GO! Mandel en Leie neemt provinciaal volwassenenonderwijs over

Jos Remaut

De provincieraad zette hiervoor vannamiddag het licht op groen. De operatie is zorgvuldig voorbereid en wordt algemeen gedragen als het scenario dat de beste garanties biedt voor het provinciepersoneel. De fusie gaat in vanaf volgend schooljaar.

In oktober 2015 keurde de provincieraad al een intentieverklaring goed om te komen tot verregaande samenwerking, integratie en indien nodig fusie met de scholengroep 26 ‘Mandel en Leie’ van het gemeenschapsonderwijs GO! Er werd ook beslist een stuurgroep op te richten om een en ander verder uit te zoeken en voor te bereiden.

In de voorbereidende gesprekken was al gesteld dat een fusie door opslorping allicht de beste garanties zou bieden voor de toekomst van de door het provinciaal onderwijs aangeboden richtingen én de toekomst van het personeel, allebei duidelijke prioriteiten van de deputatie. Deze inzichten werden naderhand bevestigd door de bevindingen van de stuurgroep.

Schaalvergroting

De overname zal ingaan op 1 september dit jaar. De PCVO-vestigingen in Kortrijk en Izegem tellen 44 leerkrachten, 10 opleidingen en 1.400 cursisten. De nieuwe ‘CVO 3 Hofsteden’-groep zal na de fusie 150 leerkrachten, 20 lesplaatsen, 16 opleidingen en 12.000 cursisten tellen. De overname-overeenkomst tussen de provincie West-Vlaanderen en GO! zal officieel worden ondertekend op maandag 2 mei.

Er zijn ook een aantal overgangsmaatregelen bepaald. Zo engageert de provincie West-Vlaanderen zich om de kosten die verbonden zijn aan de huisvesting voor de vestigingsplaatsen van het PCVO die worden gebruikt tijdens het huidige schooljaar voor haar rekening te nemen voor de twee volgende schooljaren, als deze locaties verder gebruikt worden. Deze maatregel is wel beperkt tot 100.000 euro voor beide schooljaren samen.

Deze overname was nodig om te anticiperen op de aangekondigde schaalvergroting voor het volwassenenonderwijs met een nog breder, kwaliteitsvoller en interessanter aanbod voor volwassenen. Binnen dit nieuwe landschap is het PCOV te klein om nog zelfstandig te kunnen bestaan.

Zie ook onze live-verslaggeving van deze provincieraadszitting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier