Groen clasht met schepen rond klimaatbeleid op Ieperse gemeenteraad

Jordy Sabels (Groen) trok stevig van leer tegen schepen Valentijn Despeghel (SP.A). © TOGH
Redactie KW

Jordy Sabels (Groen) lanceerde het voorstel om over alle partijen heen samen te werken aan een klimaat- en milieuactieplan maar kreeg het op zijn heupen toen schepen Valentijn Despeghel (SP.A) geen concreet antwoord gaf.

Jordy Sabels (Groen) was een van de 70.000 klimaatbetogers die zondag op straat kwamen in Brussel. “Zovele mensen vinden dat het (inter)nationale klimaatbeleid te kort schiet en willen actie zien. Vandaar ons voorstel om mee te werken aan een ambitieus plan voor een klimaatneutrale stad tegen 2050“, zei Jordy Sabels.

“Dit klimaatneutraal Ieper start door nu al een versnelling hoger te schakelen om de doelstellingen van het burgemeestersconvenant te halen en zelfs verder te denken om deze te kunnen overtreffen. Concreet vragen we dus om zoveel mogelijk mensen samen te brengen, om een uitdagend en ambitieus klimaatbeleid voor onze stad uit te denken. Hiervoor werken we best met alle politieke families samen, want een langetermijnplan kan alleen zo staande blijven. Naar analogie met de G1000, zou een Ieperse denktank IEPER100 via een inspraakplatform kunnen toewerken naar een ideale mix van ideeën en voorstellen. Vandaar mijn concrete vraag: gaan we samen aan één zeel trekken voor een doorgedreven klimaatplan en daarvoor de partijgrenzen opzij zetten of niet? Zien jullie het als bestuur zitten om een traject naar een klimaatplan 2050 op te zetten en actie te ondernemen?”

Meningen zijn verdeeld

Katrien Desomer antwoordde op die vraag namens de CD&V-fractie volmondig ja, al was ze wel terughoudend over het voorstel van de IEPER100. “Dat zal in goede banen moeten geleid worden”, klonk het. “Maar Ieper kan hier wel een voortrekkersrol spelen, zeker in de Westhoek.

Nancy Six (Vlaams Belang) pleitte voor de oprichting van een Vlaamse energiemaatschappij en sneerde naar de “onwetende en slecht geïnformeerde klimaatbrossers”: “Over de schadelijke effecten van de bevolkingsexplosie in Afrika en Azië willen ze het niet eens hebben”, klonk het.

Schepen Valentijn Despeghel (SP.A) antwoordde met een overzicht van alle klimaatmaatregelen die opgenomen werden in het bestuursakkoord, dat vrijdag voorgesteld werd. “41 van de 205 actiepunten hebben betrekking op het verduurzamen van de maatschappij”, aldus Valentijn Despeghel (SP.A). “Zo zullen we energiescans doen op alle gebouwen. Misschien zal het zelfs aangewezen zijn om gebouwen af te stoten, dat zullen we dan ook doen. We gaan ook voor meer windmolens, het wagenpark wordt gescreend, er wordt overgeschakeld op dimbare ledverlichting, De Vloei meer natuur in combinatie met landbouw…”

Een antwoord dat Jordy Sabels blijkbaar niet kon bekoren. “Ten eerste: Ga je de CO2-reductie kunnen berekenen? Bovendien vind ik het grappig dat u De Vloei vermeldt, want in het verleden hebben de partijen in de coalitie meermaals op de duurzame wijk ingehakt, dat het daar allemaal kommer en kwel is. Het project heeft zelfs vertraging opgelopen daardoor. Het is ook stuitend dat er in het bestuursakkoord nergens fietsenstallingen vermeld worden. Op de Grote Markt kun je bijvoorbeeld nergens je fiets kwijt. Ten slotte heeft u nog geen antwoord gegeven op mijn vraag: zal het stadsbestuur actie ondernemen om een klimaatplan 2050 op te stellen, ja of neen?”

Valentijn Despeghel antwoordde dat ze met de meerderheid initiatief nemen om meer klimaatmaatregelen te nemen. “We zullen daarbij ook een beroep doen op alle adviesorganen, maar je kunt toch niet verwachten dat we nu al kunnen zeggen waar we precies concrete acties zullen doen.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier