Gouverneur : “Drone-controles op captatieverbod niet om landbouwers te pesten, maar ze te redden”

© GF
Jos Remaut

De aankondiging van provinciegouverneur Carl De Caluwé dat hij in de toekomst drones wil inzetten om een captatieverbod op water in droogteperiodes te handhaven, heeft wel wat commotie teweeg gebracht. Logisch dan ook dat er op de provincieraad vragen kwamen. De gouverneur verzekerde alvast dat alles volkomen legaal zal verlopen en dat er geen problemen zijn met de privacy-wetgeving.

De vragen kwamen van Piet Vandermersch (Open VLD), Johan De Poorter (N-VA) en Maarten Tavernier (Groen), waarbij de eerste twee sprekers zich vooral opstelden als verdedigers van de landbouwsector. “Zelfs in droogteperiodes hebben onze landbouwers water broodnodig, dus vragen we van toch verstandig om te springen met dit soort controles en niet per se deze sector te viseren.”

In zijn antwoord stelde de gouverneur meteen dat hij zijn nieuwe handhavingsmaatregel helemaal niet neemt om de landbouwers te pesten. “Integendeel, ik neem deze maatregel net om de landbouw te redden. Als het water op is, dan is het op en wanneer we beneden een zeker peil zouden gaan, dan treedt de verzilting op en die is onherroepelijk. Dat zou pas een ramp zijn en het einde betekenen van heel wat van onze landbouwbedrijven. Overigens : een captatieverbod vaardig ik nooit zomaar uit, dat gebeurt altijd in samenspraak met de sector.”

“Dat zo’n maatregel ook gehandhaafd moet worden is overduidelijk, en het is even duidelijk dat we hier nog een tandje moeten bijsteken. In de vorige droogteperiode werden amper een tiental pv’s opgeteld, en heel wat politiezones deden geen controles gewoonweg omdat ze door hun voorzitter werden gevraagd om dat niet te doen. Wel, we zullen dus creatief moeten zijn en vandaar het proefproject met de drones. Dat volledig betaald wordt met geld van de diensten van de gouverneur, de provincie zit daar voor niets tussen. U vraagt mij om uitleg omtrent de werkwijze die zal gehanteerd worden, maar u zal begrijpen dat ik hier geen operationele details ga geven. Maar wees gerust : de privacy-wetgeving zal niet geschonden worden. Wat de voorzitter van de privacycommissie ook beweert, ik denk dat het hij het niet helemaal goed begrepen heeft. Alles zal volledig conform de wetgeving zijn, en er zullen van uit de lucht geen foto’s worden genomen. Maar geloof me vrij : met de drone zal het véél efficiënter zijn dan honderden hectaren afrijden met een camionetje !”

“Mijn enige bedoeling is de cowboys eruit te halen”, aldus nog de gouverneur tot besluit. “Velen beseffen blijkbaar nog niet dat de climate shift zich echt wel aan het voltrekken is en dat West-Vlaanderen gezien zijn ligging de provincie is die dat het sterkst zal voelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier