Gooit Harelbeke Vooruit roet in het eten?

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Nog precies 359 dagen en alle Belgen trekken op 14 oktober 2018 naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Onze krant keek naar de huidige stand van zaken in Harelbeke.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Na de verkiezingen van 2012 werd de CD&V – met burgemeester Rita Beyaert, toen in coalitie met SP.A/Groen – aan de kant geschoven door een coalitie van SP.A/Groen, N-VA en Open VLD. Het veroorzaakte een kleine schokgolf. Volgens sommige inwoners was de nieuwe coalitie een nodige ingreep, volgens andere plat opportunisme. Van de 19.214 geldige stemmen kreeg CD&V er 6.853, goed voor 35,7 procent en 12 zetels. SP.A/Groen klokte af op 5.643 stemmen, goed voor 29,4 procent en 9 zetels. N-VA kreeg 6 zetels dankzij 3.880 stemmen, goed voor 20,2 procent. Open VLD kreeg 1.506 stemmen, goed voor 7,8 procent en 1 zetel. Vlaams Belang haalde 1 zetel met 1.046 stemmen, goed voor 5,4 procent. PVDA+ kreeg 286 stemmen, goed voor 1,5 procent. Zij behaalden geen zetel.

Bij enkele partijen is er nu al geen gebrek aan enthousiasme. “Wij doen er alles aan om de grootste partij van Harelbeke te blijven”, zegt Rita Beyaert van CD&V. “In mijn schepenambt deed ik heel wat ideeën op: door mijn werk zelf en via suggesties van onze inwoners. Ik zou er daarom graag nog een volgende legislatuur bij doen”, duidt Michaël Vannieuwenhuyze van Open VLD. “We blijven inzetten op welvaart en welzijn”, zegt Fleur De Buck van N-VA. Uit peilingen blijkt dat Vlaams Belang misschien meer stemmen haalt en dat PVDA weinig of niets in de pap zal te brokken hebben. Rest de vraag: blijft alles min of meer bij het oude of gooit Harelbeke Vooruit roet in het eten?

SP.A/Groen: “Voor de derde maal in kartel met Groen”

Groen Harelbeke en SP.A Harelbeke gaan opnieuw in kartel. Burgemeester Alain Top wordt lijsttrekker en is kandidaat-burgemeester. “Vorige keer leverden we 6 Groenkandidaten op de kartellijst. Deze keer zullen dat er 8 zijn, waaronder de plaatsen 4 en 5. Het zoeken naar goede kandidaten is nog bezig, maar we zijn er van overtuigd dat dit geen probleem zal zijn”, zegt huidig tweede schepen David Vandekerckhove, die samen met Tijs Naert al zeker deel uitmaakt van de lijst. “Het is de derde maal dat we in kartel gaan met Groen. We hebben enkele nieuwe namen, maar de lijst is nog niet volledig. We zetten in op een lijst die iedereen aanspreekt en zoeken jonge en nieuwe mensen die ons traject willen volgen. We willen wachten tot de lijst volledig klaar is om de namen bekend te maken”, zegt zittend burgemeester Alain Top. “Mocht men mij vragen of ik kies voor het parlement of voor het burgemeesterschap dan is het zeker het burgemeesterschap.”

CD&V: “Nog op zoek naar jonge kandidaten”

Francis Pattyn.
Francis Pattyn.© LOO

Bij de CD&V wordt Francis Pattyn de lijsttrekker en is kandidaat-burgemeester. Rita Beyaert wordt lijstduwer. Gemeenteraadsleden Donald Langedock, Rik Pattyn, Eric Kerckhof en OCMW-raadslid Hendrik Van Damme verlaten de politiek. “We zijn sterk bezig met het inhoudelijke. Van de lijst zijn al 22 namen van de 29 bekend bij ons bestuur. We zoeken nog een 7-tal ‘jonge’ kandidaten“, aldus Francis Pattyn. “Wat de lijstvorming betreft, is het kader getekend. Verder zijn er kandidaten uit alle deelgemeenten en wijken. De zetelende raadsleden uit gemeenteraad en OCMW staan opnieuw op de lijst. Rik, Hendrik, Donald en Eric stellen zich niet meer verkiesbaar, maar hun ervaring en dossierkennis delen ze graag met de nieuwelingen”, zegt Rita Beyaert.

