Groen Blankenberge verzet zich tegen afbraak statige herenwoning

Rian De Rous van Groen voor het bedreigde pand in de De Smet de Naeyerlaan. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Groen Blankenberge tekent bezwaar aan tegen de afbraak van een statige herenwoning uit 1912 en ontworpen door de Blankenbergse architect Marcel Hoste.

“Bouwpromotoren willen acht appartementen in de plaats zetten, maar hun argumenten om het pand af te breken zijn weinig waardevol. We hopen dan ook dat het stadsbestuur de erfgoedwaarde juist inschat en de sloopvergunning zal weigeren”, zegt secretaris Rian De Rous.

“In de De Smet de Naeyerlaan ter hoogte van huisnummer 97 en 99 willen bouwpromotoren acht nieuwe appartementen bouwen op een plek, waar nu een oude statige herenwoning uit 1912 staat in neo-Vlaamse renaissancestijl met opvallende trapgevel. Het huis is ontworpen door de Blankenbergse architect Marcel Hoste. We kennen hem ook van Villa Dhondt in de Weststraat, en twee villa’s in de Rogierlaan”, situeert Rian De Rous, secretaris van Groen Blankenberge.

Het pand is door het agentschap Onroerend Erfgoed opgenomen op de inventarislijst. “Het heeft dus een belangrijke erfgoedwaarde. Samen met een vijftiental andere woningen in de straat die de tand des tijds overleefd hebben, is het pand stille getuige van de periode kort voor en na de Eerste Wereldoorlog.”

“Er zijn in de afgelopen jaren al veel te veel historisch waardevolle gebouwen met de grond gelijk gemaakt in Blankenberge. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan het stationsgebouw getekend door een leerling van Henry Van De Velde. Het in stand houden van deze oude woningen en beschermde monumenten, is een echte toeristische troef die nog meer moet uitgespeeld worden”, klinkt het.

Grote erfgoedwaarde

“De argumentatie van de architecten om het pand af te breken, is bovendien zo lek als een zeef”, gaat Rian De Rous verder. “Er is binnenin enige renovatie nodig, maar de problemen zijn niet van die aard dat een afbraak onafwendbaar zou zijn. We contacteerden zelf verschillende experten en die stelden unaniem dat de woning een grote erfgoedwaarde heeft en afbraak niet aan de orde zou mogen zijn.”

“Opvallend is ook dat op de gele aanplakborden voor de bekendmaking van de vergunningsaanvraag, dit bijzondere pand niet vermeld wordt. Buurtbewoners worden zo bewust foutief geïnformeerd, want het andere pand waarop de aanvraag betrekking heeft, heeft niet zo’n grote erfgoedwaarde en verkeert in slechtere staat.”

“Het openbaar onderzoek is niet correct verlopen en zou dus eigenlijk moeten worden overgedaan. We vragen aan het stadsbestuur om ernstiger om te springen met het historisch erfgoed in onze stad, en de sloopvergunning voor dit pand te weigeren”, klinkt het nog. Groen diende zelf alvast bezwaar in tegen de sloop.

Via info@groenblankenberge.be kan een modelbezwaarschrift opgevraagd worden, maar het openbaar onderzoek loopt wel vrijdag al af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier