Groen Brugge ziet kansen in verhuis ijssculpturenfestival

Redactie KW

“Woensdag vernamen we het vertrek van het IJssculpturenfestival. Een nieuwe bittere pil voor Brugge, maar niets is minder waar”, reageert Groen Brugge in een persbericht.

“Groen Brugge is altijd al een koele minnaar geweest van dit festival,en niet alleen omdat dit evenement bitter weinig linken heeft met de stad. Het is vooral een zeer energieverslindend iets, nog steeds goed voor het verbruik van enkele tientallen gezinnen op jaarbasis. In tijden waarin we qua klimaatdoelstellingen vele versnellingen hoger moeten, kan je het niet maken om dan met zoiets uit te pakken als eerste beeld van je stad voor al wie uit het station komt en als paradepaardje van een stadsbestuur dat het écht meent met klimaatneutraliteit. Want daar gaan we, getuige het klimaatplan, toch van uit”, klinkt het.

Werkmaken van duurzaamheid

“Laat dit dus voor Brugge geen tegenvaller zijn, maar een kans. Om echt werk te maken van duurzaamheid, ook op het vlak van evenementen. Van innoverende initiatieven, die toch gelinkt zijn aan de sterke eigenheid van Brugge. Laat Brugge Plus een actieve rol spelen in het uitwerken van en/of zoeken naar zo’n initiatief. En betrek de plaatselijke middenstand, zodat een evenement wordt gecreëerd waarvan de directe return duidelijk waarneembaar wordt en nauwer verbonden is met de binnenstad of de randgemeenten”, klinkt het.

“Een mogelijke piste kan nog het versterken van de huidige kerstmarkt zijn, als we toch in de wintersfeer blijven. Een kerstmarkt die zich kan meten met andere Europese toppers in een feëëriek decor als dat van een winters Brugge: dat zou pas een return on investment kunnen opleveren. En als men daar dan nog een klimaatneutraal voorbeeld kan van maken, is dat meteen dubbele winst”, aldus nog Groen Brugge in een persbericht.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier