen als referentie nemen dan was de kostprijs 350.000 euro voor deze nieuwbouw. Chiro Voormezele en KLJ ZIVOHO hebben meer leden dus dit gebouw zal ook aanzienlijk groter moeten zijn, daarnaast zijn de prijzen helaas de afgelopen maanden ook omhoog geschoten. Vandaag stond het jeugdheem van Voormezele nog op de agenda van het ambtelijk overleg om ook daar nog even de mogelijkheden te bespreken. Met de problematiek in het achterhoofd en na aftoetsing met de dienst openbaar domein en de technische dienst kijken we wat haalbaar is om op korte termijn als definitieve of tijdelijke oplossing te voorzien.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.