N-VA: “Met een eigen lijst naar de kiezer”

Fleur De Buck.
Fleur De Buck.© LOO

“Er zijn reeds voorbereidende gesprekken geweest voor de lijstopstelling”, zegt huidig schepen Annick Vandebuerie. “Veel kunnen wij nog niet vertellen, enkel dat we als partij opnieuw met een eigen lijst naar de kiezer trekken. De lijstvorming is nog in volle voorbereiding. We denken opnieuw met een volledige lijst te kunnen deelnemen. Op vandaag is dit het enige wat vaststaat. We maken nu een lijst op en trekken daarmee op 4 november voor overleg naar de provincieverantwoordelijke West-Vlaanderen. We blijven wel baas in onze afdeling Harelbeke maar zo verloopt het ook meer gestructureerd. De lijst wordt halverwege november bekend gemaakt”, duidt Filip Vandeputte als voorzitter N-VA Harelbeke.

In de wandelgangen circuleren geruchten dat of gemeenteraadslid Fleur De Buck of schepen Patrick Claerhout lijsttrekker wordt. Eddy Glorieux maakte halfweg de legislatuur plaats voor Patrick Claerhout. Jacques Maelfait stapte uit de partij, maar wou wel schepen blijven. N-VA eiste dat zijn bevoegdheden naar twee andere schepen gingen: Annick Vandebuerie en Patrick Claerhout. N-VA Harelbeke dreigde met een politieke crisis. Het college besliste dat Maelfait schepen bleef, maar zonder bevoegdheden. Later stapte Jacques Maelfait uit de N-VA.

Open VLD: “Nog niet veel nieuws rond lijstvorming”

Michael Vannieuwenhuyze.
Michael Vannieuwenhuyze.© LOO

Gemeenteraadsvoorzitter Michael Vannieuwenhuyze werd schepen tijdens de legislatuur. Hij verving afscheidnemend schepen Filip Kets. “Rond de lijstvorming is bij ons nog niet veel nieuws bekend. Ik heb me bewust als schepen voorgenomen om op de eerste plaats nog voor de volle 100% in te zetten in het laatste jaar van deze legislatuur“, zegt schepen Michaël Vannieuwenhuyze. “Dit wil echter niet zeggen dat we nog niet bezig zijn met de lijstvorming, maar die zit zeker nog niet in de eindfase. Daar is het nog wat te vroeg voor.”

Vlaams Belang/Harelbeke Vooruit: “We willen niet aan de zijlijn blijven staan”

Jacques Maelfait.
Jacques Maelfait.© LOO

Van Vlaams Belang viel geen reactie te noteren. Jacques Maelfait stapte op als lid van N-VA en koos voor Harelbeke Vooruit. “We willen niet aan de zijlijn blijven staan. Er is nog weinig nieuws te melden en het voornaamste houden wij nog binnenskamers. De verkiezingen zijn kortbij en toch nog veraf, sommigen lopen al zenuwachtig rond“, zegt schepen Maelfait, die zeker nog tot einde legislatuur in het college zetelt.

PVDA: “Landelijk of plaatselijk opkomen?”

Gaby Moreels.
Gaby Moreels.© LOO

“Voorlopig is er geen nieuws. We weten uiteindelijk nog niet of we plaatselijk deelnemen. De vraag is of er gekozen wordt voor landelijke opkomst in enkele steden – een stuk of zes en Harelbeke is daarbij – en daar sterk op inzetten, of in elke stad of gemeente opkomen“, duidt Gaby Moreels als verantwoordelijke PVDA Harelbeke.