Gouverneur verbiedt alle kerstmarkten en winterdorpen tot 3 januari 2021

Gouverneur Carl Decaluwé komt vanmiddag digitaal samen met alle 64 burgemeesters. © Davy Coghe
Olivier Neese

Gouverneur Carl Decaluwé hield maandagnamiddag een videoconferentie met alle 64 West-Vlaamse burgemeesters. “Ik wil polsen naar het draagvlak voor extra maatregelen en zien welke voorstellen ik dinsdag aan de Vlaamse regering kan poneren”, klinkt het. Via een gouverneursbesluit wil Carl Decaluwé alvast alle kerstmarkten, ijsschaatspistes en winterdorpen tot 3 januari 2021 in West-Vlaanderen verbieden. Brugge houdt wel vast aan een ‘Wintergloed Light’.

“Dinsdag is er een overleg van de Vlaamse regering met alle Vlaamse gouverneurs”, zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. “Vooraf wil ik alle 64 burgemeesters van de provincie horen. Ik wil polsen naar het draagvlak voor extra maatregelen en zien welke voorstellen ik morgen aan de Vlaamse regering kan poneren. We grenzen trouwens aan Frankrijk en Henegouwen, waar er strengere regels van kracht zijn. Met de provincie kunnen we gerust eigen, strengere regels invoeren, maar het lijkt me beter dat er een uniforme aanpak voor heel Vlaanderen is. Op dit moment zijn eigen West-Vlaamse acties niet aan de orde. We wachten eerst het overleg van morgen af.”

Wat er straks allemaal tijdens het zogenaamde gouverneursoverleg aan bod zal komen, is nog onduidelijk. “Maar het is duidelijk dat we nog meer zullen moeten inzetten op de handhaving van de bestaande regels. Er blijven mensen die de kantjes eraf blijven lopen. Zelf zag ik dit weekend 14 mensen die samen aan één tafels pinten zaten te drinken… En ik zag drankautomaten waar je na 20 uur alcohol kon uithalen. Dat kan allemaal niet, hé.”

“In elk geval zal ik een gouverneursbesluit uitvaardigen om kerstmarkten, ijspistes en winterdorpen langer te verbieden dan tot nu toe door de federale regering beslist is. De West-Vlaamse burgemeesters staan onder druk om contracten af te sluiten met organisatoren van evenementen. Er is duidelijkheid nodig, bijgevolg komt er een verbod tot na de Kerstvakantie in West-Vlaanderen”, aldus Carl Decaluwé.

Tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond verklaarde burgemeester Dirk De fauw nochtans dat Brugge vastbesloten is om een Wintergloed Light in december te organiseren: een sfeervol lichtfeest conform de veiligheidsmaatregelen.

Over de andere voorstellen van de West-Vlaamse burgemeesters wil Carl Decaluwé voorlopig niks kwijt. Hij wil eerst overleggen met de Vlaamse regering en de andere Vlaamse gouverneurs.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.