Gouverneur Decaluwé : “Helemaal geen gedoogbeleid voor roekeloze surfers”

Redactie KW

Ondervraagd door drie provincieraadsleden bij het begin van de zitting van vandaag, zette de gouverneur enkele puntjes op de i. Toen Wouter Vanlouwe (N-VA) de gouverneur daarna nog wat bleef bestoken, maakte die zich lichtjes kwaad.

Marie De Clerck (CD&V), Charlotte Castelein (Open VLD) en Wouter Vanlouwe (N-VA) openden de mondelinge vraagstelling met een aantal vragen over het verbod op wind- en kitesurfen bij storm van 7 beaufort of meer, en het politionele optreden dienaangaande in het stormachtige weekend van 10 en 11 mei jl.

De gouverneur onderstreepte nogmaals dat voor hem enkel en alleen het huidige wettelijke kader telt (een KB uit 2011), waarop op vandaag geen uitzonderingen (‘derogatie’) mogelijk zijn. “Ik ben het er persoonlijk mee eens dat dit wettelijke kader beter verfijnd moet worden, in overleg met clubs, maar op vandaag is dit niet zo, we kunnen enkel hopen dat de volgende regering daar snel werk van maakt.”.

Dat er, in afwachting van de wettelijke aanpassing, een zeker gedoogbeleid zou zijn, sprak de gouverneur in alle toonaarden tegen. “Er is nog nooit een gedoogbeleid gehanteerd en dat zullen we ook niet doen. Weet u dat ik mails krijg van ongeruste ouders die me smeken van toch maar heel streng toe te zien, want ze maken zich ongerust over hun kinderen. U lacht, mijnheer Vanlouwe, maar ik kan u die mails tonen !”

7 surfers bekeurd

“Het optreden van de politie tijdens het bewuste weekend was vooraf goed doorgepraat met de kustburgemeesters, en het ging om een geïntegreerde aanpak tussen de lokale politie en de scheepvaartpolitie. Op die manier konden we ook surfers onderscheppen die op de ene plaats uit het water werden gehaald en gewoon er in een volgende badplaats opnieuw in gingen. Zulke mensen werden bij de tweede interceptie meteen bekeurd. De aanpak is zeker niet overdreven repressief geweest : wie uit het water werd geplukt kreeg altijd eerst een verwittiging, en enkel wie dit in de wind sloeg, ging op de bon. Op zaterdag 10 mei werden tussen Oostende en De Panne 28 feiten vastgesteld, waarvan er 7 leidden tot een bekeuring. Tussen Oostende en Knokke werden geen feiten vastgesteld. Ook op zondag werden een aantal mensen uit het water gehaald, maar toen werden geen pv’s uitgeschreven.”

Toen Wouter Vanlouwe bleef suggereren dat er toch wel uitzonderingen gemaakt worden, bijvoorbeeld voor het BK in Bredene, werd de gouverneur pinnig. “Mijnheer Vanlouwe, lees de wet eens goed. Daarin zult u inderdaad lezen dat er enkel voor die wedstrijd een derogatie is bepaald. En verder wil ik hierover met u hier niet meer discussiëren. Eigenlijk hoef ik uw vragen zelfs niet te beantwoorden, want ze hebben niks te maken met mijn hoedanigheid als lid van de deputatie. De provincie heeft hier geen enkele bevoegdheid in !” (JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.