Gouverneur Decaluwé : “Atlantikwall van twee verdiepingen tegen stijging zeespiegel is zo gek niet”

© Peter Maenhout
Jos Remaut

Bij het begin van de provincieraadszitting werd de gouverneur ondervraagd over de problematiek van de stijging van de zeespiegel, die in de komende decennia voor onze provincie wel eens dramatische vormen zou kunnen aannemen. Carl Decaluwé onderstreepte dat er echt dringend werk moet worden gemaakt van oplossingen.

Patrick De Klerck (Open VLD) en Tom Willems (SP.A) legden de problematiek nog even op tafel en riepen iedereen op om de kop niet langer in het zand te steken. Ze haalden studies aan waaruit blijkt dat de zeespiegel aan onze kust tussen de 30 en de 80 cm zou kunnen stijgen tegen 2100. In dat laatste geval loopt niet alleen de kust overstromingsgevaar maar ook een deel van het hinterland, tot in Diksmuide zelfs.

Provinciegouverneur Decaluwé kon alleen maar beamen dat de problematiek echt wel urgent is. “Binnenkort komen er nieuwe kaarten uit, en daaruit zal blijken dat de zeespiegelstijging nog veel erger kan zijn, er zou zelfs sprake zijn van een stijging met maar liefst drie meter tegen 2100. Akkoord, dat is pas binnen 80 jaar, maar dat is in zo’n soort zaken helemaal geen lange termijn, temeer daar men niet echt kan inschatten hoe snel die stijging zich zal voltrekken. En dan spreken we nog niet over stormen !”

We moeten dus echt wel uitgaan van een worst case scenario en maken dat we op alles voorbereid zijn”, aldus nog de gouverneur. “En wat de strijd tegen die stijging van het zeewater betreft : er zijn maar vier mogelijke oplossingen, daar is iedereen het over eens. Ofwel bouwen we kunstmatige eilanden of verhoogde zandbanken voor de kustlijn, maar daar zijn er blijkbaar niet veel voorstanders voor te vinden, heb ik begrepen. Ofwel, tweede mogelijkheid, bouwen we een metershoge muur op de dijk, wat niemand wil. Strandopspuitingen zijn een derde mogelijkheid, maar hierdoor zou de breedte van de stranden flink toenemen en daar is men ook niet enthousiast over. Rest dan dus nog enkel de vierde mogelijkheid : de ontruiming van de laagste twee verdiepingen van de appartementenrij op de zeedijk en de ombouw ervan tot een soort Atlantikwall. En dat is helemaal niet zo gek als het misschien klinkt, dat bestaat al !”

De gouverneur hoopt alvast de de Vlaamse regering de draad, die was neerlgelegd in aanloop naar verkiezingen, nu snel weer opneemt. “Het is daar de nodige knopen moeten worden doorgehakt. Heeft het provinciebestuur ook een rol te spelen ? Natuurlijk wel ! Denken we maar aan de stedenbouwkundige vergunningen die nodig zullen zijn voor een en ander. Maar de provincie kan vooral ook een grote rol spelen in de bewustmaking rond deze problematiek, die ons allen bedreigt. Als ik in de media reacties lees als Mijn rekeningen stijgen sneller dan de zeespiegel dan, val ik toch wel van mijn stoel….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier