Glijbanen zwembad Kortrijk Weide open tegen herfstvakantie

© AN
Annelies Nollet

Pieter Soens en Roel Desyn (CD&V), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) en Matti Vandemaele (Groen) stelden zich tijdens de gemeenteraad in Kortrijk op maandagavond opnieuw vragen over de Kortrijkse zwembaden. Vooral de kosten van het schoolzwemmen en de onzekere toekomst van de zwembaden aan de Abdijkaai en in Heule zorgen voor twijfel. Schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) probeerde hen gerust te stellen en kwam met een fijn nieuwtje. Tegen de herfstvakantie zouden de glijbanen van het zwembad aan Kortrijk Weide open gaan.

“Er is nog maar eens gebleken dat het zwembaddossier een verhaal wordt zonder einde“, stak Soens van wal. “De gebeurtenissen tijdens de zomerperiode hebben dit alleen maar bevestigd: incidenten in het nieuwe zwembad, de parkingproblematiek aan het nieuw zwembad, de blijkbaar lamentabele toestand van de accommodatie in het zwembad van Heule en het open zwembad, discussies over lange wachtrijen en te hoge entreeprijzen in het nieuw zwembad, de onbegrijpelijke sluiting van het zwembad van Heule in juli en augustus, het schoolzwemmen dat, zoals in onze fractie gevreesd, sterk aan banden werd gelegd en duurder werd. Een grondige evaluatie van de voorbije twee maanden dringt zich dan ook op“, aldus het gemeenteraadslid. “Ik wil de schepen vragen een uitgebreide uiteenzetting te geven over hoe hij de voorgaande punten zal aanpakken en hoe hij Lago over de voor hen cruciale punten zal aanspreken. Bovendien wordt gevraagd op welke manier de schepen de verdere samenwerking met Lago ziet.”

“Safe Swim Zone is lachertje”

Ook Matti Vandemaele (Groen) mengde zich in het debat. “Kortrijk zou meer en in betere omstandigheden kunnen zwemmen. Zo werd de privatisering van onze zwembaden aangekondigd. Ik moet toegeven dat we op Kortrijk Weide een pareltje van een zwembad hebben. Maar er zijn toch een aantal zaken die niet oke zijn. Denk maar aan het schoolzwemmen dat zoveel kost en het zwembad in Heule dat twee maanden dicht moest.” Hij wil graag weten wat er met beide baden zal gebeuren over twee jaar. Dan worden de baden namelijk geëvalueerd.

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) maakte zich dan weer kwaad dat niemand inging op zijn aanvraag om een extra gemeenteraad te organiseren rond de zwembaden tijdens de zomervakantie. Volgens hem werd er te laks opgetreden tegen groepjes amokmakers. Hij diende een federaal wetsvoorstel in dat die jongeren moeten verbannen. De Safe Swim Zone noemt hij een lachertje, omdat de jongeren volgend jaar terug mogen komen. Hij wil bovendien dat zwembaduitbater Lago de tarieven voor Kortrijkzanen en in het bijzonder voor kinderen verlaagt.

Tal van maatregelen

Schepen van Sport Arne Vandendriessche geeft toe dat er de afgelopen maanden heel wat problemen waren. Hij ging onaangekondigd op inspectie en stelde inderdaad vast dat er tekortkomingen waren. “Maar in een constructief overleg hebben we wel al tal van maatregelen genomen. Er zijn personeelswissels geweest en we hebben een projectleider aangesteld die al 30 jaar ervaring heeft. Lago is ook met een onderhoudspartner op de proppen gekomen voor alle zwembaden. We investeren inderdaad 100.000 euro extra in het zwembad in Heule. Ik denk dat iedereen daar achter kan staan. We willen gewoon zeker zijn dat de ketels die voor warm water zorgen dat nog vele jaren kunnen doen. Ik wil wel het misverstand uit de wereld helpen dat we gewoon de zwembaden gaan sluiten. We gaan die heel eerlijk analyseren, rekening houdend met nieuwe openingsuren en dergelijke.” De schepen nodigt iedereen ook uit om rechtstreeks in debat te gaan met zwembaduitbater Lago.

“Wat het schoolzwemmen betreft, komt de stad voor elke leerling 50 cent tussen. Het klopt niet dat veel scholen zwemmen schrappen. Zeggen dat drie op de tien scholen het zwemmen aan banden legt is fout. Wij hebben alle scholen opgebeld en zij geven allemaal aan dat ze geen problemen hebben.” Al moet de schepen wel toegeven dat dat niet voor élke school geldt.

“Alle tarieven en openingsuren werden jaren geleden vast gelegd in een contract met Lago”, vervolgt hij. “Dat nu zomaar eenzijdig veranderen kan niet. Zo werkt het niet.” Om af te sluiten beloofde de schepen dat de glijbanen die eerder dit jaar afbranden, in de herfstvakantie zullen opengaan. De brandweer zal dan ook in de bloemetjes gezet worden voor hun dappere optreden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.